PİRHA- Ankara’da 12 yaşından beri manavcılık yapan Süleyman Doğan, bugünleri eskiyle kıyaslayamadığını eskiden insanların alım gücünün olduğunu şimdi ucuz bile olsa alım gücünün olmadığını söyledi. Doğan, üretim olmadığı sürece daha kötü günlerin geleceğini belirtti.
Türkiye’de son zamanlarda TL’nin Dolar ve Euro karşısında erimesi vatandaşın da işlerini etkiledi. Özellikle kağıt, un, sebze fiyatlarında ekonomik kriz kendini gösterdi. Yıllardır Ankara’nın göbeği Mamak Tuzluçayır’da 12 yaşından beri baba mesleği olan manavcılık yapan Süleyman Doğan, her geçen gün ekonominin daha kötüye gittiğini belirtti.
12-13 yaşından bu güne pazarcılık, manav, yaş sebze ve meyve üzerine çalıştığını belirten Doğan, manavcılığın baba mesleği olduğunu ve bu mesleğin piri, profesörü, mastırını yaptıklarını söyledi.
“ESKİDEN KAR ORANIMIZ SÜRÜM ÜZERİNDEYDİ ŞİMDİ YOK”
Yıllarını bu işe vermiş olan Doğan, O günden bu güne gelen enflasyonda ticari tarımın günden güne nasıl zorlaştığını herkesin gördüğünü söyledi.
İşlerinin bugün tamamen bittiğinin altını çizen Süleyman Doğan, “Eskiden kar oranımız sürüm üzerindeydi. Şuan sürüm yok. İnsanların bütçesi ve ekonomik sıkıntısı, gün be gün daha kötüye gidiyor. Eskiden derlerdi ki Avrupa misali mi olacaksınız. Bundan sonra tek teke düşeceğiz. Gelen bütün siyasiler tarım politikasına darbe vurmuştur. Ezilen hep köylü olmuştur” şeklinde konuştu.
Doğan, Eskiden manavcıların pazar ortamında daha güçlü olduklarını ancak büyük marketlerin açılmasıyla tekelleşmenin başladığı ve küçük marketlerin yok olduğunun altını çizdi.
“HAZIRA DAYANINCA HERŞEY BİTTİ”
Doğan, ekonomik krizin sebeplerini şöyle anlatıyor:
“Bugün mazot almış başını gitmiş. Köylü tarlada ekemiyor, ekse ürünü satacak pazar yok. Son yıllarda büyük afetler tarlaları vurdu götürüyor. Ağlayan köylümüz var. Köylü mazot parasını çıkaramıyor. Öyle köylere gidiyordum ki ekemiyor. Niye ekemiyor, mazot parası yok, tohum pahalı.
Eskiden bütün her şey kendimizindi. Köye giderdim köylü domatesi salça yapardı, çekirdeğini tohum yapardı. Bizde tohum da kalmamış. Şimdi her şeyi hazır satın alıyor. Köylünün üzerine maliyet olunca üretim yapamayınca sonuçta halkımıza yansıyor. Krizlerin sebebi budur. Ekemiyor köylü şu anda mağdur olmuş nereye gidiyor. Şehre kaçıyor tarlalarımız bom boş. Hep hazırcı olduk hazıra yönelince de her şey bitti.”
“İNSANLARIN ALIM GÜCÜ ZAYIFLADI”
Pazarcılık yaptığı dönemle şimdiyi kıyaslayan Doğan, o günle bu günleri kıyaslayamayacak kadar uzak olduğunu, o zamanlar herşeyin bol, insanların alım gücünün yüksel olduğunu belirtti.
Doğan, “Şu anda ucuz da versen alım gücü kalmadı. Eskiden ben bir insana 50 kilo patlıcan veriyordum, kurutması için. Şimdi kurutma yapamıyor bile. Günü birlik yiyeceğini alamıyor ki. O yaşantı ve insanların alım gücünü, esnafın güçlülüğünü şu anda göremiyorum” diye konuştu.
Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ekonomik krizin, Dolar ve Euro’daki yükselişin etkisini de değerlendiren Süleyman Doğan, fiyat bakımından poşetin ve mazotun yükseldiğini, halkın alım gücünün olmadığını belirterek, “İnsanlar günü birlik yaşıyorlar. Yarini yaşayamıyor öyle bir gücü yok” dedi.
Devlet yetkililerine seslenen Süleyman Doğan, “devlet mazotu köylüye ucuz versin. Özel arabası olana değil, yatı olan, trilyonluk olanlar mazotu vergisiz alıyor da neden benim köylüm almıyor” diye sordu.
“ÜRETEMEDİĞİMİZ SÜRECE DAHA ÇOK KÖTÜ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”
Patates ve soğan fiyatlarındaki yükselişi de basının yaptığı haberlere de bağlayan Doğan sözlerine şöyle devam etti:
“Şu an patates ve kuru soğan yükselişi var. Buradaki suç kimin suçu basının suçu. Depolarda çürüdü deyince, kış bitti tam ekim zamanı. Köylü korktu mazot alamıyor, tohumda, malda para etmiyor niye ekeyim dedi ve ekmedi. Ne oldu bu sene patates 6 milyon kuru soğan 6 milyon oldu. Bugün 9 aydayız Ankara’nın karpuzun, domatesin bolluk zamanı gidin köylerde kavun karpuz yok. Ekemiyor köylü yazın ortasında toptan 2 milyona karpuz çıkmış var mı böyle bir şey. Ben bu yaşıma geldim böyle bir şey görmedim. Tarihin yazmadığı şeyler. Harman zamanı ben domatesi geçen sene 1 lira 1.25 satarken şu anda 2 liraya domates alamıyorum. Buda köylünün ekemediğinden dolayı. Yatı katı olana uzuz mazot veriyorsan bırakın bize vermeyin köylüye verin ekene, biçene, üretene verin üretmediğimiz sürece çok daha kötü günler bekler bizleri.” Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.