Alevi Haber Ajansi

80 yaşındaki hasta tutuklu Sise Nine hastaneye yatırıldı

PİRHA – 2 yılı aşkın süredir Tarsus Cezaevi’nde olan ve hastaneye götürülürken yaşanan sorunlardan kaynaklı tedaviyi reddeden 80 yaşındaki Sise Bingöl, önceki gün hastaneye yatırıldı. Hem tedavi için hem de gerekli sağlık raporunun alınması için Mersin Üniversitesi Hastanesi’ne yatırılan Sise Bingöl’ün Avukatı Gülşen Özbek, gerekli raporun alınması halinde Bingöl’ün tahliye olabileceğini söyledi.  

İki yılı aşkın süredir Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde olan 80 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl hastaneye yatırıldı.

Konuya ilişkin PİRHA‘ya bilgi veren Av. Gülşen Özbek, son dönemlerde Sise Bingöl’ün durumunun ağırlaştığını söyledi. Özbek, geçmiş dönemlerde hastaneye götürülüp getirilme biçimlerinden dolayı Bingöl’ün tedaviyi red ettiğini belirterek, Bingöl’ün sağlık durumunun ağırlaşmasından dolayı bakanlıklar düzeyinde ve cezaevi yönetimiyle bazı fiziki koşulların sağlanması halinde tedavi edilmesi gerektiği hususunda bir takım görüşmelerin yapıldığını kaydetti.

Av. Gülşen Özbek, taleplerine olumlu cevap verildiğini ve daha önce elleri kelepçelenerek ring aracıyla hastaneye götürülen Bingöl’ün normal, düz, sabit bir araçla hastaneye götürüldüğünü kaydetti.

“SİSE BİNGÖL İÇİN TEDAVİ SÜRECİ BAŞLADI”

Daha önce Tarsus Devlet Hastanesi’nden alınana raporu da hatırlatan Özbek, “Tarsus Devlet Hastanesi gerçekten bilimsel ölçülerden, tıp etiğinden uzak tamamen siyasi yaklaşımlar çerçevesinde bir rapor hazırlamıştı” dedi.

Bingöl için daha tarafsız, bağımsız bir sağlık kuruluna sevkini talep ettiklerini belirten Gülşen Özbek, “Bu kapsamda Mersin Üniversite Hastanesi’ne sevki yapıldı. Birkaç gün gelip gitti, ancak önceki gün sağlık durumunun ağırlaşmasından kaynaklı tedavinin sağlanabilmesi açısından yatışına karar verildi. Şu an hastanede yatıyor. Hem tedavi süreci başladı hemde tekrardan bir sağlık  kurul raporu hazırlanacak. Umuyoruz ki Sise ninenin cezaevinde tek başına yaşama koşullarının olmadığına ilişkin bir sağlık raporu verir; çünkü o ölçüde hasta ve yaşlı” diye konuştu.

Özbek, taleplerinin cezanın ertelenmesi olduğunu, kalan süreyi belirli denetimlerle de olsa tahliye edilerek geçirilmesi olduğunu kaydetti.

Buna ilişkin yasal olanakları da hatırlatan Özbek, “Hastalığı, kocama hallerinde ceza infazının ertelenebileceğini ya da cezanın infazının herhangi bir denetim uygulanarak geçirilebileceği belirtiliyor. Yani herhangi bir denetim hükümleri uygulanarak da tahliyesine karar verilebilinir. Ya da doğrudan sağlık durumu da dikkate alınarak tahliyesi söz konusu olabilir” dedi.

SİSE NİNE UMUTLU

Av. Özbek, Sise Bingöl’ün umutlu olduğunu ancak geçen süreçlerde çok ağır şeyler yaşadığını o süreçlerin kendisine verdiği bir umutsuzluk halinin de olduğunu kaydetti.

Özbek, bazı fiziki koşulların sağlanarak tedavisinin yapılması gerektiği konusunda Sise nineyi ikna ettiklerini söyledi. Sise Bingöl’ün önceki gün hastaneye götürüldüğünde yatırıldığını kaydetti.

Av. Gülşen Özbek, son olarak şunları söyledi:

“Sise Ninenin cezaevinde olmuş olması aslında gerçekten tüm toplum olarak kendimizi vicdani noktada sorgulamamız gereken bir durum. Hiçbir koşul, şart aramaksızın Sise ninenin bu yaşında kendi evinde olma düşünü gerçekleştirmek gerekiyor. Hep şunu söylüyordu: Ben rüyamda hep evdeyim. Bu durumda olan birinin cezaevinde olmuş olması tamamen bir işkence ve insanlık dışı bir muamele. Bu işkencenin son bulması gerekiyor. Sise Ninenin özgürlüğe kavuşmasını istiyoruz.” 

PİRHA/İSTANBUL

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak