PİRHA – Tokat’ın Zile ilçesindeki Alevi köylerine yol hizmeti götürülmemesi, yurttaşların tepkisini büyüttü. Karacaören Cemevleri Başkanı Dursun Baş, “Tozlu ve çamurlu yollar sebebiyle yaşanan kazalar canımızdan bezdirdi. Yetkililere ‘araçlarınızı getirin, masrafları biz karşılayalım’ dedik ancak cevap dahi vermediler” dedi.
Tokat’ın Zile ilçesindeki Alevi köylerindeki yol çilesi bir türlü çözüme kavuşturulmuyor. 1200 hanenin bulunduğu Karacaören köyü başta olmak üzere birçok çevre köyün kullandığı yollar, asfalt olmaması nedeniyle yazın toz, kışın ise çamura dönüşüyor.
ALEVİ KÖYLERİNDE YOL DAHİ YOKKEN SÜNNİ KÖYLERE SINIRSIZ HİZMET!
Konuya ilişkin PİRHA’ya konuşan Karacaören Cemevleri Başkanı Dursun Baş, şu sıralar köy yollarının balçıktan geçilmediğini belirterek, çamura batan araçları traktör yardımıyla çıkarttıklarını aktardı. Dursun Baş, Alevi olmalarından kaynaklı hiçbir hizmet alamadıklarını vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:
“10 yıldır çalmadığımız kapı kalmadı. Çok rezil bir durumun içerisindeyiz. Kışın gelen cenazelerimizi 9 km berimizdeki Sünni köylerden alıp traktörlerle getiriyoruz. O köylere kadar asfalt geliyor. Ve her yıl o köylerin asfaltı yapılır. Mesela asfaltı olmayan bir Sünni köyü yok. Hatta bırakın ana yollarını, köylerinin içine dahi taşlarla yol döşendi. Biz köy içini değil sadece ana yolumuzun yapılmasını istiyoruz. Yol olmaması nedeniyle her yıl ortalama 10 ağır kaza oluyor. Araçlar perte çıkıyor. Yazın tozdan kaynaklı 5 metre önünüzü görmeniz mümkün değil.”
“DEVLETİN, HİZMET ANLAMINDA VERDİĞİ HİÇBİR ŞEY YOK”
Karacaören Cemevleri Başkanı Dursun Baş, Zile’deki Alevi köylerinin yaşadığı sorunun sadece yol ile bitmediğini de belirtti. Alevi toplumu tarafınca bölgede ziyaret edilen Anşa Bacı, Hasan Baba ve Rüstem Baba türbelerinin olduğuna işaret eden Dursun Baş, her yıl binlerce kişinin ziyaret amaçlı köylerine geldiklerinin de altını çizdi.
Dursun Baş, başka illerden cenaze veya ziyaret için köylerine giden otobüs şoförlerinin, yolları gerekçe göstererek bir daha gelmek istemediklerini de belirterek şunları aktardı:
“Bu yoğunluğa karşın devletin hizmet anlamında bize verdiği hiçbir şey yok. Köyümüzün cemevini, muhtarlığını, kütüphanesini, ağaçlandırmasını, köy içindeki yoluna, suyuna kadar imece usulü ile yaptık. Biz bu konularda da başvuru yapmıştık ancak hiçbir karşılık alamadık. Zile’den köyümüze 45 km sürüyor. Alevi köylerine gelindiğinde asfalt da bitiyor.
Bizim kabemiz insandır. Bizdeki insan sevgisi başkadır. Bizler kimsenin inancına bir şey demiyoruz ancak kötü niyetli insanlar bu işi çok ileriye götürdü. Hizmet için 10 yıldır yalvarıyoruz. Biz hatta şunu da önerdik; ‘aracı, gereci gönderin, diyelim ki 200 bin liralık yakıta ihtiyacınız varsa onu bile karşılarız’ dedik. Tokat’taki bütün siyasetçilere bu sorunları paylaştık. Bunlara vali de dahil. Bizi muhatap dahi görmüyorlar. Yazılı dilekçelerimizi ciddiye alıp cevap dahi vermiyorlar.”
AFET DURUMUNDA DAHİ AYRIMCILIK YAPILDI!
Dursun Baş, 10 gün önce yaşanan sel baskınları nedeniyle yaşadıkları zorluklara da dikkat çekti. Hiçbir mülki amirin sel sürecinde köylerine uğramadığını söyleyen Baş, şu aktarımda bulundu:
“Bir kaymakam, vali, kimse gelmedi. Ama civardaki bir Sünni köyün muhtarı sosyal medyadan ‘1 saat sonra bu köye gelmezseniz işinizi göreceğim’ diyerek tehdit ediyor. Gece bir bakıyorsunuz vali, kaymakam o köyde. Acı veren de işte bu durum. Ama ben yine şunu söylüyorum; madem öyle biz Alevilerden vergi almayın.”
Eren GÜVEN / TOKAT
Yoruma kapalı.