PİRHA- İstanbul’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi 9. Olağan Genel Kurulu’nda başkanlığa seçilen, KHK ile ihraç edilen eğitim emekçisi Songül Tunçdemir PİRHA’ya konuştu. Tunçdemir, 8 Mart’ın ve kadınların yaşamın her alanında kendilerini var edebilmelerinin önemine değindi.
Bir buçuk yıl önce KHK ile ihraç edilen resim öğretmeni Songül Tunçdemir direnen bir kamu emekçisi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi Genel Eğitim Sekreteri Songül Tunçdemir, daha öncesinde de 3. dönem Malatya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde başkanlık yaptı. Bir buçuk yıldır İstanbul’da yaşayan Tunçdemir, son 2 aydır da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi’nin başkanlığını yürütüyor.
Alevi kurumlarındaki yönetimlerinde kadınlara rastlamak pek mümkün değil. Bundan dolayı da Tunçdemir’in Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Kartal Şubesi’nde başkan olması bir o kadar önemli.
BAŞKAN OLARAK ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Başkan olur olmaz çalışmalarına da başladı Songül Tunçdemir. Kartal Şube’de iki türlü projelerinin olduğunu söyleyen Tunçdemir, “Prefabrik olan cemevimizi büyütmek için belediyeye proje taslağını verdik. Görüşmelerimiz devam ediyor. İki katlı bir cemevi yaptıracağız. Onunla beraber önemli olan cemevinin içini doldurabilmek. Cemevlerini eğitim yuvasına çevirmek istiyoruz. Bu okullardaki asimilasyonun karşısında durmak için” dedi.
ALEVİLİK DERSLERİ VE BİLİMSEL EĞİTİMLER
Bunun ilk adımını da yaz okulları kurduklarını aktaran Tunçdemir, geçtiğimiz haftalarda da kış okulu projesini gerçekleştirdiklerini söyledi. “Çocuklara resim müzik semah, ritim, sportif etkinliklerin olduğu ders verdik. Cemi anlattık. Ve Türkçe, Matematik ve İngilizce kurslarını başlatacağız. Bunun yanında Alevilik derslerini de vereceğiz. Salı günü burada sohbetlerimiz oluyor. Her hafta Alevilik ile ilgili konuşmalar, tartışmalar yapılıyor. Her Perşembe cemimiz oluyor burada. Daha çok gençlik komisyonumuz oluştu” diyen Tunçdemir, çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.
Tunçdemir, olabildiğince mahallenin, ilçenin, ilçede yaşayan Alevi vatandaşların ihtiyaçlarına göre her türlü etkinliği yapacaklarını ifade etti.
“YÖNETİMLERDE KADINLARIN ÇOK AZ YERİ VAR”
Kadınların Alevi kurumlarında çok nadir olarak yönetimlerde yer aldığına dikkat çeken Tunçdemir şöyle konuştu:
“Aleviliğin özüne baktığınız zaman kadın erkek eşitliği var. Can kavramı var fakat bildiğiniz gibi biz başka dinlerin egemenliği altında yaşamışız. Onlardan etkilenmişiz. Asimilasyon sürecinden geçmişiz ama bütün ideolojilerle inançlarla onların taraftarları arasındaki kaçınılmaz mesafe maalesef biz Alevilerde de oluştu bu yaşadığımız son süreçte. Bunu Alevilerdeki can kavramını yaşayamıyoruz. Felsefemizi bugüne kadar tam anlamıyla getirmiş değiliz. Farklı kesimlere göre Alevi kadını birkaç adım daha ileride fakat özüne uygun bir şekilde değil. Bizim yönetimlerde çok az yerimiz var. Mesela biz PSAKD Alevi hareketinin lokomotifi biliyorsunuz. Kadınların daha çok olması gerekirken, maalesef çok az şubemizin başında kadın arkadaşımız var. Şu anda da iki kadın arkadaşız. Bunu artırmaya yönelik çalışmalarımız olacak. Kadın toplantılarımız olacak. Komisyonumuzu kurduk. Daha iyiye gideceğimize inanıyorum.”
“DUYGU İLE BAĞLANILAN HER DAVA BAŞARI İLE SONUÇLANIR”
Kadınlarda da bir kabullenmenin olduğunu söyleyen Tunçdemir, nedenlerini şöyle anlatıyor:
“Gelip yöneticilik yapamazlar mı? Çok daha iyi yapacaklarına inanıyorum. Fakat evdeki paylaşımın sadece kadınlara kalması, kadınların bunu kabullenmesi dışarıdaki etkinliklerde erkeğin hep ön planda olması, sendikaya derneğe gidecek ilk kişinin sanki erkek olması gerekiyor gibi bir algı var. Bu algının yıkılması gerekiyor. Kadınlar en güzelini yaparlar. Çünkü kadınlar daha çok duygusal ve daha temiz yaparlar. Duygu ile bağlanılan her dava başarı ile sonuçlanır.”
“Yaşadığımız coğrafyada bütün kadınlar aynı sorunlarla karşılaşıyor. Kadın sorunu neyse Alevi kadın sorunu da ondan etkileniyor” diyen Tunçdemir, “Kadına yönelik her türlü şiddetten bizler de etkileniyoruz. Yönetici kademelerinde olmamaları. Biz kız çocuklarımızı okutuyoruz. Daha iyi yerlere gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Erkek çocuğu neyse kız çocuğu da aynıdır bizim için. Fakat sistemle bağlantılı olarak yaşanan her türlü sorundan bizler de etkileniyoruz” ifadelerini kullandı.
Aleviliği yansıtmada kadının yerinin önemli olduğuna vurgu yapan Tunçdemir, “Çocuğu yetiştiren annedir. Önce bilinçlenmesi gerekiyor annenin inanç konusunda. Katılması gerekiyor her şeye. Kendini geliştirmesi gerekiyor ki çocuğunu kendi inancına, kültürüne göre yetiştirsin. Kadınlar geldiği zaman çocukları da geliyor. Ama erkekler geldiği zaman çocuklarını getirirken zorunlu hissetmiyor. Kadının olduğu yerde çocuk da gelir ve etkilenir. Bu yüzden kadınların daha çok katılması lazım” dedi.
“KADININ KURTULUŞU KENDİ ELİNDE”
“Kadının kurtuluşu kendi elinde” diyen Tunçdemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yapacakları etkinlikleri anlatarak mücadele çağrısı yaptı:
“Hiçbir erk rahatını bozup da kadına haklarını vermez. Erkeklerin de işine geliyor yani. Kadın kendini yetiştirecek. Daha cesaretli, ön planda olmasını bilecek.
Henüz Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesinde yeniyiz. Çalışmalarımız oldu cemevinde. 8 Mart yaklaşıyor bununla derneğimizde etkinlikler olacak. 3 Mart’ta film gösterimi ile kadınlarla buluştuk. 8 Mart sonrasında da eylem ve etkinliklerimiz çoğalacak.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.