Alevi Haber Ajansi

Gani Kaplan: Aleviler için zulüm olan Diyanet’i dile getirmekle mükellefiz, geri adım atmayız-VİDEO

PİRHA- Isparta Cemevi’nin açılışında Diyanet’in Alevilere yönelik ayrımcı tutumları ve söylemlerini eleştirdiği konuşmasında AKP’li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in müdahalesi ile karşılan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, “Aleviler açısından bir zulüm olan ve işkence haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığı’nı dile getirmekle mükellefiz. Aleviler ve ibadethaneleri tanınmadan, yasal statüye kavuşturulmadan yapılacak her hizmet boştur. Bu kadar devlete teslim olduğun anda bu cemevi bizim olmaz. Burası başkalarının eline geçer ve asimilasyon kurumu haline gelir” dedi.

Isparta Cemevi’nin açılışında söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan’ın Diyanet’i eleştiren konuşmasına AKP’li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen müdahale ederek kürsüden indirmeye çalıştı. Kaplan’a yönelik ölçüsüz üslup ve müdahaleyi kabul etmeyen Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez kürsüde söz almayarak durumu protesto etti.

AKP’li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in müdahalesi ve ölçüsüz üslubunu değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi toplumunun hak ve taleplerini her ortamda dile getirmekle mükellef olduklarını kaydetti. Kaplan, dışarıdan müdahale ile teslim alınmak istenen cemevlerinin bu yöntemle asimilasyon kurumları haline getirilmeye çalışıldığını kaydetti.

“ALEVİLER İÇİN ZULÜM OLAN DİYANET’İ DİLE GETİRMEKLE MÜKELLEFİZ”

Alevi kurum başkanları olarak Alevilerin taleplerini dile getirmekle mükellef olduklarını söyleyen Kaplan, “Pir Sultan Abdal Kültür Derneği diğer Alevi kurumları gibi her yerde sözünü söylemekle mükelleftir. Farklı yerlerde farklı konuşur isek Alevilere hizmet etmiş olmayız. Alevilerin hak ve taleplerini her yerde dile getirmekle mükellefiz. Aleviler açısından bir zulüm olan ve işkence haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığı’nı dile getirmekle mükellefiz. Diyanet bu ülkede kalkmadığı sürece Alevilerin huzurunun olmadığının 7’den 70’e herkes biliyor” dedi.

“ALEVİ BAŞKANDAN GELEN KARŞI DURUŞ BİZİ ÜZDÜ”

Kaplan, konuşması esnasında Isparta Cemevi Başkanı’ndan kendisine karşı gelişen karşı duruşun kendilerini üzdüğünü dile getirerek, “Belediye başkanının tavrı beni üzmedi. O bir siyasi partinin figürüdür, kendi görevini yaptı. Biz üstüne gidince aslında kendi özüne döndü. Bu kadar devlete teslim olduğun anda bu cemevi bizim olmaz. Burası başkalarının eline geçer ve onlar yönetir. Bir asimilasyon kurumu haline gelir. Biz bu yola girdik ise belediye başkan, vali ile de çatışırız. Ama eğer içimizde bir çatışma yaşıyor ve bir Alevi başkandan bize karşı bir duruş gelişiyorsa bu durum bizi üzer. Belediye başkanı kamuoyunda yeterince teşhir oldu. Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez Celal doğru bir tavır koydular, yanımızda oldular” şeklinde konuştu.

“ALEVİLERİN HİZMETİNİN KARŞILIĞI BİR TORBA ÇİMENTO MUDUR?”

“Alevilerin hizmetinin karşılığı bir kamyon çimento mudur?” sorusunu yönelten Kaplan, Alevilerin resmi olarak tanınıp yasal statüye kavuşmadığı takdirde yapılacak hizmetlerin anlamı olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Bir çimento için gidip birilerini el açarsak onlarda buraların sahibi olduğunu sanar. Cumhuriyet’ten bu yana vergisini veren, askerliğini yapan ve her türlü hizmetten geri kalmayan Alevilerin hizmetinin karşılığı bir kamyon çimento mudur? Belediye başkanı bu cemevini yapmış ise suç işlemiştir. Yasal olmayan bir cemevine hizmet ediyor. Açılışa gelen devlet erkanının hepsi de suç işlemiştir. Aleviler ve ibadethaneleri tanınmadan, yasal statüye kavuşturulmadan yapılacak her hizmet boştur.”

PİRHA/ISPARTA

İLGİLİ HABERLER

Diyanet’i eleştiren Kaplan’a, AKP’li Belediye Başkanı’ndan hadsiz müdahale

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak