PİRHA – CHP Milletvekili Sibel Özdemir, deprem bölgesindeki dezavantajlı grupların yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, depremlerden doğrudan etkilenen 11 ildeki kadın ve çocuklar başta olmak üzere dezavantajlı grupların karşı karşıya oldukları tüm sorunların araştırılması amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
11 ilde Suriyelilerle birlikte yaklaşık 15,5 milyon kişinin yaşadığını, bu nüfusun yaklaşık 7 milyon 900 binini kadınların oluşturduğu kaydedilen önergede, toplam nüfusun dörtte birinden fazlasının 18 yaşından küçük olduğu belirtildi.
Sibel Özdemir, Maraş depremlerinin en çok kadın ve çocukların yaşamlarını etkilediğini belirterek “Depremden doğrudan etkilenen 11 il ile ilgili ortaya konulan demografik veriler özellikle kadın ve çocuklara yönelik detaylı ve sürdürülebilir çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir” dedi. Özdemir, depremler öncesinde bölgedeki kadın istihdamının zaten çok düşük olduğunun altını çizerek “Kadın yoksulluğunun daha da artacağı öngörülmektedir” diye belirtti.
“SAĞLIKLI YAŞAM KOŞULLARI DİKKATE ALINMADI”
Yaşanan sorunlar ve eksikliklerle ilgili hazırlanan raporlarda; sağlık, hijyen, sağlıklı koşullarda barınma, psikolojik ve ekonomik destekler konusunda çalışmaların yapılmasında sorunların yaşandığını belirten Özdemir, şunları aktardı:
“Özellikle zorunlu temel ve günlük ihtiyaçların sağlanması konusunda kadınların erkeklere göre çok daha olumsuz etkilendiği belirtilmektedir. Birçok barınma alanının kalabalık olduğu, kapıların kilitlenemediği, aydınlatmanın olmaması nedeniyle mahremiyetin de yeteri kadar sağlanamadığı ifade edilmektedir. Bu durumun nedeni olarak çadırkentler, barınma alanları oluşturulurken, destek ve yardımlar planlanırken kadınların, çocukların temel öncelikli ihtiyaçları ve sağlıklı yaşam koşulları dikkate alınmadığı belirtilmektedir.
“HAMİLE KADINLAR İÇİN YETERSİZ HİJYEN VE BESLENME”
Özdemir, araştırma önergesinin gerekçesinde şunları kaydetti:
“Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu durum raporuna göre depremlerden doğrudan etkilenen 11 şehirde yaklaşık 226 bin hamile kadın bulunmaktadır. Mart ayında gerçekleşmesi beklenen doğum sayısı 25 bindir. Ancak deprem bölgelerinde ve özellikle barınma alanlarında güvenli doğum, anne bebek sağlığının korunması için gerekli önlemlerin alınmadığı ve düzenlenmelerin yapılmadığı aktarılmaktadır.
Diğer yandan, depremden etkilenen bölgelerde çocuklar ve hamile kadınlar için yetersiz beslenme yaygınlığının yüksek olduğu aktarılmaktadır. Yiyecek yardımı yapılırken de hamile kadınların ve emziren annelerin özel durumlarının göz önünde bulundurulmadığı belirtilmektedir. Türk Tabipleri Birliği’nin raporu kalabalık ve bir arada yaşayan kadınların güvenlik sorunları yaşadığını ortaya koymaktadır. Deprem alanında bulunan çalışan, çalışmayan ve sağlık emekçisi neredeyse tüm kadınların ciddi sorunlar yaşadığı ifade edilmektedir.
Depremlerden doğrudan etkilenen 11 ilde bulunan kadın ve çocuklar başta olmak üzere tüm dezavantajlı grupların karşı karşıya oldukları tüm sorunların araştırılması, eğitim, sağlık, sağlıklı ve güvenli koşullarda barınma, psikososyal destek hizmetleri ile ekonomik destekler konularındaki eksikliklerin belirlenmesi ve gerekli acil önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması açılmalıdır.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.