PİRHA – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Ankara Tabip Odası, ‘Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet hız kesmeden devam ediyor’ diyerek basına açıklaması gerçekleştirdi.
Dışkapı Çocuk Hastanesi’nde bir hasta yakını tarafından sağlık asistanı Dr.Hande Yatağanbaba’ya yönelik uygulanan şiddeti protesto etmek için Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Ankara Tabip Odası ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yoğun yağış altında yapılan basın açıklamasına TTB Merkez konsey üyesi Dr. Semra Güngör, ATO Başkanı Vedat Bulut, Ses Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, Ses Genel Sekreteri Pınar İçel, Ses Ankara Sube Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım, DİSK Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün katılırken basın metnini ATO Yönetim Kurulu üyesi Benan Koyuncu okudu.
“SAĞLIKTA ŞİDDET HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”
“Sağlıkta şiddet hız kesmeden devam ediyor. Dün yine bu saatlerde Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde şiddete uğrayan üç sağlık emekçisi arkadaşımız için “Sağlıkta Şiddete Son” dedikten saatler sonra Dışkapı Çocuk Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı asistanı Dr. Hande Yatağanbaba’nın yine bir hasta yakını tarafından darp edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Aynı gün Tunceli Devlet Hastanesinde Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Erdinç Sarıdağan’ın hasta yakınları tarafından darp edildi. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz.
Sağlık çalışanlarına yönelen şiddet son 15 yıldır artarak devam ediyor. Beyaz kod verilerine göre 30 binin üzerinde sağlık çalışanı sağlık hizmeti sunulan alanlarda şiddete uğradı, günde en az 30 sağlık çalışanı hasta genellikle de hasta yakınları tarafından şiddete uğruyor” diye konuşan Koyuncu, şunları kaydetti:
“Şiddet olayı ortaya çıktıktan sonra yetkililerin geçmiş olsun dilekleri, şiddet uygulayanı kınamaları ne yazık ki şiddeti engellemeye yetmiyor. Yetmediğini her gün karşımıza çıkan ölümden yaralanmaya, sözel şiddete uğradığımız şiddetle biliyoruz. Çalışma yaşamında şiddetin ortadan kaldırılması asıl olarak yanlış sağlık politikalarından ve yönetcilerin çalışanları hedef alan söylemlerinden vazgeçilmesi ile mümkündür.
Dr. Ersin Aslan’ın ölümünden sonra bir araya gelen TTB ve diğer meslek örgütleri ile birlikte sağlıkta şiddeti ortaya çıkaran nedenleri tespit ettik ve bir dizi öneriler geliştirdik. Ancak bu önerilerin hemen hiç biri yetkililer tarafından uygulanmadı. Bu konuda TTB ve diğer sağlık örgütleri tarafından hazırlanmış olan sağlıkta şiddetle ilgili tasarı halen meclise getirilmemiştir.”
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEĞİ DEĞERSİZLEŞTİRİLMİŞTİR”
Koyuncu, “Bizler yıllarca bu alanda mücadele veren emek ve meslek örgütleri olarak biliyoruz ki Sağlıkta Şiddet Sağlıkta Dönüşüm politikalarının bir sonucudur. Bu programla hasta muayene ve tedavi süreleri azaltılmış, hastalar ihtiyaç duydukları değil, paketlerin içeriğine göre tedavi edilmektedir. Performans tipi ödemeye geçilerek hekimin, sağlık çalışanının emeği değersizleştirilmiştir. Ücreti emeğinin niteliği üzerinden değil niceliği ile değerlendirilmeye başlamıştır” dedi.
İş kazası nitelendirmesine dikkat çeken Koyuncu, “Yasal düzenlemelere göre “İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hale getiren olay” iş kazasıdır. Buna göne, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında (iş yerinde) ya da bu kuruluşlar dışında olmakla birlikte işin yürütümü nedeniyle, çalışanlara yönelik gerçekleştirilen şiddet olayları iş kazası olarak değerlendirilmektedir. Dışkapı Çocuk Hastalıkları Hastanesi başhekimliği ve darp edilen arkadaşlarımız yaşadıkları bu şiddet olayı ile ilgili olarak iş kazası tutanağı oluşturmalı ve Sağlık bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile paylaşmalıdır” ifadelerini kullandı.
“ŞİDDET; TOPLUMDA BÜYÜYEN BİR YARA OLARAK KENDİNİ GÖSTERİYOR”
Şiddetin tüm toplum nezdinde büyüyen ve kangrenleşen bir yara olarak kendini gösterdiğini belirten Koyuncu, “Kadına yönelik şiddete tüm acımasızlığıyla şahit olduğumuz şu günlerde kadın sağlık emekçileri de aynı şekilde şiddetten daha çok etkileniyorlar. Bir diğer etkilenen kesim ise asistan hekimlerdir. Primer amacı Uzmanlık Eğitim almak olan asistan hekimlerin polikliniklerde uzman olmadan tek başlarına; esnek, kuralsız, görev tanımı dışında çalışmaları şiddetten daha fazla etkilenmelerine neden olmaktadır. Bu konuda yetkilileri mevcut yasal mevzuatlara uymaya çağırıyoruz” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:
“Şiddete uğrayan Dr. Hande Yatağanbaba‘ya bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor , faillerin ve ihmali olanların yargılanmasını ve adaletin gerçekleşmesini istiyoruz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.