PİRHA-Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Dersim Kültür ve Tarih Vakfı’nın isminin içerisinde “Dersim” ismi geçtiği için kuruluş senedini reddetmişti. Erzurum İstinaf Mahkemesi ise bu kararın hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi.
Dersim Kültür ve Tarih Vakfı (DKTV) kuruluş senedini 2019 Aralık ayında mahkemeye sunmuştu. Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi yaklaşık bir yıl sonra skandal bir kararla “Dersim” isminin resmi olarak kabul edilmediğini, yine vakfın amaç kısmında yer alan “Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi çerçevesinde yapılan mülakatların kamuoyuna sunulması, Alevi ritüelleri, dualar ve beyitlerin kayıt altına alınmasını” Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka, milli birliğe ve menfaatlere aykırı gerekçeleriyle vakfın kurulmasını reddetmişti.
Dersim Kültür ve Tarih Vakfı avukatları karara Erzurum İstinaf Mahkemesi’nde itirazda bulundu. Mahkeme uzun süren incelemeden sonra itirazların tümünü yerinde bularak, Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını bozdu.
“VERİLEN KARAR HUKUK ADINA OLUMLUDUR”
Dersim Kültür ve Tarih Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Bu karar hukuk adına olumludur, umut vericidir. Vakfımızın çalışmaları hukuksuz bir biçimde üç yılı aşkın bir süre engellenmiş olsa da bu kararla birlikte vakfımızın kuruluşu önündeki yasal engeller ortadan kalkmış oluyor. Zorlu ve yorucu olan hukuki mücadelemiz nihayet başarıya ulaştı. Böylece Tunceli Mahkemesinin, hukuk ambalajı ile uygulamaya çalıştığı yasakçı, inkarcı karar, Erzurum’dan dönmüş oldu. Çalışmalarımıza halkımızın yoğun desteği ile devam edeceğiz” denildi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.