PİRHA-Madencilik çalışmalarının sadece bulundukları alana zarar vermediğini belirten Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, “Bölgemizin neresinde maden çalışması olursa olsun hep birlikte tepkimizi göstereceğiz” dedi.
Türkiye’de yer altı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Dersim’de her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor. 145 maden projesinin bulunduğu Dersim’de, 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamı maden sahası ilan edildi. 2019 yılında Dersim’de 43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı verilmişti.
Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, aralarında Dersim’in Pülümür İlçesindeki üç bölgenin de yer aldığı 285 maden sahası için ihale açacağını duyurdu.
“DOĞAMIZI KORUYACAĞIZ”
Dersim’de doğa tahribatına geçmişten beri bir karşı çıkışın olduğunu belirten Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, “Madenin bulunduğu bölgeye faydası yok. Bazı insanlar madenleri istihdam anlamında değerlendiriyor ancak maden çalışmalarında asıl sorun doğal yaşamın zedelenmesi. Erzincan İliç’te siyanür sızıntısı şimdi belki bulunduğumuz bölgeye ulaşmayacak ama belli bir süre sonra bölgemize gelecek ve bizde bu zarardan etkileneceğiz. Madenler sadece bulundukları alanda değil farklı alanlara da büyük zarar veriyor. Bölgemizin neresinde maden çalışması olursa olsun hep birlikte tepkimizi göstereceğiz. Maden şirketlerinin ilimize gelmelerini engelleyip, hem hukuki hem de fiziksel olarak doğamızı koruyacağız” dedi.
PİRHA/DERSİM
İLGİLİ HABERLER:
>Cevizlidere köylüleri: Madencileri istemiyoruz, bıraksınlar köyümüzde yaşayalım
>Ovacık Belediye Başkanı Sarıgül: Yaşam alanlarımızı korumak zorundayız
>‘Madencilik projeleri yürütülürse İliç’te yaşanan durumla karşı karşıya kalırız’
>‘Türkiye’deki madencilik faaliyetleri sömürgeci bir anlayışla yapılıyor’
>Pülümür Belediye Başkanı Tosun: Madencilik faaliyetleri arıcılığı ve hayvancılığı bitirecek
>Hozat Belediye Başkanı Geyik: Köylerimiz doğa katliamıyla boşaltılmaya çalışılıyor
Yoruma kapalı.