PİRHA – Milletvekili Alican Önlü köy boşaltmaları nedeniyle Kutudere Gökçek Köyü’ne sürgün gönderilen Bozkurt ailesinin mağduriyetine dikkat çekti. Önlü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Gökçek Köyü’nde atıl durumda bulunan ve Bozkurt ailesinin işgaliye ücretini ödeyerek kaldıkları sağlık ocağı ne amaçla boşaltılmıştır?” sorusunu yöneltti.
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, 90’lı yıllarda yaşanan köy boşaltmalarından kaynaklı süren mağduriyetlere dikkat çekti. Önlü, Dersim coğrafyasının 90’lı yıllarda yaşanan çatışmalardan kaynaklı köy boşaltmalarının en çok yaşandığı coğrafyaların başında geldiğini ifade etti.
Alican Önlü, OHAL Valiliğinin Kasım 1997 tarihli raporunda 1994 yılında Dersim’de 183 köy, 823 mezra ve 8 bin 439 hanenin boşaltıldığını ve 41 bin 929 kişinin yerinden edildiği bilgisini de paylaştı.
ATIL BİNADA YAŞADIKLARI İÇİN İŞGALCİ SAYILDILAR!
Milletvekili Alican Önlü, 1994 yılındaki köy boşaltmaları nedeniyle Merkeze bağlı Alacık Köyünden Kutudere Gökçek Köyü’ne sürgün gönderilen Bozkurt ailesinin durumunu Meclis gündemine getirdi. Alican Önlü, Bozkurt ailesinin Gökçek Köyünde sağlık ocağı olarak yapılan ancak kullanılmayan ve âtıl durumda olan binaya yerleşmek zorunda kaldıklarını aktardı. Yaklaşık olarak 25 yıldır atıl binada ikamet eden Mehmet Bozkurt ve Elif Bozkurt çiftinin, son 15 yıldır işgaliye bedeli ödediklerini belirten Önlü, konuya dair şu bilgileri paylaştı:
“Bozkurt ailesinin ikamet ettikleri boş bina önce Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredildi. Geçtiğimiz aylarda ise ikamet ettikleri binanın boşaltılması için kendilerine tebligat yapıldı. Basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, 23 Haziran 2022 tarihinde Milli Emlak Müdürlüğüne bağlı görevliler ve jandarma görevlileri Bozkurt ailesinin yaşadığı binaya gelerek boşaltma işlemlerine başlamak istediler. 1994 yılında köy boşaltmaları nedeniyle sürgün edilen Bozkurt ailesi 28 yıl sonra yeninden sürgün edilmektedir. Gidecek yeri olmayan Bozkurt ailesi binayı boşaltmak için kendilerine zaman tanınması için yetkililerden süre ve kalacakları yer için konteynır talep etti. Ancak Tunceli Valiliği tarafından bu talepleri yok sayılarak jandarmalar eşliğinde tahliye işlemi başlatıldı. Aynı zamanda hayvancılıkla uğraşan ailenin evlerinde çok sayıda süt ve süt ürünü de bu tahliye işlemleri nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Sağlık Ocağı olarak yapılan binanın yeniden restore edilerek kamp alanı ve kültür merkezi olarak kullanılacağı ve bu kapsamda ihale edileceği iddia edilmektedir.”
“MAĞDURİYETTEN HABERDAR MISINIZ?”
Milletvekili Alican Önlü, Bozkurt ailesinin mağduriyetine dair soru önergesi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sundu. Önlü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti:
“1994 yılında köy boşaltmaları nedeniyle yaşadıkları köyden sürgün edilen ve aradan geçen uzun yıllara rağmen aynı kaderi bir kez daha yaşayan Bozkurt ailesinin yaşadıkları mağduriyetten haberdar mısınız?
Bu mağduriyetin giderilmesi noktasında şu ana kadar ne yapılmıştır?
Kullanılmayan ve âtıl durumda olan binayı kullandığı için işgaliye ücreti ödeyen Bozkurt ailesi neden apar topar ve jandarma eşliğinde binadan tahliye ettirilmiştir?
1994 yılında yaşanan köy boşaltmalarından en çok etkilenen kentlerin başında gelen Dersim’de Bozkurt ailesi gibi kaç aile devlete ait olan ve şu anda kullanılmayan binalarda yaşamaktadır?
Dersim’de köy boşaltmaları nedeniyle doğup büyüdükleri coğrafyadan koparılan insanların yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi noktasında son 30 yılda neler yapılmıştır?
Gökçek Köyü’nde atıl durumda bulunan ve Bozkurt ailesinin işgaliye ücretini ödeyerek kaldıkları sağlık ocağı ne amaçla boşaltılmıştır?
Sağlık ocağının restore edilerek kamp alanı veya Kültür Merkezi olarak kullanılacağı ve bu amaçla ihaleye çıkarılacağı doğru mudur?
Sağlık Ocağını restore etmek yerine üzerinde yaşayan Bozkurt ailesine devredilmesi noktasında bir çalışmanız olacak mıdır?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.