Mardin Artuklu Üniversitesinin senato toplantısında çatışmasızlık sürecinde kurulan Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsünün kapatılması kararı alındı. Karar onay için YÖK’e gönderildi.
Mardin Artuklu Üniversitesinde 2009 yılında eğitime başlayan Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü için Üniversitenin son toplantısında kapatma kararı alındı. Karar Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) gönderildi.
Senatoda yapılan oylamayla, 17 kabul ve 7 ret oyuyla Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsünü kapatma kararı alındı. Kapatma kararına ilişkin bilgiyi akademisyen Selim Temo sosyal medyadan paylaştı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kapatma kararı alıp (17 kabul-7 ret) YÖK'e gönderdi. "Kürt kökenli" ve Eliaçık'ın deyimiyle "IŞİD kafalı" rektör ve yönetimin Kürtçe düşmanlığı bitmek bilmiyor!
— Selim Temo (@temoselim) August 15, 2019
ÇATIŞMASIZLIK SÜRECİNDE KURULMUŞTU
Çatışmasızlık sürecinde kurulan Enstitüde sonraki yıllarda Süryanice ve Arapça yüksek lisans dalları açıldı. Zaman içerisinde Kürtçe geri planda kaldı, Arapça ise popüler hale geldi.
2009 yılında kurulan enstitüde tezli ve tezsiz yüksek lisans çalışmasına olanak tanınıyor. Öğretime başladığı günden bugüne 70’i tezli, 699’u ise tezsiz yüksek lisans çalışmasına olanak tanındı. Her ne kadar Kürtçe eğitim amacı ile yola çıkılmış olsa da adı Kürt Enstitüsü değil “Yaşayan Diller Enstitüsü” olarak belirlendi. İlerleyen yıllarda Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalına, Süryani Dili ve Kültürü ile Arap Dili ve Kültürü anabilim dalları eklendi.
Gazete Duvar
Yoruma kapalı.