PİRHA-Mersin’de çalışan gazeteciler, bir basın açıklamasıyla Diyarbakır merkezli 21 gazetecinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Gazeteciler, “Basına uzanan eller sadece gazetecilere değil, halkın haber alma hakkına, aydınlanma hakkına, basın ve ifade özgürlüğüne ve demokrasiye saldırıdır” dedi. Açıklamada, tüm partiler ve kurumlar gazeteciliği sahiplenmeye, iktidar ise baskılara son vermeye çağrılarak, gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakması istendi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen ev baskınlarında aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ve Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş’ın da aralarında olduğu 20’si gazeteci 21 kişi gözaltına alındı. Gazetecilerin dosyasına kısıtlılık kararı getirilirken, avukatların talep ettiği mahkeme kararı ise “arama ve gözaltı faaliyetinin devam ettiği” gerekçesiyle reddedildi.
Gözaltılara gazetecilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Mersin’de çalışan gazeteciler gözaltılara tepki göstermek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde açıklama yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Mersin Temsilcisi Hediye Eroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eş Başkanı Bedriye Bükte Kuş ve yöneticileri ve İHD Şube Eş Başkanı Hakkı Demir’in katıldığı açıklamayı gazeteciler adına Gamze Şimşek okudu.
“HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLER, MESLEĞİN ONURUNU YÜKSELTMEKTEDİRLER”
Gamze Şimşek, baskılarla icra ettikleri gazetecilik mesleğinin, Diyarbakır’da yine bir darbe aldığını belirterek, “21 gazeteci yine dosyada gizlilik kararıyla gözaltına alındı. Dünyanın her yerinde sansürlerle ve mecburi oto sansürlerle icra etmeye çalıştığımız mesleğimize, iktidarların baskılarını kabul etmiyoruz” dedi.
Gerçeğin tersyüz edildiği bir dönemde gazetecilere daha fazla görev düştüğünü ifade eden Gamze Şimşek, “En ufak bir eleştirinin soruşturma, gözaltı ve tutuklama gerekçesi yapıldığı Türkiye’de on yıllardır olduğu gibi bugün de hakikatin peşinde koşan gazeteciler, gerçeği açığa çıkarmak için gece gündüz çalışmakta, mesleğin onurunu yükseltmektedirler” diye konuştu.
“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR!”
Gamze Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:
“Bilinmelidir ki, basına uzanan eller sadece bireysel olarak gazetecilere değil, halkın haber alma hakkına, aydınlanma hakkına, basın ve ifade özgürlüğüne ve demokrasiye saldırıdır. Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl açıkladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada yer almaktadır.
Ülkemizde gazetecilere yönelik tehdit, baskı, saldırılar sürerken, Diyarbakır’da meslektaşlarımızın gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz. Mesleğimize yapılan bu saldırılar biz gazetecileri sanılanın aksine daha da dayanışmaya ve mesleğinin gereklerine sahip çıkmaya itiyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmadığı sürece demokrasi olmayacağını biliyoruz. Buradan tüm partilere ve kurumlara gazeteciliği sahiplenmeye, iktidara da mesleğimize dönük baskılara son vererek, Diyarbakır’da gözaltına alınan meslektaşlarımızı serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz. Demokratik bir Türkiye için düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılsın. Gazetecilik suç değildir! Tüm gözaltıları serbest bırakın!”
“BASIN KURULUŞLARININ VE GAZETECİLER CEMİYETLERİNİN SESSİZLİĞİ DE KABUL EDİLEMEZ”
İHD Şube Eş Başkanı Hakkı Demir de, gerçeğin peşinde koşan gazetecilerin yine hedef haline getirildiğini aktararak, “İktidar savaşa ve baskı politikalarına dair basında farklı bir sesin çıkmasını istemiyor. Kendini muhalif medya diye tanımlayan basın kuruluşlarının ve gazeteciler cemiyetlerinin sessizliği de kabul edilemez. Baskılara karşı İHD olarak özgür basının her daim yanında olduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.