PİRHA-Gazi Cemevi, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Yaşamı Yeniden İnşa Hareketi depremlerin ardından Elbistan, Malatya ile Adıyaman’da Rıza Şehri dayanışma ağları kurdu. Rıza Şehri dayanışma ağı ile deprem bölgesinde bulunan insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını vurgulayan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Sekreteri Bülent Felekoğlu, “Rıza Şehri mantığıyla el ele, omuz omuza durarak gücümüzü birleştirme yaklaşımını açığa çıkarmak istiyoruz” dedi.
11 ili etkileyen ve on binlerce yurttaşın yaşamını yitirmesine, yüz binlercesinin yaralanmasına ve evsiz kalmasına yol açan depremlerin üzerinden günler geçmesine karşın, ortaya çıkan maddi, manevi hasar hala giderilmedi.
Alevi kurumları ve cemevleri, bulundukları her alanda deprem felaketinden etkilenen yurttaşlar için seferber olmuş durumda. Alevi kurumları ve deprem bölgesindeki yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çadır kentler kurup, yardımları organize ediyor.
Dünyanın ve ülkenin bir çok merkezinden gelen yardımlara AFAD el koyarken, Alevi kurumlarının çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Sekreteri Bülent Felekoğlu, Elbistan, Malatya ile Adıyaman’da kurdukları Rıza Şehri dayanışma ağı hakkında PİRHA’ya konuştu.
“İNSANLARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Rıza Şehri dayanışma ağı ile deprem bölgesinde bulunan insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını vurgulayan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Sekreteri Bülent Felekoğlu, ” Kurduğumuz alanlarda Adıyaman’da 45’e yakın çadırla birlikte çalışmalarımıza başladık. Ailelerin sağlık, çadır, gıda ve konteyner talepleri var. Konteyner taleplerini karşılamak için de bazı remi makamlarla da görüşmeler yürütülüyor. OHAL ilan edildiği için kurumsal olarak çalışmalar zahmetli engellenebiliyor. İnsanların taleplerinin kayıt altına alınması ve bunların fizibiliteye dönüştürülmesi konusunda formlar oluşturduk ve bu formlarla talepleri yazılı bir şekilde alarak karşılamaya çalışıyoruz. Rıza Şehri mantığını hem duygu hem de düşünce fikriyle toplumumuza anlatabilmek ve yıkımla birlikte her şeyin sıfırlandığı bir süreçte Rıza Şehri’nin ve dayanışmanın geleceği öreceği yaklaşımını anlatmaya, paylaşmaya ve yaşam tarzımızla ve dayanışma gücümüzle göstermeye çalışıyoruz” diye ifade etti.
“CEMEVLERİ BU SÜREÇTE İNSANLAR İÇİN BİR DAYANIŞMA ALANINA DÖNÜŞTÜ”
Bölgede sivil toplum örgütleri boyutuyla çok ciddi bir dayanışma seferberliği olduğunu belirten Bülent Felekoğlu, “Gönüllü insanlar depremin ilk gününden itibaren canla başla günlük hizmetleri yürütmeye çalışıyorlar. Rıza Şehri bu süreçte bir deneyime dönüşebilirse ve bunu insanlara anlatabilirsek depremde olduğu gibi kriz süreçlerinde Alevi toplumunun dayanışma ağlarını kurarak toplumla ortaklaşarak kriz anlarından çıkabilmek açısından önemli bir deneyim olacağını düşünüyoruz. Alevi örgütlülüğü açısından Rıza Şehri’nin görünür olması bizim için çok önemli” dedi.
“RIZA ŞEHRİ MANTIĞINDA SANA YARDIM EDECEK İLK KİŞİ SENİN YAKININDIR”
Deprem sürecinde üstten emir bekleyen bir halin çözüm üretemediğini fark ettiklerini söyleyen Felekoğlu, “Bunun yerine her canın bulunduğu alanda çözüm üretebilecek gücü oluşturmasını önemsiyoruz. Bunun içinde bir yaklaşıma ve bir düşünceye ihtiyaç var. Aslında toplumun kendi dayanışma yaratıcılığının açığa çıkabilecek baskı ortamlarından sıyrılmış dayanışma ve küçük komlara ihtiyaç var. Bu komlar ancak hızlı çözüm üretebilir. Çünkü diğer kısım karar verme yetisini yitirerek müdahale etme yetisini kaybediyor, Adıyaman’da ikinci günden itibaren alandaydık ve gördüğümüz buydu, devasa kurumların hareket edemediği ve karar veremediğini gördük. Bu yüzden Rıza Şehri mantığında sana yardım edecek ilk kişi senin en yakınındır, komşundur. Bu nedenle en yakınınla bir dayanışma Rıza Şehri mantığıyla el ele, omuz omuza durarak gücümüzü birleştirme yaklaşımını açığa çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.