Alevi Haber Ajansi

Hayvan hakları savunucuları: Katliam ve sürgün yasası veto edilsin-VİDEO

PİRHA- Hayvan hakları savunucuları, Meclis’te kabul edilen Hayvan Hakları Yasası’ndan vazgeçilmesi için Ankara’da eylem düzenledi. Yapılan açıklamalarda “Yeni yasa hayvanlar için sürgün ve katliam getiriyor” denildi.

Çeşitli illerden Ankara’ya gelen hayvan hakları savunucuları Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek 9 Temmuz’da Meclis’te kabul edilen Hayvan Hakları Yasası’nı protesto etti.

“Hayvan hakları yasası yeniden düzenlensin”, “Katliam ve sürgün yasasına hayır”, “Hayvanları değil insanları cezalandırın” dövizlerinin taşındığı eylemde sık sık “Hayvana şiddete hayır”, “Katliam yasası istemiyoruz” sloganları atıldı.

“KANLI YASAYI ONAYLAMAYIN”

Eylemde yapılan basın açıklamasında söz konusu kanundaki değişikliklerin hayvan istismarına karşı hapis cezası veya pet shoplarda hayvan satışıyla, av turizminin yasaklanması gibi hayvan hakları savunucularının taleplerini karşılamadığına dikkat çekildi.

Basın açıklamasında ilk olarak Psikiyatrist Ezgi Ayyıldız söz alarak şunları dile getirdi:

“Buradan cumhurbaşkanına sesleniyoruz. Yurdun dört bir yanından geldik. Hayvanlara katliam zulüm ve sürgün getirecek bu kanlı yasayı onaylamayın.  Yeni yasa hayvanlar için ölçülü zulüm ve katliam getiriyor.”

“FİKİR VE ÖNERİLERİNİZİ ALDIK AMA UYGULAMAK ZORUNDA DEĞİLİZ”

Sonrasında ODTÜ Hayvan Dostları Başkanı Berkay Yıldız söz alarak; “2012 yılında dünyaya örnek olarak çıkarılan hayvanları koruyan yasanın aksine bu yasa acı ve vahşet getirecek. Bu yasa, mazlum hayvanlar için kan ve ölüm, merhametli insanlar içinse gözyaşı getirecektir. Sorunları çözmek yerine hayvanlar için yeni felaketler getirecek. Cumhurbaşkanı talimatını aldığını söyleyen milletvekilleri, bizleri dinledi ve dedi ki ‘biz talimat üzerine sizi dinledik. Fikir ve önerilerinizi aldık. Ama uygulamak zorunda değiliz’. Ve bu yasayı çıkardılar” dedi.

“BU AÇIKÇA KATLİAM VE SÜRGÜN YASASI”

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan ise konuşmasında şunları aktardı:

“Yeni yasa, ev hayvanlarına sürgün, sokak hayvanlarına hem katliam hem de zulüm getirecek. Bu kanunun tanıtımında ‘hayvanlar mal değil can sayılacak’ dediler. Ama yalan. Hayvanlar mal değil ise neden petshoplarda satılıyor. ‘Ev hayvanlarına sınırlama yok’ diyorlar ama yalan. Polis isterse el koyabilecek ev hayvanlarına. Belediyelerin kısırlaştırma ve bakım evi merkezlerini kurmaları için 4 yıl süre verildi. Bu sürede istedikleri kadar hayvanı katledebilecekler. Belediyeler hayvanları toplayıp yaşadıkları yerden çok uzaklara bırakıyorlar. O yüzden diyoruz ki bu sürgün ve katliam yasasıdır. Bunları yapan belediyelere idari yaptırım uygulanması lazım bu yasada yok. Hayvanat bahçeleri sözde yavaş yavaş kapatılacaktı. Fakat yeni yasada resmi ve tüzel kişilikteki kurumlara hayvanat bahçesi açma yetkisi veriliyor. Sahiplenilmesini ve üretilmesini yasalarla kontrol etmek yerine tehlikeli ırk kavramını genişleterek pek çok hayvanı ölüm kampı olan belediyelerin barınaklarına yollama maddesi yer alıyor. ‘Hayvanlara karşı suçlarda hapis cezası getirdik’ diyorlar ama cezalar yatarı olmayacak seviyede kalmış. Sokak hayvanlarına dair işkenceler, deneyler ise devam edecek. Avcılığa dair hiçbir madde yok. Sadece yunus parkları için göstermelik 10 yıl sonra yasaklama getirildi.”

PİRHA/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak