PİRHA – Aslan Gültekin, satın almak istediği bağlamaya parası yetmeyince kendi sazını yapmaya koyuldu. Üstelik kimseden bir eğitim de almadan… Bağlama imalatında 25 yılını geride bırakan Gültekin, ayrıca atölyesini sokak hayvanlarına da açarak bir tür barınma hizmeti de veriyor.
Haberin videosu
Bağlama imalatçısı Aslan Gültekin, tam 25 yıldır matematik ve fizik bilgisiyle enstrüman üretiyor. Fakat Aslan Gültekin, her saz ustası gibi usta-çırak ilişkisi olmadan bugünlere dek zanaatını getirebilmiş.
Ankara’nın Mamak ilçesinde bir atölyede üretim yapan Gültekin, sadece gelen sipariş üzerine bağlama yapıyor. Tek başına çalıştığını söyleyen Gültekin’in mesleğe başlama durumu ise bir hayli farklı olmuş.
USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ OLMADAN BAĞLAMA ÜRETTİ
Gültekin’in öğrencilik yıllarında satın almak istediği bir bağlamaya parası yetmeyince hayatında da yeni bir yol açılmış. İşte o hikayenin perde arkası şöyle:
“Ege Üniversitesi matematik bölümünü maddi imkansızlıklardan dolayı ikinci sınıfta bıraktım. Yıllarca yaptığım müzisyenliği de bıraktıktan sonra bağlama imalatına başladım. Ustam yoktur. Bende de böyle garip bir durum söz konusu.
Çok yakın bir arkadaşıma bir bağlama yaptırmak istemiştim. İstediği rakam normal bağlama ücretlerinin daha üzerindeydi. Bu durum üzerine ‘kendi bağlamamı kendim yapacağım’ dedim. Kararımdan ötürü bana güldüler. Bu meslekte 25 yılımı doldurdum. Bağlamalarımla isim yapmış bir pozisyona geldim. Yaptığım ilk bağlama da halen duruyor. Çalmıyorum ama hatıra olarak saklıyorum.”
“İŞİME BİLİMİ DE DAHİL ETTİM”
Bağlama yapımının bir tür ‘denge kuralı’ olduğunu söyleyen Gültekin, “Matematik ve fizik bilgim olduğu için bağlama yapımını biraz daha hızlı kavradım. İşime elbette ki bilimi de katmaktayım. Bağlamadaki fizik dengesini eğer yakalayamazsanız ortaya çıkan enstrüman sıkıntılı olur. Ama dengeli bir bağlamada hiçbir tını sorunu olmaz. Bu nedenle iyi bir bağlama konusunda kendime güveniyorum.” ifadelerini kullandı.
Bağlama imalatının zorluklarına da değinen Gültekin “Yaptığımız işin asıl zor tarafı sap ve kapak dengesidir. Eğer kapağı düzgün takamaz ve sap tesviyesini de iyi yapamazsan çıkan bağlama da sıkıntı olur. Bu işin bir sevimli bir de pis olan tarafı söz konusu. Pislik tarafı dediğimiz; polyester işleme… Sonuçta kanserojen içerikli bir madde ile çalışma yapmaktayız” dedi.
“İKTİDAR, ZANAATÇİLERİ KÖSTEKLEDİ”
Bağlama edinip müzikle uğraşmanın günümüz koşullarında artık lüks görüldüğünü anlatan Aslan Gültekin, tüm zanaatkarların ekonomik bunalım yaşadıklarını da söyledi. Gültekin’in aktarımları şöyle:
“Bağlamaya halen ilgi var ama insanların şu an için saz alacak bir parası yok. Ortalama bir bağlama 1500-2000 lira. İnsanlar öncelikle eğlenceye para harcamayı tercih ediyor. Demek ki kültürlerini geride bırakma düşüncesindeler! Esnaf için şu anda ayakta durmak gerçekten çok zor. Normalde yaptığım bağlamaların 2500 TL’nin altında olmaması gerekiyor. Çünkü zor bir zanaat bu. Günümüzde zanaatçıları yeterince desteklenmiyor. İktidar, ‘Zanaatçıları destekleyeceğim.’ dedi ama aksine köstekledi. Bizim için şu anda en önemli olan konu; esnaf sicil affı. Bütün esnaflar şu anda borçlu. Vergi borcunun yanı sıra Bağkur ve SSK borçları da mevcut.
Önceden birçok bağlama eğitimi veren kurslar mevcuttu. Onların silinmesi ile bağlama satışları da durdu. Günümüzde öğrenci bağlaması diye bir şeyden de bahsediyorlar ama öyle bir bağlama yok. Öğrencilerin elindeki bağlama ne kadar düzgün olursa daha çabuk ve hevesle öğrenir. Bağlama çalmak isteyip maddiyat konusunda zayıf olan kişilere destek de oluyorum. Öğrenmek isteyen kişiye çaba göstermesini sağlıyorum. Yeter ki bağlamayı ellerine alsınlar, kültürümüz ilerlesin.”
HEM VETERİNER HEM ZANAATKAR
Gültekin, aynı zamanda atölyesini sokak hayvanlarına da açarak kedi ve köpeklerin barınma ihtiyacını karşılıyor. Hasta hayvanları tedavi ettiğini de söyleyen Gültekin’in aktarımları şöyle:
“Hayvanları seviyorum. Örneğin dükkanımdaki kedilerden birisi arabanın kaputuna girmişti. Ölmek üzereyken kurtardım. Şarap ismini verdiğim bir köpek de sahibi tarafından terk edilmek üzereyken aldım. Bir diğer yavru köpek de kanlı ishal hastalığına yakalanmıştı. 20 gündür bakıyorum. Gün boyunca birlikte ve mutluyuz.”
Eren GÜVEN – Cebrail ARSLAN / ANKARA
Yoruma kapalı.