PİRHA-Gönüllü olarak 10 yıldır Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Kemer Şubesi Cemevinde semah eğitmenliği yapan Selda Aslan, “Şu anda semah eğitimi alan 8 kadın var. Ama ne yazık ki erkek yok. Buna çok üzülüyorum. Gençlerimizi daha çok bekliyorum” dedi.
Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Kemer Şubesi Cemevi semah eğitmeni Selda Aslan ile cemevinde yapılan çalışmalara dair konuştuk. Cemevinin açılışından itibaren 10 yıldır emek verdiğini belirten Aslan, “Kadınlar olarak cemlerimizde, kırklarımızda olsun emeklerimizi burada sarf ettik. Çok güzel şeyler yapıldı” dedi.
“GÖNÜLLÜ OLARAK 10 SENEDİR HİZMET VERİYORUM”
Covid-19 pandemi sürecinde de hizmetlerine devam ettiklerini söyleyen Aslan, şöyle konuştu:
“Özellikle pandemi döneminde çok kötü şeyler yaşadık. İnsanlar çalışamadığı için o dönemde bizler yine boş durmadık. Kadın kollarımız, semah dönen canlarımız, bütün canlar olsun toplandık; mantılarımızı, hamur işlerimizi yaptık, sattık. Pandemi döneminde bir şekilde derneğimizde hizmetlerimizi devam ettirdik.
Ben bir semah hocasıyım. Burada gönüllü olarak 10 senedir hizmet vermekteyim ve gurur duyuyorum. Çalışmalarımızda bize destek çıktığı için başkanımız sayın Ali Akar’a çok teşekkür ediyorum. Onun sayesinde çok güzel şeyler yaptık. Katılmak isteyen, gelip görmek isteyen Alevisi, Sünnisi, Lazı, Çerkezi, Kürt’üne hangi ırktan, hangi inançtan olursa olsun bizim kapılarımız herkese açıktır. Herkesi buraya davet ediyoruz. Geleneklerimizi, göreneklerimizi, burada yaptıklarımızı özellikle cemlere gelip görsünler, onları da misafir edelim.”
“SEMAH EĞİTİMİ ALANLARIN HEPSİ KADIN”
Aslan, semah eğitimi alan 8 kadının olduğunu kaydederken, “Semah öğrencilerimiz var. Öğrenmek için başka ve uzak yerlerden geliyorlar. Onlarla gurur duyuyorum. Çünkü onları yetiştirdik, öğrettik, bir emek sarf ettik. Şu anda semah eğitimi alan 8 kadın var. Ama ne yazık ki erkek yok. Buna çok üzülüyorum. Gençlerimizi daha çok bekliyorum. Mesela küçük yaşta çocuklar daha güzel öğreniyorlar. Onları daha çok bekliyoruz” dedi.
Daha önce kadın ve erkeklerden oluşan 24 kişi olduklarını belirten Selda Aslan, şöyle devam etti:
“Evlenen, taşınan, okul kazanan gitti. Ne kadar mücadele etsem de bir araya toparlayamadık. Özellikle gençlerimiz gelemediler. Bu yüzden üzülüyorum ama birkaç öğrencimiz var. Onlar daha çocuk olduğu için yeni öğreniyorlar. Annelere şunu önermek istiyorum. Çocuklara Alevilik, Bektaşilikle ilgili kitapları okutmalı. Buraya gelsinler biz de öğretiriz. Annelere daha çok görev düşüyor. Nasıl ki müslümanlar camiye gidip namaz kılıp Kuran okuyorsa, biz de Alevi inancı ve kültürünü yaşatmak için öğrenmeliyiz. Bunları anneler yapmak zorundadır. Alevilik gerçekten eline, beline, diline sahip olan bir inanıştır. Biz bu yolun yolcusuyuz bizler Kerbela şehitlerinin yolundayız.
Maraş’ta, Hatay’da, Adıyaman ve çevre illerde depremde yaşamını yitirenleri anıyorum. Çok üzüldük, çok yıkıldık zaten. Bizim yapmış olduğumuz cemlerimiz, dualarımız, lokmalarımız onlar içindi. Bunu devam ettiriyoruz. Bütün Türkiye’ye geçmiş olsun.”
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.