Alevi Haber Ajansi

PSAKD kadın örgütlülüğü kuruluyor-VİDEO

PİRHA-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kadın örgütlülüğü oluşturulması için ilk toplantı dün PSAKD Eyüp Şubesi Alibeyköy Cemevi’nde yapıldı. PSAKD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Songül Tunçdemir, 25 yıllık Pir Sultan Abdal örgütlülüğünde kadınların sadece hizmet alanında değil yönetim alanlarında da olması gerektiğini ifade etti. PSAKD Genel Merkez Yöneticisi Gülizar Taşbilek ise kadın örgütlenmesiyle ilgili PİRHA’ya konuştu. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kadın örgütlülüğü oluşturulması için ilk adımını atarak dün PSAKD Eyüp Şubesi Alibeyköy Cemevi’nde toplantı gerçekleştirdi. PSAKD Genel Merkez Yöneticisi  kadın örgütlülüğünün kuruluş amacını ve yapılacak çalışmaları PİRHA’ya anlattı. Toplantıya PSAKD İstanbul şubelerinden kadın temsilciler katıldı.

Songül Tunçdemir

“ÖRGÜTLÜ KADIN ÖRGÜTLÜ TOPLUM”

“Örgütlü kadın örgütlü toplum demektir” şiarıyla yapılan toplantıda PSAKD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Songül Tunçdemir Alevi toplumunda kadının yerini anlatan bir sunum yaptı. Tunçdemir örgütlülüğün bir kişiyle başladığını belirtirken Pir Sultan Abdal Kültür Derneği örgütlülüğünde ilk defa böyle bir oluşum olduğunu, 25 yıllık Pir Sultan Abdal örgütlülüğünde kadınların sadece hizmet alanında değil yönetim alanlarında da olması gerektiğini ifade etti.

Alevi inancının kadına bakış açısının kitabi dinlerden farklı olduğunu söyleyen Tunçdemir, Pir huzurunda ve dar meydanında kadın ve erkeğin eşit konumda olduğunu belirtti. Aleviliğin tarih sahnesine çıkmasında kadının da erkek kadar belirleyici olduğunu vurgulayan Tunçdemir, “Bizim tarihimizde Hünkar Hacı Bektaşi Veli’nin açtığı yoldan ilerleyerek oluşan Bacıyan-ı Rum Örgütlenmesi ve Şeyh Bedreddin’in Hakikat Bacıları vardır” şeklinde konuştu. Konuşmasında yaşanan katliamlarda öldürülen Alevi kadınları örnek göstererek kadının Alevilikte var olmasının en somut göstergeleri olduğunu belirtti.

“DAR PİRİMİZ ANA FATMA DEĞİL MİDİR?”

Alevilikte yol önderliğinin sadece erkeğe ait olmadığını bu ayrımcılığın Aleviliğe sonradan sokulduğunu kaydeden Tunçdemir, “Ana Fatma’nın Alevilerin dar piri olduğunu kim inkar edebilir? Dar pirimiz olan Ana Fatma, aynı zamanda Mürşid-i Kamil’dir. Cemlerimizde post pirleri de dahil olmak üzere herkes Ana Fatma’nın darına durmuyor mu?” şeklinde konuştu. Kadının değer görmeyip aşağılandığı toplumlarda erkeğin de pek ilerleyemediğini vurgulayan Tunçdemir, kadın örgütlülüğünün büyütülmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Gülizar Taşbilek

“ÖRGÜTLÜLÜĞÜN İÇİNDE KADINLAR ÇOK AZ”

PSAKD Genel Merkez Yöneticisi olan Gülizar Taşbilek de toplantının ardından PİRHA’ya verdiği röportajda bir kadın örgütlülüğüne neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Taşbilek, Pir Sultan Örgütlülüğü içinde kadın ayağının çok zayıf olduğunu, örgütlülüğün içinde kadınların çok az yer aldığını ve kadınların her alanda yer almasını istedikleri için böyle bir kadın çalışması yapma ihtiyacı duyduklarını belirtti. Taşbilek, bu konuyu önce Genel Yürütme Kurulu’nda tartıştıklarını ve bir kadın çalışması ile bir de gençlik çalışması yapma kararı aldıklarını kaydetti.

“Örgütlü kadın örgütlü toplum” şiarıyla yola çıktıklarını ifade eden Taşbilek “Biz biliyoruz ki kadın örgütlü olursa toplum da örgütlü olur. Çünkü kadın aynı zamanda annedir. Kadın aynı zamanda eştir. Evde çocuğunu da eğiten kadın olduğu için örgütlülüğün ailede başlayacağını düşünürsek kadın örgütlülüğünün çok önemli olduğunu görebiliriz” dedi.  “Alevi toplumunda kadın erkek yoktur, can vardır” diyen Taşbilek bunun söylemde kaldığını, yönetim kadrolarında bunun hiç de böyle olmadığını, bazı şubelerde hiç kadın yöneticinin olmadığını, bazı şubelerde ise daha yeni yeni eşitliğin sağlanmaya başladığını kaydetti.

“SEKRETARYALAR OLUŞTURULACAK”

Toplantıya katılımın çok fazla olmadığını ancak ilk toplantı olduğu için karamsar bakmadığını belirten Taşbilek sekretaryalar kuracaklarını, kurulan sekreteryaların kendi alanlarında kendi bölgelerinde çalışmalar yapacaklarını söyledi. Sekreteryalarda her şubeden en az iki kişi olacağının altını çizen Taşbilek, sekreteryaların amacının kendi bölgelerindeki örgütlenmeyi güçlendirmek olduğunu vurguladı.

“ANALAR VE DEDELERLE EĞİTİM KAMPI”

Nisan 29-30’unda Marmaris’te bir danışma kurulu toplantısı olacağını ve bu kurulda kadın örgütlenmesinin önemini tartışacaklarını vurgulayan Taşbilek, danışma kurulundan sonra bölge çalışmalarına başlayacaklarını, bölge çalışmalarının ardından da 3 ya da 5 günlük bir kamp düzenleyeceklerini ifade etti. Kampa katılan kadınlara analarla ve dedelerle bir eğitim vermeyi düşündüklerini söyleyen Taşbilek eğitimden sonra da Ankara’da bir kurultay yapacaklarını ve kurultaydan sonra da göreve talip olmak isteyenlere görev vererek kendi bölgelerinde eşit koşullarda sorumlu kılarak örgütlenmeyi devam ettireceklerini kaydetti.

“PİR SULTAN KADIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜ GELİYOR”

Geç kalınmış bir örgütlülük olduğunu ifade eden Gülizar Taşbilek, “Böyle bir çalışmanın başlangıcında yer aldığım için de şanslı hissediyorum kendimi. Pir Sultan’ın direnci erkeğinde de kadınında da vardır. Biz her zaman şunu diyeceğiz: Alanlarda da örgütlü kadın örgütlü toplum demek. Pir Sultan kadın örgütlülüğü geliyor” dedi.

Suay ABAK/ İSTANBUL

Haberin Videosu

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak