PİRHA – Arap Alevisi Aylin Yüksel, asimilasyona uğrayan dilini korumak için Arapça tiyatro yapıyor. Çalışmalarını anlatan Yüksel, Arap Alevilerde de dinin etkisiyle kadının ikinci planda olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye’de inançlara, kültürlere ve dillere karşı asimilasyon her geçen gün artarak devam ediyor. Arap Alevisi ve tiyatrocu Aylin Yüksel, Arap Alevilere yönelik asimilasyon politikalarını değerlendirdi.
Arkeloji mezunu ancak işsiz olan Aylin Yüksel, uzun süredir Arapça tiyatro yapıyor. Ana dillerine yönelik asimilasyonun önüne geçmek için tiyatrolarını Arapça yaptıklarını kaydeden Yüksel, “Yaşadığımız bölgede çoğunluk itibari ile asimilasyona uğramış durumda dilimiz. Bu noktada özellikle tiyatromuzu Arapça yapıyoruz. Eğitim Türkçe, kendi dilimizi de çok konuşamıyoruz. Asimilasyon bu noktada çok fazla” diyor.
Yüksel, “Çoğu ülkenin yapmaya çalıştığı şey bu. Daha çok o insanları kendi özgünlüklerinden yok edip, bir bütün oluşturma, renkleri yok etme adına çalışmalar bunlar. Bizim de orada daha çok kendi kimliğimizi yok edip daha çok bütünleşmemiz adına tek dil, tek cinsiyet, tek ırk adına yaptıkları bir çalışmadır” ifadelerini kullandı.
Arap Alevilerde de kadının daha demokrat ama ikinci konumda olduğunu söyleyen Aylin Yüksel, “Toplumsal olarak baktığımızda kadınların eğitimden, toplumsal cinsiyetten ve yargılardan, algılardan dolayı ikinci konumda olduğunu görüyoruz. Buna yönelik çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
Yüksel, Mor Dayanışma ile kadın çalışması yürüttüklerini de vurguladı.
“KADINLAR GÖRÜNÜRDE YOKLAR”
Tiyatroda cinsiyetçi söylemlerden arındırılmış, kadınların daha hayatın içinde olduğu çalışmalar yürüttüklerinin ve kadın bilincini ortaya koymaya çalıştıklarının altını çizen Aylin Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Toplumsal hayata baktığımızda aslında kadınlar her yerde. Ama görünürde yoklar. Temsil anlamda baktığımızda yoklar. Ama işi yürüten olarak çoğu noktada kadınları görüyoruz. Hayatın içinde de her noktadalar aslında. Ama var olan ata erkil sistem ve dini yapılardan dolayı kadınlar ikinci planda.”
“ARAP ALEVİLERDE İNANCI ERKEKLER SÜRDÜRÜYOR”
Arap Alevilerde inancı daha çok erkeklerin sürdürdüğünü belirten Yüksel, “Ergenlik dönemine gelen erkek dini inancı öğrenmek için dini bilen kişinin yanına gidip öğreniyor. Kadınlar bu noktada onu bilmiyor. Kadınlar dini noktada biraz daha geri planda” dedi.
Ehliddar Kültür Merkezi’nin çalışmalarını da değerlendiren Yüksel, ana dillerinde tiyatro yapmak çalışma için yürüttükleri, bunu da asimilasyona karşı yaptıklarını kaydetti.
Yüksel, “Kendi dilimizi, kültürümüzü yaşatmak, farklı renklerin bir arada olması çok önemli. Bunlar bizim kimliğimiz. Kendi kimliğimizi yaşatmak önemli. Biz bu noktada kendi dilimizi yaşatmak ve tabi ki cinsiyetçi söylemlerden arınarak yaşatmaktan yanayız” ifadelerini kullandı.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.