PİRHA- Hatay’da bu yıl 25. düzenlenen Geleneksel Evvel Temmuz Kültür ve Sanat Festivali’nin Samandağ ayağı, hafta sonu Tomruksuyu Mahallesi’nde başladı. Samandağ merkezinde başlayan festival programı, kadın emeği ve dayanışmasını merkeze alan etkinliklerle devam etti.
Çeyrek asrı geride bırakan Evvel Temmuz Festivali, Samandağ, Serinyol ve Defne’de Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği ile Samandağ Kalkındırma Derneği’nin öncülüğünde düzenleniyor. Samandağ’daki etkinliklerde kadın dayanışması güçlü biçimde kendini gösterdi.
“AİLE YILI DEĞİL, MÜCADELE YILI” SÖYLEŞİSİ YAPILDI
Samandağ Sveydiye Yerleşkesi’nde düzenlenen ilk etkinlikte, “Bu Kalabalığı Hatırla: Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu Kampanyaları” adlı belgesel gösteriminin ardından bir söyleşi gerçekleştirildi. Kadının İnsan Hakları Derneği’nden Özlem Şen ve Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’nden Emel Memiş’in konuşmacı olduğu söyleşide, “Aile Yılı Değil, Mücadele Yılı” teması çerçevesinde kadınların medeni haklar için verdikleri mücadele gündeme taşındı.
DAYANIŞMA SOFRASI, MÜZİK VE UMUT DOLU KADIN ŞENLİĞİ
Etkinlikler, akşam saatlerinde yine Sveydiye Yerleşkesi’nde düzenlenen Kadın Şenliği ile devam etti. Kurulan ortak sofrada hep birlikte dayanışma yemeği yenildi. Ardından sahneye çıkan Rihen Müzik Topluluğu, Darbuka Ekibi, Işıl Çivi ve Sevinç Koçak, kadınlara coşkulu bir gece yaşattı.
“KADINLAR EMEKLERİNİ VE UMUTLARINI BİR ARAYA GETİRDİ”
Kadın Şenliği’nin açılış konuşmasını Hatay Deprem Dayanışma Derneği’nden Cansel Aslan yaptı. Aslan, çeyrek asrı bulan festivalin aynı zamanda direnişin de bayramı olduğu ifade ederek, “Çeyrek asırlık Evvel Temmuz’u karşılamak için bir aradayız. Hepinize umut dolu, yürekten bir merhaba diyoruz. Biz kadınlar, bir araya geldiğimizde hayatı yeniden kurarız. Dayanışmayı sadece kelimelerde değil; atölyelerde, sokaklarda, sofralarda ve üretimin içinde yaşatırız. Bu şenliğe öncülük eden biz kadınlar, emeğimizi ve umutlarımızı bir araya getirdik. Neşemizle, kahkahamızla, şarkılarımızla bu akşamı hep birlikte yoğuracağız. Evvel Temmuz, 4 bin yıllık bir gelenek; bu topraklarda yaşayanların hasat zamanı, bereketin ve emeğin bayramıdır. 80’li yıllarda yasaklara rağmen başlatılan bu gelenek bugün 25. kez kutlanıyorsa, bu aynı zamanda direnişin de bayramıdır” diye belirti.
“ŞİDDET, AYRIMCILIK VE ÖTEKİLEŞTİRMEYE KARŞI MÜCADELE”
Aslan konuşmasına şöyle devam ett:
“Deprem sonrası kurduğumuz Mara El Sanatları Atölyesi, Kollektif Gezici Mutfak ve El İşi Kurslarıyla dayanışmayı ördük. Rimmen Kadın Kooperatifi’ni kurduk. Adımızı bereketin simgesi nar’dan aldık. Tıpkı nar taneleri gibi birleşerek hem yaşamlarımızı yeniden kuruyor, hem de şiddet, ayrımcılık ve ötekileştirmeye karşı mücadele ediyoruz.
‘Me rıhna, nehna hon’ – Gitmedik, buradayız! dedik. Bugün de buradayız, üretmeye, paylaşmaya, çoğaltmaya devam edeceğiz. Her sene daha büyük bir coşkuyla bir arada olmayı temenni ediyoruz. Hoş geldiniz!”
PİRHA/HATAY
Yoruma kapalı.