Alevi Haber Ajansi

‘Koçgiri, siyasi ve diplomatik bir hareket’

PİRHA- Koçgiri Katliamı’nın 97’nci yılı nedeniyle düzenlenen panelde Koçgiri hareketinin siyasi ve diplomatik bir hareket oluğu vurgulandı.

Koçgiri Katliamı’nın 97. yılına ilişkin Dersim Araştırmalar Merkezi DAM’da panel düzenlendi. Panelde konuşmacı olarak yazar Ali Kemal Dolu ve Araştırmacı Cihan Şan yer aldı. Panel sonrası sanatçı Musa Baki tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Panele başlamadan önce katliamda yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık sessizlik oldu.

“EGEMEN SINIFLAR HER ŞEYİN ÜSTÜNÜ KAPATIR”

İlk olarak konuşan yazar Ali Kemal Dolu, Koçgiri’ye gelene kadar dünyada yaşananları kısa bir şekilde analiz etti. Dünyada ezilen kesimlere yönelik ne kadar katliam yapılmışsa egemen sınıfın onları ‘vahşi oldukları için’ katlettiklerini söylediklerini belirterek “Egemen sınıflar ne isterse yapar ve her şeyin üstünü kapatır” dedi.

“KOÇGİRİ SİYASİ VE DİPLOMATİK BİR HAREKET”

Cihan Şan, Koçgiri hareketinin siyasi ve diplomatik bir hareket olduğuna vurgu yaptı. 1918’den sonra imzalanan Sevr Anlaşması’yla diğer milletlere kendi kaderlerini tayin etme hakkı tanındığını ifade eden Şan, o dönemde Kürt aydınlarının bu siyasi pozisyonu görerek Kürt Teali Cemiyeti’ni kurduklarını, çeşitli devletlerle görüşmeler yaptıklarını ve İngilizlerle yapılan görüşme sonrası Kürdistan devletinin kurulması üzerine mutabakata vardıklarını kaydetti.

Şan, Ankara Hükümeti’nin oluşmasının ardından Kürt Teali Cemiyeti temsilcilerinin Koçgiri’ye gittiklerini belirtilirken, Koçgiri’de çeşitli siyasi yazışmalar ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

İÇERİDEN İHANET

Şan, 1920 yılında Seyit Abdal Türbesi’nde yapılan bir toplantıda ‘Kürdistan’ı gerekirse silah zoruyla alacağız’ konularının konuşulduğunu ve burada bir oluşum içerisine girildiğini belirtti. Koçgiri’nin kendi başına mukavemete girmesiyle birlikte kış ayı olduğu için hiçbir yerden destek gelmediğini kaydeden Şan, içeriden ihanet olduğunu da ekledi. Topal Osman’ın ‘Şadan aşiret Reisi Paşo ölmezse bu harekat düşmez’ söylemleri üzerine Paşo’nun öldürüldüğünü belirten Şan, Seyit Rıza’nın Atatürk’e gönderdiği telgraflar sonucu 300’e yakın kişinin serbest bırakıldığını Haydar Bey ve Alişan Bey’in 10 yıl İstanbul’da sürgün kaldıklarını söyledi.

Şan, Dersim’e neden operasyon yapıldığını anlamak için Koçgiri’ye bakmak gerektiğine işaret etti.

Panel soru cevap ve kısa açıklamalar şeklinde devam etti. (HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak