PİRHA- Adıyaman’da tütün kıyma makinası olan yurttaşlar, “Bu yıl tütünlerini atölyelerimize getirip sarmalık hale getirenlerin sayısında çok büyük bir düşüş var. Bunun nedeni ise torba yasada tütün ile ilgili getirilen yasaklardır” diye konuştular.
Haberin Videosu
Sarmalık tütünün yetiştirildiği Adıyaman’ın en yoğun bölgelerinden biri olan Merkeze bağlı Kömür Beldesinde tütün kıyma atölyeleri de bulunmaktadır. Başta Kömür beldesi olmak üzere çevre köylerdeki tütün üreticileri kıyıma hazır hale getirdiği tütün yapraklarını Kömür Beldesinde bulunan Tütün kıyma makinalarının bulunduğu atölyelere getiriyor. Tütün yapraklarını kıyıp içime hazır hale getiriyorlar.
Her yıl tonlarca tütünün kıyıldığı bu atölyelerde, bu yıl torba yasa ile birlikte sarmalık tütüne getirilen yasaklar nedeniyle geçen yıllara oranla tütünü kıymak için atölyelere tütün yapraklarını getiren yurttaşların sayısında yüzde yetmişlere varan bir düşüş yaşanıyor. Bütün bu yaşanalar tütün yasası ile birlikte tütün üreticiliği yapan yurttaşların yaşadığı sorunları da ortaya çıkarıyor.
Çıkarılan Torba Yasa ile birlikte tütün üreticilerinin büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran Tütün kıyma atölyeleri olan yurttaşlar PİRHA’ya konuştu.
“BÖYLE DEVAM EDERSE KÖYLÜLER GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALACAK”
Yaklaşık yedi yıldır tütün kıyma makinamız var. Bu yedi yıl içerisinde bu dönemde hiç boş durmuyorduk” diyen Mehmet Erbay, “Geçen yıllar her gün yüzlerce kiloyu bazen bir ton tütünü kıyıp sarmalık hale getiriyorduk. Ama bu yıl 50 kg ya da 100 kg tütün kıyıyoruz. Son çıkan torba yasa ile birlikte tütüne getirilen yasaklar nedeniyle insanlar tütünü satamadığı için dolayısıyla bize de getirip kıyımını yapıp sarmalık hale getirmiyor. Biz de bu yüzden iş yapamadan oturuyoruz. Böyle devam ederse geçim kaynağı tütün olan bu halk köylerini terk edip şehre göç etmek zorunda kalacak” dedi.
“BU YIL TÜTÜNE FİYAT VEREN YOK HEPSİ DEPOLARDA DURUYOR”
“Kömür beldemizde tek geçim kaynağı tütündür” ifadelerini kullanan Erbay, “Bu yıl ile geçen yıllar arasında tütün alımında çok büyük bir fark var. Tüccarlar köylere gelip tütüne fiyat bile vermiyorlar. Bizim de depomuzda tütünümüz var. Ama bunun bir kilosunu bile daha satamadık. Böyle devam ederse burada yaşayan insanlar büyük sıkıntılar yaşayacak” diye konuştu.
“İŞİN DURGUNLUĞUNDAN DOLAYI İŞÇİLERİ ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIM”
Yaklaşık 25 yıldır tütün kıyma atölyesi olan ve her yıl bu atölyede tonlarca tütün kıyıp sarmalık hale getiren Abuzer Talaş, “Benim her hangi bir arazim yok tek geçim kaynağım tütün kıyma makinasıdır. Bu yıla kadar işlerimiz oldukça iyiydi, ekmek paramızı bu işten çıkarıyordum. Yanımda çalışan işçiler vardı. Ama bu torba yasadaki tütün ile ilgili yasakların çıkmasının ardından işlerimizde düşüş yaşandı. O nedenle işçileri çıkarmak zorunda kaldım. Eskiden bir haftada tonlarca tütünü kıyıp sarmalık hale getiriyorduk. Ama şimdi artık o iş yok. Bu yıl iş yaptığım en yoğun hafta geçen haftaydı. O haftada 400 kg tütünü kıyıp sarmalık hale getirdik. Daha önceleri bu atölyede insanlar sıra bulamazken şimdi iş yok bomboş bekliyoruz.
“TÜTÜN PAZARINA İLGİ YOK”
“Bu işten başka yapacağımız bir işimiz yok” diyen Talaş, “Tütün üreticileri her yıl tonlarca tütün bize getirerek kıyıyorlardı. Sarmalık hale getirdikleri tütünleri çevre iler başta olmak üzere birçok büyükşehirlere satıyorlardı. Bu yıl ise sadece Adıyaman pazarına götürülüyor. Pazara eskisi gibi yoğun bir ilgi yok. Öncesinde tonlarca tütünün satıldığı pazarda şimdi satılan tütünün toplamı bir tonu bile bulmuyor. Çünkü pazara alıcı gelmiyor. Böyle de olunca bu sorunlar ortaya çıkıyor. Tütünü kavurmamızın sebebi ise kurusun, bozulmasın ve ömrü daha çok uzasın diye yapıyoruz. Sağlık anlamında hiçbir sorunu yoktur” diye konuştu.
Mustafa YÜKSEL/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.