Alevi Haber Ajansi

OGİ’den Mart raporu: Özgür basın geleneği hakikat yolculuğuna devam edecek -VİDEO

PİRHA – Mart ayı basın ihlal raporunu İstanbul’da açıklayan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, “Bilgi akışının tamamını kontrol altına alıp muhalif olan sesleri devre dışı bırakmak istiyorlar. Satın alamadıklarını zor yöntemlerle almaya çalışıyorlar. OHAL olduğu sürece bir KHK’ya bakar” dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mart ayı basın ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Her ay Diyarbakır’da açıklanan rapor, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası’nın polis baskınıyla TMSF’ye devredilmesi nedeniyle bu kez İstanbul’da açıklandı. “Özgür Basın Susturulamaz” pankartının asıldığı açıklamaya, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, basın meslek örgütleri ile çok sayıda gazeteci katıldı. Raporu ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan açıkladı.

“MUHALİF SESLERİ DEVRE DIŞI BIRAKMAK İSTİYORLAR”

Mart ayının gazeteciler için ceza, gözaltı ve baskıların en fazla arttığı ay olduğuna dikkat çeken Boltan, Türkiye’de farklı bir sesin ve farklı bir basın istenmediğini söyledi. Türkiye’de tek tip insan ve basının yaratılmaya çalışıldığını kaydeden Boltan, “Bilgi akışının tamamını kontrol altına alıp muhalif olan sesleri devre dışı bırakmak istiyorlar. Satın alamadıklarını zor yöntemlerle almaya çalışıyorlar. OHAL olduğu sürece bir KHK’ya bakar. Doğan Medya’nın satılması ile medyayı kırılma noktasına getirdiler. Bundan sonra daha fazla muhalif basını susturmaya çalışacaklar” diye belirtti.

“SARAY DÜŞÜNCE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BOĞUYOR”

“Saray, adım adım düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü boğuyor” diyen Boltan, 15 Temmuz darbe girişimi ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatılan onlarca basın-yayın organına dikkat çekti. Boltan, şöyle devam etti: “Yüzlerce gazeteci işsiz kaldı. Cumhuriyet tarihinde, aydınların, gazetecilerin, akademisyenlerin, sendikacıların ve STK yönetici ve mensuplarının cezaevlerini doldurduğu olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Doğan Medya’nın şeffaf olmayan ayrıca gönüllü olmadığı anlaşılan bir ticari işlemle iktidara yakın bir başka holdinge verilmesinin ardından Özgürlükçü Demokrasi’nin, gelen ilk bilgilere göre, TMSF marifetiyle kayyıma devredilmesi, gelecekte, Saray’a biat etmemekte direnen gazetelerin de yayınlanmasının giderek imkansız hale geleceği öngörüyor. Türkiye’de haber alma hakkı ve basın özgürlüğünün engellenmesi için iktidar tarafından karanlığın ve uçurumun en dip noktasına doğru başlatılan yolculuk yeni baskı metotlarıyla son hızla devam ettiriliyor.”

“30 YILLIK MÜCADELEDEN BİR ŞEY ANLAYAMAYANLARDIR”

İnternet yayınlarının RTÜK iznine bağlanmasına yönelik kanun tasarısının Meclis’ten geçirilmesine de değinen Boltan, “Diğer yandan tüm yayınlarında iktidara sonsuz destek verdiği halde, salt kurumsal ve ekonomik olarak hükümetin kontrolünde olmadığı için büyük baskılarla karşılaşan Doğan Medya Grubu da hükümet yanlısı bir şirket tarafından satın alındı. Bu adımların devamı olarak 27 Mart gecesi Özgür Basın geleneğinin son temsilcisi Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İstanbul’da bulunan merkez bürosu ve gazetenin basıldığı Gün Matbaası’na baskın yapılmış, hem gazeteye hem de matbaaya el konulmuştur. Baskınla eş zamanlı olarak Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İshak Yasul, Gün Matbaası Sahibi Kasım Zengin ile beraber eski çalışanlar dahil en az 25 kişi gözaltına alınmıştır. Kayyum atayarak, araçlarına el koyarak veya meslektaşlarımızı gözaltına alıp tutuklayarak, özgür basını susturacaklarına inanlar geride bıraktığımız 30 yıllık mücadeleden bir şey anlamayanlardır” dedi.

“ÖZGÜR BASIN GELENEĞİ HER KOŞULDA DEVAM EDECEKTİR”

Özgür Basın’ın hakikatin izini sürerken büyük bedeller verdiğinin altını çizen Boltan, “Gazete binaları bombalandı, sokak ortasında gazeteciler infaz edildi ve çalışanlarına binlerce yılı aşan hapis cezaları verildi, ancak mücadelesinden asla vazgeçmedi. El konulan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi işte bu geleneğin mirasçısıdır. Bu yüzden de Özgür Basın geleneği her koşulda ve tüm baskılara rağmen hakikat yolculuğuna devam edeceğine inancımız tamdır” denildi.

“İKTİDARIN MUHALİF BASINA TAHAMMÜLÜ YOK”

AKP iktidarını alternatif ve muhalif medya kuruluşlarına yönelik bu uygulamalarından vazgeçmeye çağıran Boltan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu politikaların Türkiye’yi büyük bir karanlığa sürüklediğini tekrardan hatırlatmak istiyoruz. Gazete ve matbaalara kayyum atamakla, gazetecileri gözaltına alıp tutuklamakla iktidar sürdürülemez. Ülkeyi bu politikalarla dikensiz bir gül bahçesine çevireceğini sananlar anlamalı ki ne yaparlarsa yapsınlar 21. yüzyılın koşullarında gerçekleri toplumdan gizlemeyi başaramayacaklardır. Gelinen aşamada bütün muhalif medya kuruluşları, muhalif sesleri bastırmaya çalışan hükümetin hedefinde bulunuyor.  Bu uygulamalardan anlaşılıyor ki iktidar hiçbir muhalif medya kuruluşuna tahammül etmeyeceği gibi alternatif seslerin çıkmasına izin vermemek için her türlü baskı ve zorbalığa başvurmaya katmerli bir şekilde devam edecektir.”

Tüm muhalif basın kuruluşlarını ve yürekli gazetecileri dayanışmaya çağıran Boltan, “Baskı, sindirme ve susturma siyasetine karşı, halkın doğru haber alma hakkını daha büyük bir dayanışmayla savunmaya devam edelim. Tarihin hiçbir döneminde gerçek yalana teslim olmadı ve ona karşı yenilmedi” dedi.

“172 GAZETECİ TUTUKLU”

Boltan’ın açıkladığı ÖGİ’nin Mart ayı basın ihlal bilançosu ise şöyle:

“172’i tutuklu, 41’i gözaltına alındı, 3’i hakkında dava açıldı, 83’i yargılandı ve 30 gazeteci cezalandırıldı. (30 gazeteciye toplam 178 yıl 4 ay hapis cezası verildi). 1 gazete ve 1 matbaaya kayyum atandı. 1 gazetecinin bazı köşe yazıları sansürlendi, 1 dizi yayınlanmadan sansürlendi. Doğan Medya Grubu satıldı. İnternet RTÜK’ün denetimine girdi. 1 gazete 12 kez BTK tarafından engellendi.”

“TÜM TOPLUM KUŞATMA ALTINDA”

Boltan’ın ardından söz alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Başkanı Faruk Eren, “Bu açıklama bizim de görüşümüzdür. Ne yazık ki tüm toplum kuşatma altında. Seçim yaklaşırken özellikle bu kuşatmayı medya nezdinde yapmaya çalışıyorlar. Tek elden yönetmek istiyorlar. Gazeteciler davalar açılarak, ceza verilerek baskı altına alınıyorlar. 170 tutuklu gazeteci var. Şimdi de kapatıyorlar. Özgürlükçü Demokrasi gazetesine ve Gün Matbaası’na baskın yapıldı. Bir el koyma var. Tamamen hukuksuz. Gazeteciler gerçekleri anlatmaya yazmaya devam edecek. Bu kuşatmayı dayanışma ile kıracağız” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak