PİRHA – Şehir Plancıları Odası, 6 Şubat depreminin ardından, kapsamlı herhangi bir analiz yapılmadan yeni yerleşim alanlarının inşasına başlanmasını eleştirdi. Yapılan açıklamada “Bilimsel gerekliliklerden yoksun ilerleyen bu sürece itiraz ediyoruz!” denilerek konuya ilişkin imza çağrısında bulunuldu.
On binlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanın ise barınma mağduriyeti yaşadığı 6 Şubat depremlerinin ardından denetimsiz yapılaşma tartışmaları devam ediyor.
Şehir Plancıları Odası, deprem bölgesindeki kentlerin yeniden kurulma sürecinde meslek alanlarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle birlikte devre dışı bırakıldığını ifade etti.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapılarak, “Öncelikle meslektaşlarımız ve öğrencilerimiz olmakla birlikte TMMOB bünyesindeki diğer Odalar ve tüm yurttaşlarımızı kapsayan bir imza kampanyası başlattık” denildi.
“EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN ZAMANDA…”
Depremin yaşandığı illerde kapsamlı analiz veya çalışmaların yapılmadan yeni yerleşim alanları için çalışmalara başlandığına işaret eden Şehir Plancıları Odası, şu açıklamayı paylaştı:
“6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve birçok kentte ağır kayıplar verdiğimiz depremlerden sonra, belki de en çok ihtiyaç duyulan zamanda şehir ve bölge planlama mesleği devre dışı bırakılmıştır.
24 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan CB Kararnamesiyle birlikte, OHAL ilan edilen 11 ilde sadece zemin özellikleri üzerinden, kapsamlı herhangi bir analiz veya çalışmaya dayanmadan yeni yerleşim alanları için yer seçimleri yapılmakta, on yıllarımızı etkileyecek olan kararlar alelacele alınmaktadır.
Mesleğimize, emeğimize olan saygımız; topluma olan sorumluluğumuz gereği bu uygulamaları kabul etmediğimizi belirterek tarihe not düşüyoruz:
Planlamayı reddeden, bilimsel gerekliliklerden yoksun ilerleyen bu sürece İTİRAZ EDİYORUZ!”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.