PİRHA-PSAKD Mamak Şubesi, yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin panel düzenledi. Söz konusu panelde, kadına yönelik şiddet toplumsal gerilimler bağlamında değerlendirildi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesi, yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin panel düzenledi.
Tuzluçayır’daki Başkınık Köy Derneği’nde yapılan panelde, kadına yönelik şiddet toplumsal gerilimler bağlamında değerlendirildi.
PSADK Mamak Şubesi Kadın Sekreteri Bahtiyar Atakay’ın kolaylaştırıcılığıyla yürütülen panelde, CHP PM üyesi siyasetçi Yaşar Seyman, Prof. Dr. İnci Özgür İlhan ve Sosyolog Aslıhan Han konuştu.
PSAKD Mamak Şubesi Başkanı Fadime Türkyılmaz açılış konuşması yaptı. Türkyılmaz konuşmasında, “Başta İran olmak üzere direnen bütün kadınlara selam olsun. Bir olmalıyız, birlik olmalıyız ki bize uygulanan tüm şiddetlere karşı çıkabilelim. Hepiniz hoş geldiniz” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Panel Grup Tersname’nin müzik dinletisiyle devam etti.
Müzik dinletisinden sonra panel konuşmalarla sürdü.
“KADINLARA ÇOK GÜVENİYORUM, BAŞARACAĞIZ”
İlk olarak söz alan CHP PM üyesi siyasetçi Yaşar Seyman, şunları dile getirdi:
“Bugün aynı zamanda çocuk hakları günü. Çocuklarımızın geleceği için onlara destek olmalıyız. Kadın olayı evrensel bir olaydır. Sadece Türkiye üzerinden bakarsak eksik kalır. Dünyayı değiştiren kadınlar var. Bu kadınlara borcumuz var. Kadınlar olarak birçok zorlukla karşı karşıyayız. Ama asla önümüze engeller koymamalıyız. Kimse bize haklarımızı vermez. Ancak direnirsek alabiliriz. Şimdiye kadar direnişler sonucu haklarımızı alabilmişiz. Kız kardeşliği dayanışmasını yayalım. Kadın cinayetleri politiktir. Ne zaman gündem değiştirmek isteseler kadın üzerinden gidiyorlar. Örgütlü olmalıyız. Biz kadınlar diktatörler devirmişiz. Şimdide bir diktatör tarafından yönetiliyoruz. Kadınlara çok güveniyorum başaracağız. ”
“GELENEKLER KADINI GÜÇSÜZ DURUMA İTİYOR”
Seyman’ın ardından Prof. Dr. İnci Özgür İlhan söz aldı. İlhan, “Şiddet ruhsal bozukluklarıyla ilişkilidir. Şiddetin kaynağı eşitsizliktir. Güçler dengesi şiddeti yaratır. Eşitsizlik var olduğu sürece şiddet olacaktır. Eşitsizliği ortadan kaldırmamız gerekir. Gelenekler kadını güçsüz duruma itiyor. Kadınlar her alanda şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor. Bu eşitsizliğin olduğu sistemi değiştirmeliyiz. Kadınlar aciz değil. Kadınlar bir araya gelmeli” dedi.
“BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK BİZİM ELLERİMİZDE”
Son sözü alan Sosyolog Aslıhan Han ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Sosyolojik açıdan bakarsak küresel bir saldırı var kadınlara. Sorunlarımızın kaynağı aynı. Çözüm de birlikte mücadele etmekten geçiyor. Tek başımıza hiçbir şeyi başaramayız. Çünkü sistem her taraftan saldırıyor. Ben sosyolog olarak çalışırken kadınların uğradığı şiddetin her türlüsüne şahit oldum. Devlet kurumları şiddete uğrayan kadının yanında değil. Gerekli destek verilmiyor. Yargıya bakın her davada kadının aleyhine kararlar veriliyor. Kadınlar hiçbir alanda destek göremiyor. Biz kadınlar olarak dayanışma göstermeliyiz. Bizim insan gibi yaşama hakkımız var. Bu düzeni değiştirmek bizim elimizde.”
Konuşmaların ardından panel sona erdi.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.