TÜİK, 2022 yılı Türkiye Çocuk Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı. Buna göre, et ve balık yiyemeyen çocuklar, ekmek ve makarnayla beslendi, sanattan, kültürden uzak kaldı. Çocuklarda kaygı ve depresyon verileri de yüksek!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Türkiye Çocuk Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı. 10 Ekim-16 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen araştırma sonucunda elde edilen verilere göre ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 62.4. Et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise sadece yüzde 12.7.
Araştırmaya göre, meyveyi her gün tüketen çocukların oranı yüzde 50.5, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33.0, fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tüketen çocukların oranı yüzde 10.9. Sütten yapılan yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 57.8.
ÇOCUKLAR SİNEMAYA VE TİYATROYA GİDEMİYOR
Anneleri/temel bakım verenleri tarafından son 12 ayda sinema veya tiyatroya gittiği belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 39.1 olduğu kaydedildi. Bu çocukların yüzde 40.1’inin aileleri tarafından maddi olarak bu etkinliğin karşılanamadığı, yüzde 24.3’ünün yaşadığı yerin yakınında sinemanın/tiyatronun olmadığı, yüzde 21’inin sinema veya tiyatroya ilgi duymadığı, yüzde 6.2’sinin ailesinin zamanı olmadığı için götürmediği, yüzde 5.2’sinin pandemi ile ilgili durumlar nedeniyle, yüzde 2.8’inin ailesinin izin vermediği için gidemediği belirtildi.
Kütüphaneye veya kitapçıya gittiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 28.5’te kaldı.
Araştırmada kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34.0. Kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hanehalkı üyesi ile paylaşanların oranı yüzde 29.4, iki veya daha fazla hanehalkı üyesi ile paylaşanların oranı ise yüzde 36.6 oldu.
ÇOCUKLARDA EN YÜKSEK ORAN KAYGI VE DEPRESYON
Bir haftada kız çocuklarının yüzde 36.2’si bulaşık yıkadığını, ev temizlediğini, yüzde 24.9’u yemek yaptığını, yüzde 3.5’i hasta baktığını söyledi. Son bir haftada erkek çocuklarının yüzde 42.5’i ev için alışveriş yaparken yüzde 7.1’i eve su taşıdığını belirtti. Yüzde 4.1’inin ise kömür taşıdığı ortaya çıktı. İşlevsel zorluğu olan çocuklarda en yüksek oran kaygı ve depresyon verilerinde çıktı. Her gün depresyonda hissettiğini belirten çoukların oranı yüzde 4.7, kaygı hissedenlerin oranı yüzde 7.3 oldu.
Yoruma kapalı.