PİRHA- “Kimsenin, bizi inancımız üzerinden tarif etmeye hakkı yoktur” diyen PSAKD Antep Şube Başkanı Mehmet Erkek, iktidarın Alevi toplumunun eşit vatandaşlık temelinde hak taleplerini görmesi gerektiğini söyledi. Çepniler Derneği Başkanı Fidel Zülfikar Aslan da, “Mürşitlik, taliplik, bunlar bir gönül bağıdır. Yani gönül bağı olmadan maaşla falan ben bir dedeye talip olamam. Çünkü dedeyi seçme hakkım var. Alevilik başlı başına ayrı bir inançtır” dedi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültürü ve Cemevi Başkanlığı’ kurulacağını açıklamasının ve kararname imzalamasının ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda cemevleri ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinin ilk 8 maddesi kabul edildi. Düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’ndan geçmesi durumunda belediyeler imar planlarken, bölgenin şartları ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak cemevleri için yer ayıracak. Ayrıca cemevi inşası için kaymakam veya validen de izin alınması gerekecek. İsteyen dedelere ise kadro verilerek, maaş bağlanacak.
Erdoğan’ın, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültürü ve Cemevi Başkanlığı’ kurulacağını açıklamasına ve tasarının yasalaştırılmak istenmesine tepkiler gelmeye devam ediyor.
AKP iktidarının, cemevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlama girişimine ilişkin Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Antep Şube Başkanı Mehmet Erkek ve Çepniler Derneği Başkanı Fidel Zülfikar Aslan, PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.
“BASKI ALTINA ALAMAZSINIZ”
PSAKD Antep Şubesi Başkanı Mehmet Erkek, Alevi toplumunun yoğun bir baskı altında olduğunu belirterek, “Tarih boyunca bizler katliamlara uğradık ama biz yine de bugüne kadar direnerek kültürümüzü, inancımızı, bağlamanın tellerine ve perdelerine bağlayarak bugüne kadar getirdik. Bundan sonra da götürmeyi düşünüyoruz” dedi.
“Kimsenin, bizi inancımızı tarif etmeye hakkı yoktur” diyen Erkek, “Bizi kimse tarif edemez. Biz bizi tarif ederiz. İnancımızı biz biliyoruz. Biz de başkalarının inancını tarif edemeyiz. Öyle bir hakkımız da yok. Onun için kimse böyle bir hakkı kendinde bulmamalı. Bizler ibadethanelerimizin cemevi olduğunu, ibadetimizin cem olduğunu avazımız çıktığı kadar bağırıyoruz. Bu bizim inancımız, siz bizim inancımızı tarif edemezsiniz. Siz bizim inancımıza gem vuramazsınız, baskı altına alamazsınız. Biz bunları reddediyoruz. Alevi toplumunu dinlemek zorundasınız. Alevilerin eşit vatandaşlık temelinde hak taleplerini görmek zorundasınız. Biz de bin kişi, iki bin kişi, beş bin kişi değiliz. Biz 20 küsur milyon Alevi’yiz Anadolu’da” diye konuştu.
“MAAŞLI DEDEYE TALİP OLAMAM”
Çepniler Derneği Başkanı Fidel Zülfikar Aslan da, Alevilik inancının bir yere bağımlı olmasını istemediklerinin altını çizerek, “İnançlar bir yere bağımlı olmamalı. Şimdi cemevlerimiz bizim dişimizle, tırnağımızdan yaptığımız yerler. Biz dernek olarak 7 tane cemevi yaptık ve bunu insanların katkısıyla yaptık. Şimdi biz bu devletin kurumlarını nasıl bağlayabiliriz?” diye sordu.
Dedelerin maaşa bağlanmasının çok yanlış olduğunu ifade eden Aslan, “Mürşitlik, taliplik, bunlar bir gönül bağıdır. Yani gönül bağı olmadan maaşla falan ben bir dedeye talip olamam. Çünkü dedeyi seçme hakkım var. İnancım var. Alevilik başlı başına ayrı bir inançtır. İnsanlık, doğa üzerine kurulmuş bir inançtır, bir yaşam biçimidir. Bunu bir yere bağlamak doğru değil. Hatta biz daha ilerisine de gidiyoruz; inançlara devlet karışmamalı diyoruz” şeklinde konuştu.
“EŞİT YURTTAŞLIK HAKKI TANINMALI”
Eşit yurttaşlık hakkının tanınması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Alevi, Sünni, Türk, Kürk ayrımı olmadan herkesin eşit bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Alevi inancının Kültür Bakanlığına bağlanması da doğru bir şey değil. Bu Alevleri zora sokacaktır, asimile edecektir. Biz bunun karşısında olmaya devam edeceğiz. Taleplerimizin arkasında durmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Diren KESER/ANTEP
Yoruma kapalı.