Alevi Haber Ajansi

Mansur Yavaş, ‘Yeşil Başkent’ projesinin ortasından asfalt yol geçirdi!-VİDEO

PİRHA-Mimarlar Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ile Şehir Plancıları Odası Ankara Şube yöneticileri, birinci derece doğal SİT alanı olan bölgedeki yol çalışmasına ilişkin basın açıklaması yaparak “Bu talanı durdurun” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi,  Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şube yöneticileri, Melih Gökçek döneminde planlanan ve Mansur Yavaş tarafından hayata geçirilen yol projesine itiraz etti.

Uzmanlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yolun Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) hudutları içerisinden geçtiğini ve birinci derece doğal SİT alanı olan bölgede herhangi bir inşanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

Meslek örgütlerinin temsilcileri, Beytepe Kavşağı ile Bağlıca yolunu kesen ve Ankara Bulvarı’na bağlayan yol çalışmasına ilişkin bölgede basın açıklaması yaptı. Mimar ve mühendisler, ayrıca “Atatürk Orman Çiftliği yollarla talan edilemez. Yol yapımı durdurulsun! Ankara Büyükşehir Belediyesi Gökçek politikalarından vazgeç!” yazılı pankart da açtı.

“GÖKÇEK POLİTİKALARINI UYGULAMAKTAN VAZGEÇİN!”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu yol Gökçek döneminde planlanan yollardan bir tanesi. AOÇ’nin talan edilmesi, bölünerek parçalanmasının en önemli uygulamalardan  bir tanesidir” diyerek, şu açıklamayı yaptı:

“Melih Gökçek tarafından planlanan yol Mansur Yavaş tarafından inşa ediliyor. AOÇ arazileri talan ediliyor. Bunun karşısında hukuksal gerekçelerle açıklanan hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. Bütünlük içerisinde korunması gerekir. Bu yolun acilen durdurulmasını istiyoruz. Bugün Atatürk Orman Çiftliğine sahip çıktığını söyleyen anlayış, Gökçek’in yol politikasıyla AOÇ’yi asfalta boğmuş durumda. Büyükşehir Belediyesini Gökçek politikalarını uygulamaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Hem YDA hem AOÇ hem katlı kavşaklarda uygulanan plan projelerin hepsi geçmiş dönemde Gökçek tarafından onaylanmış durumda. Üç oda olarak Gökçek politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

AĞAÇLANDIRMA YAPTIKLARI ARAZİDEN YOL GEÇİRDİLER!

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün ise Mansur Yavaş’ın söz konusu arazi için ağaçlandırma sözünü hatırlatarak şunları söyledi:

“İmar planlarının birçoğunu iptal ettirdi meslek odaları, birçoğu da tekrar tekrar yeniden mecliste onaylanarak hayata geçiriliyor. Daha önce iptal ettiremediğimiz kimi planlarda, hukuki olduğu gerekçe gösterilerek inşa edilmeye başlanıyor. Mahkeme kararları zaten hali hazırda tanınıyor olsaydı YDA gibi bir yapının planını tekrar onaylamazlardı. Bu arkamızda gördüğümüz tepe Mansur Yavaş’ın ilan ettiği, duyurduğu Yeşil Başkent kapsamında ağaçlandırma çalışmasıdır. Bağışlarla toplanan fidanlarla ağaçlandırma çalışmasının yapıldığı yer. Bir taraftan ağaçlandırmaya, ormanlaştırmaysa çalıştığı AOÇ’de aynı ağaçların yanı başında 50 metrelik yol geçiriyor. Diğer taraftan AOÇ’de kiralanan alanları alarak tarım yaptığını ve AOÇ’ye sahip çıktığını söylüyorlar. AOÇ’ye 300 dönüm arazide tarım yaparak sahip çıkılmaz, asfalt dökmeyerek, parçalamayarak sahip çıkılır. Dolayısıyla bir tutarlılık bekliyor ve inşaatın durdurulmasını talep ediyoruz.”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nden Dilan Kırmızı ise halkın yararına olmayan her projenin karşısında olacaklarını belirterek “Yapılacak her yol kendi trafiğini oluşturacağı için yeni yollara ihtiyaç duyulacaktır. Bu da zamanla AOÇ’nin tamamen talanına, yok olmasına neden olacaktır” ifadelerini kullandı.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak