PİRHA- 50 yılını Almanya’da geçiren Senem Bakır’ın 9 çocuğuyla verdiği hayat mücadelesini anlattığı kitabı ‘Senem’e dair konuşan Yazar Umut Şener, “Senem teyze karşılaştığı tüm zorluklarda Alevi inancına tutunmuş. Hayatın içinden doğruları süzerek çok güzel kararlar almış ve yaşamış bir kadın. Aslında Senem Bakır kendi hikayesini yazmış bir kadın. Benimki sadece ona eşlik etmek oldu” dedi.
Bu yıl Almanya’ya işçi göçünün 60’ıncı yılı. Eşi tarafından terk edildikten sonra 9 çocuğuyla birlikte hayat mücadelesine başlayan Senem Bakır, Almanya’ya ilk giden işçi kadınlardan biri oldu. 50 yılını geçirdiği gurbet; Bakır’ın hayatında ekonomik, siyasi, sosyolojik ve psikolojik olarak derin izler bıraktı. Yaşadığı tüm zorluklara Alevi bir kadın olmanın direngenliğiyle karşı koymuş ve asla pes etmemiş olan Bakır, 15 Şubat 2021’de Covid nedeniyle hayata gözlerini yumdu.
Hayatının kaleme alınmasını vasiyet ederek bu dünyadan giden Senem Bakır’ın yaşam mücadelesini Yazar Umut Şener kaleme aldı. Şener, Senem Bakır’ı ve mücadelesini PİRHA’ya anlattı.
Şener, kitabın gelirini ise SMA hastası çocukların tedavisi için bağışlayacağını belirtti.
“KENDİ HİKAYESİNİ YAZMIŞ BİR KADIN, BEN SADECE ONA EŞLİK ETTİM”
Senem Bakır’la yollarının nasıl kesiştiğini anlatarak sözlerine başlayan Şener, kitabının tamamen kadın emeğinin bir ürünü olarak ortaya çıktığını söyledi.
Şener, şöyle devam etti:
“Kitapta hikayesi anlatılan bir kadın. Kitabın kapağını da bir kadın arkadaşım çizdi. Kapağı yapan arkadaşım Senem Bakır’ın ailesiyle tanışıyordu. Aile, annelerinin hayatının bir kitap olması için vasiyet edildiğini dile getirmiş. Bu da beni çok etkiledi. 85 yıllık bir ömür, 50 yılı Almanya’da geçmiş. Hiç okuma yazma bilmiyormuş. Bu hikayenin anlatılmaya değer bir hikaye olduğunu düşündüm. Bizim kendimizi bulabileceğimiz hayatlar ve böylesi hayatların kayıt altına alınması gerektiğini düşünüyorum. Aslında Senem Bakır kendi hikayesini yazmış bir kadın. Benimki sadece ona eşlik etmek oldu.”
“ALEVİ İNANCINA VE RİTÜELLRİNE ÇOK BAĞLI”
Senem Bakır’ın Alevilik inancına ve ritüellerine çok bağlı bir kadın olduğunu aktaran Şener, “Alevilik bir felsefe, bir kültür. İnançtan daha öte. Hiçbir dine, ritüele, dogmaya körü körüne bağlı olmayan bir yaşam biçimi. İnsanlar koşullarını sorguladığında bunu inançlarıyla bütünleştirerek, kalplerinde onları iyi eden, ruhlarına dokunarak onlara iyi gelen o değer her neyse ona tutunaraktan zorlukları aşabiliyorlar. Senem teyze bu yanını hep güçlü tutmuş bir insan. Senem teyze her zaman Alevi inancından bir insan olmanın ona güç verecek unsurların farkında olan bir insan olmanın mutluluğunu yaşamış. Zorlukları aşarken bunlara tutunmuş” şeklinde konuştu.
“SENEM TEYZENİN CÜZDANINDA HZ. ALİ’NİN FOTOĞRAFI ÇIKMIŞ”
Konuşmasının devamında kitabında değindiği birkaç konudan bahseden Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hayatını kaybettikten sonra Senem teyzenin cüzdanına bakmışlar. İçinden Hz. Ali’nin fotoğrafı çıkmış. Senem teyze cüzdanının en saklı köşesinde bu fotoğrafı hep saklamış. Senem teyze ölünce kızı da Hz. Ali’nin fotoğrafını annesinden ayırmanın doğru olmadığını düşünmüş ve evine astığı annesinin çerçeveli fotoğrafının köşesine Hz. Ali’nin fotoğrafını iliştirmiş. Aslında bu Senem teyzenin yaşadığı bütün zorluklarda Hz. Ali’ye tutunduğunun bir göstergesidir. Bu kadar sıkı sıkıya yanında taşıması bunun işaretidir.
“SİVAS’IN KATİLLERİ YANI BAŞIMIZDA NEFES ALIYOR”
Kitapta değindiğim başka bir konu da 2 Temmuz Sivas Katliamı. Sivas Katliamı Senem teyze Almanya’dayken olmuş. Sonrasında Sivas Katliamı’nın katilleri Almanya’ya kaçıyor. Dosya zaman aşımına sürüklenene kadar orada saklanıyorlar. Bu durum Senem teyzenin çok zoruna giden bir şey. Her defasında çocuklarına bu durumu ifade ediyormuş. ‘Orada evlatlarımızı yaktılar. Buraya gelip yanı başımızda nefes alıyorlar’ diyormuş. Sivas Katliamı Senem teyzenin yaşamında hep özel bir yer tutmuş.”
“SENEM TEYZE TOPLUMSAL OLAYLARA ÇOK DUYARLI VE VİCDANLI BİR KADIN”
Senem Bakır’ın toplumsal olaylara duyarlı ve çok vicdanlı bir kadın olduğunun da altını çizen Şener, “Yaşanan olaylara hiçbir zaman duyarsız kalmamış. Senem teyze hayatın içinden doğruları süzerek çok güzel kararlar almış ve yaşamış bir kadın. Berkin Elvan konusunda, Gazi Katliamı konusunda, 12 Eylül konusunda her zaman, her dönem duyarlı olmuş. Yurt dışında bu konuda yapılan faaliyetlere katılma konusunda hep titiz davranmış. Kitabıma, Senem teyzenin çok isteyeceği bir şey olduğunu düşünerek Sivas Katliamı şehitlerimizin adlarını da ekledim” dedi.
Melis CİDDİOĞLU- Berivan KELEŞ/ANKARA
Yoruma kapalı.