PİRHA-Depremden en çok etkilenen Nurhak ilçesinde muhalif belediye olduğu için hizmetlerin aksadığını söyleyen Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, “Muhalif bir belediye olmamızdan ötürü deprem zamanında yeteri kadar ilgilenilmedi” dedi. Bozan deprem döneminde yapılan yardımların devam ettirilmesi gerektiğini de ifade ederek “Deprem zamanındaki gösterdiğimiz ilgiyi artırmamız gerekiyor ki toparlanma hızlansın” diye konuştu.
6 Şubat Maraş Pazarcık merkezli depremlerde büyük hasar alan Maraş Nurhak’ta inşaat çalışmaları devam ediyor. Depremde 84 kişi hayatını kaybederken insanların bir kısmı da soğuktan donarak ölmüştü. Yüzde ellisi yıkılmış olan ilçede hayvancılık azalırken, çok sayıda insan iş imkanı olmadığından kaynaklı başka şehirlere göç ediyor.
Özellikle Alevi-Kürtlerin yoğun yaşadığı ilçelere hizmetin yeterli ölçüde gelmemesi de insanlarda bir tepkiye neden oluyor. İktidar kendine yakın gördüğü yerlere hizmet götürürken, muhalif olan bölgelerin gerekli olan ihtiyaçları giderilmiyor.
Cumhuriyet Halk Partisi Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, konuyla ilgili olarak yaşadıkları sorunları anlattı. Bozan, depremin en çok etkilediği bölgede muhalif oldukları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ayrımcılık uyguladığını söyledi. Bozan, “Bakanlık Maraş’a geldiğinde muhalif belediyeleri arka planda tutmaya çalışıp, sorunlarımızı görmezden geliyor” ifadesinde bulundu.
Yüzde 50’sinin yıkıldığı ilçede göçlerin yoğunlaştığını kaydeden Bozan, iş insanlarının Nurhak’a gelip iş alanları açması gerektiğinin altını çizerek, “Buradan iş inşalarına çağrıda bulunuyoruz. Kırsalda artan göçün önüne geçmek için iş alanları oluşturalım ve göçü engelleyelim” ifadesinde bulundu.
“DEPREMİN EN ÇOK ETKİLEDİĞİ NURHAK’TA ŞEBEKE SORUNU ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL”
Depremde geciken yardımlardan dolayı insanların öldüğünü ve en çok iletişim hatlarında yaşanan sorunların erken giderilmemesine tepki gösteren Bozan, hala Nurhak’ın birçok yerinde şebekelerden dolayı iletişim sorunu yaşandığını dile getirdi.
“MUHALİF BELEDİYE OLDUĞUMUZDAN ÖTÜRÜ DEPREM ZAMANINDA İLGİLENİLMEDİ”
Depremin etkili olduğu ilk günlerde sivil toplum örgütleri ve kendi imkanlarıyla sorunlara müdahale ettiklerini söyleyen Bozan, o günlerde yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları söyledi:
“İlk gün kendi imkanlarımızla yemek yapıp vatandaşlarımıza paylaştık. Arama kurtarma ekipleri geç ulaştığı için yeteri kadar müdahale edemedik. Belediye binamız yıkıldığından dolayı çadırda hizmet verdik, daha sonrasında bir apartman dairesi kiralayarak çalışmalarımızı yürütmeye başladık. Muhalif bir belediye olmamızdan ötürü deprem zamanında yeteri kadar ilgilenilmedi. Belediye olarak kendi imkanlarımızla hizmetleri aksamadan yerine getirmeye çalıştık. Nurhak’ta yaşanan göçü engellemek adına yerinde dönüşümleri hızlandırdık.”
“AFAD BELEDİYE İLE ORTAK HAREKET ETMEDİ”
Depremden sonra ilk yardımların, CHP belediyeleri ve sivil toplum örgütlerinden geldiğini belirten Bozan, bütün kurumların eş güdümlü olarak ortak hareket etmediği için yardımları ulaştırma noktasında sorunların oluştuğunu söyledi.
“POZİTİF BİR AYRIMCILIK UYGULANSIN”
Hükümetin deprem döneminde yeteri kadar hizmet yürütemediğini vurgulayan Bozan, belediyelerin kendi başına yeterli olamadığını vurgulayarak şu konuşmayı yaptı: “Belediyelerin kendi imkanlarıyla bir şeyler yapması yeterli değil. Yerinde dönüşümlerde vatandaşlardan herhangi bir ücret almıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan talebimiz deprem bölgesindeki yerlere pozitif bir ayrımcılık gösterilmesiydi. Depremden etkilenen yerlere araç ve gereçlerin sağlanmasıydı. Diğer bir önemli husus da depremdeki bölgelere direkt bir iletişimin kurulması sağlanmalıydı. Bakanlık Maraş’a geldiğinde muhalif belediyeleri arka planda tutmaya çalışıp, sorunlarımızı görmezden geliyor. Deprem bölgelerindeki çalışmalar belediye başkanları devre dışı bırakarak değil, bire bir onları muhatap alarak çalışmalar yürütülmelidir.
Bir belediye başkanı bakanlıktan bir çöp konteynırı talep ettiği zaman oturup düşünmesi gerekiyor. Biz hala en basit sorunlardan olan bir çöp konteynır ihtiyacını bile karşılayamıyoruz.”
“İŞ İNSANLARINA ÇAĞRI!”
Belediye Başkanı Bozan, öncellikli olarak belediye binasının yapılması için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve valilikle ortak bir çalışma yürüttüklerini söyleyerek depremde yıkılan tekstil atölyesi için de iş insanlarından tekrar iş sağlamak amacıyla atölye açma talebinde bulundu. Bozan, “Buradan iş inşalarına çağrıda bulunuyoruz. Kırsalda artan göçün önüne geçmek için iş alanları oluşturalım ve göçü engelleyelim. Önümüzdeki zamanlarda Nurhak’a doğalgazın gelmesini bekliyoruz. Doğalgazın gelmesiyle birlikte Nurhak’tan giden göçü engelleyebileceğiz”
“DEPREM BÖLGESİNDEN ELİMİZİ ÇEKMEYELİM”
Deprem zamanında oluşan duyarlılığın devam etmesi gerektiğini de söyleyen Bozan, “Deprem bölgesinden elimizi çekmeyelim. Deprem zamanında gösterdiğimiz duyarlılığı artırarak devam etmemiz gerekiyor. Deprem sürecinde uzatılan ellerin birçoğu geri çekildi. Nurhak’ta yaşanan göçü engellemek için hayvancılığın önünü açmamız lazım” çağrısında bulundu.
Kamber YILDIZ/NURHAK-MARAŞ
Yoruma kapalı.