Alevi Haber Ajansi

‘Alevilerin Sünnileştirilmesini ve Şiileştirilmesini püskürtmemiz lazım’-VİDEO

PİRHA-Alevileri Sünnileştirme çalışmalarının yerini Şiileştirmeye bıraktığını belirten Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz, bu asimilasyon politikalarına karşı bireysel değil ortak bir mücadele geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Türkiye’de Alevi asimilasyonu hızla sürüyor. Eskiden sünnileştirilmeye çalışılan Aleviler şimdi “Sünnileştiremiyorsak Şiileştirelim” politikasıyla asimile edilmeye, özlerinden koparılmaya çalışılıyorlar. Şiiletirme politikaları kapsamında İran’dan Şialar getirilerek çeşitli Alevi derneklerine, dergahlarına, cemevlerine yerleştirilip deyim yerindeyse kaleyi içten fethediyorlar. Öyle ki cemevi cemevi dolaşıp  gençler arasında Kur’an ve namazı anlatan misyonerler bile var.

“ALEVİ KURUMLARI BİRLİKTE HAREKET ETMELİ”

Tüm bunlar olurken Aleviler de bu Şiileştirme politikalarına karşı durmaya çalışıyor ancak bireysel çabalar ne kadar etkili oluyor bu tartışılır bir konu. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydı Deniz, asimilasyonun bir halkası olan Şiileştirmeye karşı verilen bireysel çabaların değerli ancak yetersiz olduğunu, duyarlı tüm Alevi kurumlarının asimilasyona karşı birlikte hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.

“SÜNNİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI YERİNİ ŞİİLEŞTİRMEYE BIRAKTI”

Bugüne kadar yapılan Sünnileştirme çalışmalarının kısmi olarak etkili olduğunu belirten Deniz, Alevileri asimile etmek isteyenlerin bu Sünnileştirme çalışmalarından istedikleri başarıyı tam olarak elde edemediklerini ifade etti. Kısmi derecede başarısız olan Sünnileştirme çalışmalarının yerini Şia çalışmasına bıraktığını vurgulayan Deniz, bu Şia çalışmasının da Aleviler üzerinde kısmi başarılara ulaşmaya devam ettiğini dile getirdi.

“ALAN BOŞLUĞU OLAN YERLERİ DOLDURMAYA ÇALIŞIYORLAR”  

Hem camiye hem cemevine giden Aleviler olduğuna şahit olduklarını söyleyen Deniz, Alevi kurumlarının buna ortak bir tavır geliştirmesi ve ortak bir duruş sağlaması gerektiğine işaret etti. Şiaların Alevi kurumlarının alan boşluğu bıraktığı yerleri doldurmaya çalıştıklarını belirten Deniz, “Ocak örgütlenmelerinin zayıflığı nedeniyle ve kurumların olmadığı yerlerde çok rahat Alevi yaşam alanlarına ve Alevilere ulaşabiliyorlar” dedi.

“OCAK SİSTEMİ YENİLENMELİ”

Dergahların ve ocakların bu asimilasyon politikalarına karşı kendi ocak sistemlerini tekrar yenilemesi gerektiğini ifade eden Deniz, dirsek temasında bulunan kurumların, federasyonların bu işe el atarak asimilasyon politikalarını püskürtmesi gerektiğini kaydetti. Bireysel mücadelesinin çok işe yaramayacağını vurgulanan Deniz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Tek başına bir kurumun tavır alması ya da kurumların ortak tavır alması yeterli değil çünkü bir gerçeklik var sadece kurumlar Aleviliği temsil etmiyor. Ocakların Anadolu’da hala çok ciddi etkileri var köylerde, küçük yaşam alanlarında. Onlar da diğerlerinin ulaşmaması adına da aktif bir şekilde bu işe katkı sunmaları gerekiyor.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Ali Kemal Altun diyor

    Özünü kaybederek zaten asimile olmuşsunuz, daha beteri de elbet ardından gelir. Ocak sistemini nasıl canlandıracaksınız, maddi-temeli köy mü kaldı. Önce zamanımıza gelin ve artık uyanın.Tek çaresi de en azından teorik bilgiyi verebilecek okullara Alevilik dersleri konması. Elinizde AİHM kararları da var ama acayip bir cehalet var ki kimse bu ve benzeri 11 ayrı alanda sorunları temelden çözüp atacak olan o kararların hayata geçmesini istemiyor. Hani tavuğun inci bulması gibi “Al bunu bana darı ver” diyen zavallı bir zihniyet içindesiniz. Farkında olmadığınız bu boşluktan IŞİD dahil herkes yararlanıyor.

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak