Alevi Haber Ajansi

Almanya’da Seyid Rıza anmaları yapıldı

PİRHA- Almanyanın Frankfurt-Hochtaunus AKM ve Stutgart kentlerinde Seyid Rıza ve yoldaşlarının idam edilişlerinin 79. yıl vesilesi ile anmalar gerçekleştirildi.

Almanyanın Frankfurt-Hochtaunus AKM ve Stutgart kentlerinde Seyid Rıza ve yoldaşlarının idam edilişlerinin 79. yıl vesilesi ile anmalar gerçekleştirildi.
Ankara İnsan Hakları Derneği (İHD) genel başkanı Öztürk Türkdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı anma panellerinde Turan Tekin ve Ali Güler moderatörlük yaptı.
37-38 Dersim Sokırımı karşıtı Derneği, FEDA ve Dersimi Yenden İnşa Derneği’nin ortaklaşa organize ettiği panellerde ilgi oldukça büyük oldu.
Sinevizyon gösterimlerin yapıldığı anmalara, Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi Pir’i Sami Eycan Stuttgarta ise pir Cemal Akmaz tarafından gulbanqlar eşliğinde çılalar uyandırılması ile başlandı.

“MEVCUT HÜKÜMETİN UYGULAMALARI 38’LERDEKİ GİBİ”

Her iki panele katılan Öztürk Türkdoğan, Türkiyedeki insan hak ve ihlallerinin içinde bulunduğu son durum hakkında çarpıcı bilgiler vererek, ‘mevcut hükümet ve uygulamaları tıpkı 35-38’ler de olduğu gibidir. Dönemin kanunları ve şimdiki KHK’lardan hiç bir farkı yoktur’ diye belirtti.
İnsanların sorgusuz sualsiz ev ve işyerlerinden, sokakta ve her yerde rast gele gözaltına alındığını ve tutuklandığını belirten Türkdoğan, ‘mevcut uygulamalar ve yöntem ile bu ülkede vatandaşların yanı sıra cumhurbaşkanı dahil hiç kimsenin yaşam hakkının kalmamıştır’ diyerek, ‘kendi yaşamı bile garanti altında olmayan bir cumhurbaşkanı halkını nasıl koruyabilir?’ dedi.

seyit-riza-anmasi

“DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK”

Ali Güler’in şiirsel bir dille ‘ağıtlar’ seslendirdiği anma-panel de yapılan konuşmalarda ”Seyid Rıza ve yoldaşları Dersim davası için nasıl ki zalimlere karşı direnmiş ve diz çökmemiş ise bizlere de günümüzde, yapılan bunca mezalime karşı direnmekten başka bir yol kalmamaktadır’ denildi.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Frankfurt yakınlarındaki Oberursel kasabasında Hochtaunus AKM salonunda gerçekleşen anma ve panel, Dersimli sanatçı Sena Sibel’in ‘Dersim Ağıtları’ Stuttgarta ise Gökhan Büyüktasin Dersim agitlari,okuması ile salonda duygusal anların yaşanasına neden oldu.
Oberursel AKM yönetimi ve üyelerince hazırlanan Niyazların dağıtıldığı etkinlikte Dersim Gazetesi’de hazır bulundu.

seyirtrizaanmasi-2

“BASKILARA KARŞI GELMEK ALEVİLİĞİN OLMAZSA OLMAZIDIR”

Anma vesilesi ile Hochtaunus AKM adına yapılan açıklamada ise, ‘Dersim 37-38 devam etmektedir. Böyle bir anma ve paneli düzenlemeyi çok önemsiyoruz, Alevi olmanın bir gereği de onurlu tarihine, kefensiz toprağa düşen Pirlerine ve değerlerine, mirasına sahiplenmekten geçmektedir. AKP ve Erdoğan diktatörlüğünün mazlumlara, Kürtlere ve Alevilere uyguladığı baskılara karşı gelmek ise Aleviliğin olmazsa olmazlarındadır.’ denildi.
Paneller, soru, görüş ve cevaplar ile son bulur iken, dağıtılan ve tüketilen Niyazlardan sonra Pir Sami Eycan gulbang vererek anmayı sonlandırdı.

seyirtrizaanmasi-4

NWD

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak