PİRHA – İzmir Karşıya’da Çocuk Hakları Sözleşmesi vesilesiyle Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Karşıyaka Şubesi ve Karşıyaka Kent Konseyi ortak açıklama yaparak Türkiye’de çocuk haklarına dikkat çekti. Yapılan açıklamada, Türkiye’de 2 milyondan fazla çocuk işçinin bulunduğu belirtilerek çocukların eğitim hakkından mahrum bırakıldığı söylendi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etmesiyle birlikte kutlanmaya başlanan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, İzmir’de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısı ile Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Karşıyaka Şubesi ve Karşıyaka Kent Konseyi ortak basın açıklaması yaptı. Çocuk Hakları Sözleşmesini Karşıyaka Kent Konseyi Sekreteri Sema İzgür, basın metnini Veli-Der Karşıyaka Şube Başkanı Turgut Aydın okudu.
Çocuk Hakları Sözleşmesini Karşıyaka Kent Konseyi Sekreteri Sema İzgür, Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin Çocuk hakları, dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakları içerdiğini belirtti.
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 196 ülke tarafından onaylanmasıyla, taraf olan ülke sayısının en yüksek olduğu sözleşme özelliğini taşımasına dikkat çeken Veli-Der Karşıyaka Şube Başkanı Turgut Aydın, ancak dünyanın birçok yerinde çocukların eğitim hakkına ulaşamaması, çocuk istismarı, çocuk emeğinin sömürüsü, iş cinayetleri, çocuk yaşta evlilikler, çocuk katliamları gibi çocuk hakları ihlallerinin ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.
“YÜZ BİNLERCE ÇOCUK EĞİTİM HAKKINDAN MAHRUM BIRAKILMIŞ”
Türkiye’de çocuk haklarının durumunun vahim olduğunun altını çizen Aydın, “4+4+4 kesintili eğitime geçilmesiyle yüz binlerce çocuğumuz örgün eğitimin dışında kalarak eğitim hakkından mahrum kalmış; buna bağlı olarak da çocuk yaşta evliliklerde ve çocuk işçiliğinde büyük oranda artış olmuştur. Son 10 yılda 16-17 yaş grubunda toplam 381 bin 418 kız çocuğu evlenmiş, son 5 yılda, 84 bin 462 kız çocuğu doğum yapmıştır” ifadelerini kullandı.
“3 BİN 85 ÇOCUK CEZAEVİNDE”
Türkiye’de Çocuk İşçiliği ve İş Cinayetleri Raporu’na göre 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 29’u mülteci/göçmen olmak üzere 319 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdiği verilerini paylaşan Aydın, Türkiye’de 2 milyondan fazla çocuk işçinin bulunduğu kaydedildi.
Aydın, çocuklara yönelik diğer veri bilgilerini de paylaştı; “Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 82’si kız çocuğu olmak üzere 3 bin 85 çocuk cezaevlerindedir. Yine Adalet Bakanlığının verilerine göre, 2017 yılında her 100.000 çocuktan 1.608 çocuk suça sürüklenmiştir. 2017 yılında 387 çocuk, 2018 Ekim ayına kadar ise 1020 çocuk cinsel istismara uğramıştır. 2018 yılı itibariyle 405 bin 906 göçmen çocuk eğitim alamamıştır. Yine engelli çocuklarımızın yüzde 89.3’ü eğitim hakkından mahrum kalmıştır.”
‘Çocuk Hakları Sözleşmesinin’ imzacı taraflarca uygulanmadığının altını çizen Aydın, “Her çocuğun ve bireyin çocuk haklarını bildiği, uyguladığı ve uygulattığı çocuklarımız için hep birlikte yeniden inşa edeceğimiz barış dolu bir gelecek hedefiyle, Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun” dedi.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.