Alevi Haber Ajansi

Öteki Medya dile geldi

PİRHA- Farklı toplulukların İstanbul’da yayınladıkları gazete ve dergilerden oluşan “Çoğul İstanbul Medyası” sergisi açıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Bülent Bilmez ve bir grup çalışma arkadaşının katkılarıyla hazırlanan “1990’lardan Bugüne Çoğul İstanbul Medyası ‘Öteki’ Basının Bilinmeyen Dünyası” sergisi, İstanbul Tophane’deki Tütün Deposu’nda meraklısıyla buluştu.

İstanbul’un kültürel çoğulluğunun araştırılması ve görünür kılınması amacıyla hazırlanmış olan sergi, Osmanlı’dan günümüze geniş bir yelpazeyi kapsasa da İstanbul dillerinden birinde ya da birden fazla dilde çeşitli kültürel gruplar tarafından 1990’lardan bugüne, İstanbul’da yayımlanan gazete ve dergilere odaklanıyor.

Türkiye’de ilk çıkan Kürt gazete Rojname, 1898 yılında Mithad Bedirhan tarafından çıkarılan Kürdistan Gazetesi, İstanbul’un yayınlanan Ermenice Jamanak Gazetesi, Sefarad Yahudileri’nin dünyadaki  tek haftalık yayını El Amaneser, 1991’de Kürtçe (Kurmanci-Kurmancki) yayınlanan Türkiye’nin ilk Kürtçe gazetesi Rojname, Hemşince yayınlanan Gor, Çerkes toplulukların yayın organı Jineps ve İstanbul’un en eski Rum gazetesi Apoyevmatini gibi birbirinden ilgi çekici yayınlar sergilenmiş, yetkilileriyle röportajlar yapılmış.

Sergiyi hazırlayan ekip meramını şu cümlelerle anlatıyor:

“‘Öteki’ basın olarak adlandırılabilecek bu süreli yayınlar konusunda kamuoyunun bilgisizlik ve ilgisizliği, ‘çoğunluk’ toplulukların bilgisizliği ve/ya ilgisizliğinin de ötesine geçmekte; genelde ‘azınlık’ konumundaki tüm ‘öteki’ grupların da diğer ötekilere ait medyalar konusundaki ilgisizliği ve bilgisizliği şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Öncelikli olarak bu iki sorundan yola çıkılarak hazırlanan sergi, bir yandan da İstanbul’un çok-dilli, çok- alfabeli, çok-inançlı, çok-kültürlü medya dünyasını -yani çoğul medyasını-, tüm göz kamaştırıcı çeşitliliği, melezliği, akışkanlığı, çok katmanlılığı, zenginliği, zorlukları ve mücadeleleriyle ortaya koymaya çalışıyor.

Çoğulcu anlayışın tüm dünyada büyük tehdit altına olduğu ve artık çoğunlukçuluğun rağbet gördüğü günümüzde, bu renk cümbüşü solmaya yüz tutsa ve son birkaç yıldan beri çoğulculuk artık kriminalize edilmeye başlansa da bizzat yaşamın içindeki renklilik, çeşitlilik ve zenginlik, yani çoğulluk, özellikle İstanbul gibi metropollerde tüm kaçınılmazlığı, inkar edilmezliği ve güzelliği ile devam etmektedir.”

ALEVİ MEDYASI, DERSİM MEDYASI…

‘Öteki medya’ olarak adlandırılan çalışmada çok sayıda yayın tanıtılmış olmasına rağmen Alevi medyası, Dersim medyası, Yahudi medyası, Ermeni basını, Rum medyası, Kürt medyası, Çerkes medyası ve Laz medyası olarak sekiz grubun temsili üzerine çalışılmış.

Sergide, Dersim medyasının bağımsız kategori olarak sunulması ilgi çekici bir ayrıntı oluşturmuş! Alevi medyası hariç diğer yayınlar, ulusal aidiyetleri (Ermeni, Yahudi, Rum, Laz, Çerkes vb) üzerinden isimlendirilmişken Dersim medyası, Kürt (Kurmanc ve Kırmanc/Zaza) medyasından ayrı tutulmuş…

Koordinatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Bülent Bilmez, Burcu Yılmaz Gündüz, Elif Yıldız, Emre Tansu Keten, Gül Hür ve Zeynep Yeşim Gökçe’nin yaptığı proje kapsamında hazırlanan sergide, ‘öteki’ medyadan içerik örnekleri ve bu yayınların hazırlayıcılarıyla yapılan görüşmeler görülebilir, izlenebilir.

1990’lardan Bugüne Çoğul İstanbul Medyası sergi, 24 Şubat – 18 Mart 2018 tarihleri arasında Tophane’deki Tütün Deposu’nda ziyaret edilebilir. (HABER MERKEZİ)

Türkiye’de çıkan ilk Kürtçe gazete Rojname

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak