Alevi Haber Ajansi

Ağır hasta mahpus Yavuz Selim Burgu ve Hakan Gökcan için tahliye çağrısı!

PİRHA-Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 372. Hafta basın açıklamasında tutuklu Yavuz Selim Burgu ile Hakan Gökcan’ın durumuna işaret etti. Yapılan açıklamada, “Burgu ve Gökcan’ın engellilik durumlarından kaynaklı olarak yasanın tanımış olduğu denetimli serbestlik hakları kullandırılmalıdır. Hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek tüm mahpusların tahliyesi sağlanmalıdır” denildi.

Hasta mahpuslara ilişkin 372. Hafta basın açıklamasında bir kez daha hapishanelerdeki insan hakkı ihlallerine işaret edildi. İHD Ankara Şubesi’nde yapılan basın açıklamasını Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu. Turgut, İnsan Hakları Derneği olarak tespit edebildikleri 604’ü ağır olmak üzere 1605 hasta mahpusun olduğu bilgisini paylaştı.

“TÜM HASTA MAHPUSLARIN TAHLİYESİ SAĞLANMALIDIR”

Sevil Turgut, ağır hasta mahpusların cezaevlerinde adeta yaşam savaşı verdiklerini söyleyerek, bu hafta Kayseri 1 Nolu T Tipi Kapalı hapishanesinde tutulan Yavuz Selim Burgu ile Afyon E Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Hakan Gökcan’ın durumuna işaret etti. İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, şu açıklamayı yaptı:

“Yavuz Selim Burgu, çocukluğunda geçirdiği felç nedeniyle (çocuk felci-polio sekeli) %54 sürekli engellidir ve sol bacağını kullanamıyor. Sağ bacağında da Gonartoz ve asteoartrit gibi hayatını etkileyen rahatsızlık bulunmakta ve ancak iki koltuk değneği ile yürüyebilmektedir. Sol kulağında %95 oranında işitme kaybı oluşmuştur ve duymuyor. Yavuz Selim Burgu aynı zamanda ileri derece böbrek hastasıdır. Daha önce mevcut hastalıkları için 7 kez ameliyat geçirmiştir. Bunlara ek olarak böbreği sürekli olarak taş üretmekte, 2017’de 2 cm ölçülen böbrek taşı 2019’da yapılan ameliyatla 3 cm olarak alınmıştır. Şu anda da böbreklerinde taş oluştuğunu düşünmekle birlikte pandemi nedeniyle hastaneye gitmemiştir. Ailesi tarafından daha önce verilen bilgilere göre de kolundaki sinir sıkışması nedeniyle el parmaklarında uyuşukluk ve ağrı oluşmaktadır. Yaşadığı rahatsızlıklar ve engellilik halinden kaynaklı olarak cezaevinde yapması gereken işlerini; kişisel bakım, koğuşta yapılması gerekenler temizlik, çamaşır, bulaşık yıkama, iki katlı koğuşta sürekli merdiven inip çıkmada zorluklar yaşamaktadır ve yaşamını hapishanede devam ettiremeyecek durumdadır. Yavuz Selim Burgu, Ceza İnfaz Kanunda bulunan engelli mahkumların koşullu salıverilmelerine 3 yıl kala denetimli serbestlik hakkından yararlanmak için ‘sürekli ibareli’ %54 engelli olduğunu gösterir raporla İnfaz Hakimliği’ne başvuru yapmış ve kanunen 13 Kasım 2020’de serbest kalması gerektiğini belirtmiş ancak bu talebi ‘Cezaevinde yaşamını devam ettirebilir raporu ile reddedilmiştir.

Afyon E Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Hakan Gökcan, 2014 yılında işyerinde elektik akımına kapılmıştır. Ankara Numune hastanesinde tedavi görmüş ve tedavi sonrasında sağ kolunu dirsekten eline kadar kaybetmiştir. Kolunun kesilmesi gerekmesine rağmen kabul etmemiştir. Bu kolda dirsekten el bileğine kadar kas kaybından kaynaklı olarak iskelet görünümü vardır. Yine sağ elinin parmakları işlevsizdir. Görünümde kolu olmasına rağmen işlevsizdir. Sağ kalça kısmının kasları ameliyatla alınmıştır. Belli bir süre ayakta kaldığında sağ bacağı uyuşmakta ve oturmakta zorlanmaktadır. Sağ karın bölgesinde meme altından dikey olarak kasığına kadar 25 cm açılarak ameliyatla karın içi kasları alınmıştır. Sağ taraf boyun ense dokuları da yandığından zarar görmüş ve sert hava iklimlerinde kasılmalar meydana gelmektedir. Derin yaraların kapatılabilmesi için de sağ bacaktan dokular alınmış ve bu nedenle de bacakta doku kaybı vardır. Yollamış olduğu raporda bütün bu rahatsızlığından kaynaklı olarak %46 engellidir.

Yavuz Selim Burgu ve Hakan Gökcan’ın engellilik durumlarından kaynaklı olarak yasanın tanımış olduğu denetimli serbestlik hakları kullandırılmalıdır. Tüm hasta mahpusların tedavi ve tetkikleri tam ve eksiksiz olarak yapılmalı, hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek tüm mahpusların tahliyesi sağlanmalıdır.

Bizler, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 372. Haftada, cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların salgından korunmasını, ağır hasta mahpusların acil olarak tahliye edilmesini, hapishanelerde sağlık için gerekli olan tüm tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak