Alevi Haber Ajansi

Soma davasında savcı Maden İşletmesi’nin müdürü Alp Gürkan’ın tutuklanmasını talep etti

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin açılan davanın 21. duruşmasında konuşan avukat Can Atalay, mahkemenin ‘delil karartma çabasında’ olduğunu söyledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2015’in Mayıs ayında 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili davanın dün başlayan 21’inci duruşması görülüyor.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu 5 sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları ile yaşamını yitiren madencilerin aileleri ve avukatları katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) takip ettiği duruşma mahkemeye ulaşan evrakların okunmasıyla başladı.

Sanıklardan maden sahibi Can Gürkan’ın şikayeti üzerine Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “sabotaj” iddiasıyla başlatılıp, daha sonra ‘gizlilik’ kararı alınan ve dosya savcısının 14 aydır mütalaasını açıklamamasına gerekçe yaptığı soruşturma dosyasının mahkemeye ulaştığı belirtildi.

Mahkeme başkanı gelen bu dosyada mevcut dava dosyasında bulunmayan farklı bir belgenin olmadığını söyledi.

DELİL KARARTMA ÇABASI

Madenci ailelerinin avukatlarından Can Atalay, “sabotaj” iddiasıyla yürütülen soruşturma dosyasının boş çıktığını belirterek, bu sürecin delil karartma amacıyla yürütüldüğü ifade etti:

“Önceki savcı bir yıl önce ‘mütalaam hazır’ dedi. Mahkemeden 10 dakika ara isteyerek, mütalaasını açıklayacağını söylemesine rağmen daha sonra mütalaasının hazır olmadığını söyledi. Ne oldu ise o arada oldu. Mütalaa vermekten vazgeçti. Bu açık açık delil karartma çabasıdır. Biz sanıkların savunma hakkına bir şey demiyoruz ama bu yapılan delil karartma çabasıdır. Sanıklar uzun tutukluluğa oynuyorlar. Uzun tutukluluk ile tahliye edilmeyi bekliyorlar. Biz sanıkların bu tavırlarından dolayı bile tutuklu yargılanmaları yönünde karar verilmesini istiyoruz.”

“SANIKLAR KANUNA KARŞI HİLE YAPTI”

Atalay’ın ardından söz alan avukat Nergis Tuba Aslan da sanıkların gizli yürütülen soruşturma için ortaya atmadıkları iddia kalmadığını ve açık açık kanuna karşı hile yaptıklarını dile getirdi.

Mütalaanın bilinçli olarak verilmediğini belirten Aslan, “Sanıklar ve müdafileri 5 yıllık uzun tutukluluk süresine oynadılar. Ama bu da hukuka aykırıdır. Tutukluluk hallerinin devam etmesi gerekiyor. Sanıklar yargılamanın sonuna yaklaşıldığını gördükçe ‘gerçeğin peşine düştük’ savunması yapıyorlar. Bu bir stratejidir. Ama bu dosyada artık yargılamanın sonuna gelinmiştir” ifadelerini kullandı.

Yapılan savunmaların ardından duruşmaya ara verildi.

ALP GÜRKAN İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ

Aranın ardından davaya bakan savcı mütalaasını verdi.

5’i tutuklu 51 kişi hakkında açılan davada mütalaa veren savcı, 33 sanık hakkında beraat, 7 kişi hakkında da 22.5’er yıl hapis istedi.

Savcı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan’ın tutuklanmasını talep etti.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak