Alevi Haber Ajansi

İranlı Yazar Aidani PİRHA’ya konuştu: Protestolar genç kadınların devrimi, korkmuyoruz!-VİDEO

PİRHA- İranlı sanatçı, oyun yazarı, şair ve insan hakları aktivisti Mammad Aidani, Jîna Mahsa Amini’nin rejim güçleri tarafından katledilmesi sonrası başlayan protestoları devrim olarak niteledi. Aidani, “Bu sürecin de bir parçası olmamız gerekiyor. Artık insanların kaybedecek hiçbir şeyleri yok. Korkmuyoruz ve İran hükümetinin değişmesi için de yapılması gereken ne varsa buna da hazırız” dedi. 

İran kentlerinde 16 Eylül’de Jîna Eminî’nin katledilmesi sonrası başlayan protesto eylemleri devam ederken, Avustralya’nın Melbourne şehrinde yaşayan İranlı sanatçı, oyun yazarı, şair ve insan hakları aktivisti Mammad Aidani, Jîna Mahsa Amini’nin rejim güçleri tarafından katledilmesi sonrası başlayan protestolara ilişkin PİRHA‘nın sorularını yanıtladı.

Mammad Aidani, İran’da 43 yıl  içeresinde olan baskı ve zulmün hiçbir şekilde bitmediğine dikkat çekerek, özellikle İranlı kadınların yaşam ve özgürlük alanlarınının daraltılığını ifade etti.

Jîna Mahsa Amini’nin rejim güçleri tarafından katledilmesi sonrasında İran geneline yayılan ve kadınların öncülük ettiği protestoların Ortadoğu’nun geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Mammad Aidani, “Protestoları genç kadınların devrimi olarak görüyorum. Bu devrim uzun vadede hem İran’da hem Türkiye’de hem de dünyanın başka yerlerinde kadın haklarında yaşanan hak ihlallerine karşı insanların bir araya geldiği, toplumsal mücadelenin yükseldiği bir sürece girmesini umut ediyor” dedi.

1979’un  6 Mart’ında yüz binlerce kadının katıldığı bir protesto eyleminin o zamanki Humeyni rejimine uyarı niteliği taşıdığını hatırlatan Mammad Aidani, “O zamandan bugünlere verilen hiçbir söz tutulmadı. Özellikle kadınların günlük yaşamdan izole edilmesi, entelektüel olarak hayatın herhangi bir alanında olmaması, yazarların, çizerlerin, gazetecilerin İran’da barınamaması, kiminin gözaltında, cezaevinde olması kimisinin başka ülkelere sürgüne gitmesi gerçekten bu süreci çok iyi neticelendiriyor. Şu an İran’da kadınların başlattığı mücadeleyi yükseltmiş olduğu bu süreçten biz erkeklerin de çok iyi anlaması ve okuması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“SÜRECİN DE BİR PARÇASI OLMALIYIZ”

Kadınların sesinin duyulmasını ve onların gösterdikleri eşit hak ve hukuk mücadelesinin iyi okunması gerektiğinin altını çizen Mammad Aidani, “Bu sürecin de bir parçası olmamız gerekiyor. Şu an yaşanan protestoları ve toplumsal mücadeleyi İran halkı doğru analiz ediyor. Bunun bir şekilde bir şeylere dönüşeceği gibi bir hissiyat taşıyorum” şeklinde dile getirdi.

“KORKMUYORUZ!

İran devrimi olduğunda İranlıların beklentisi eşit özgürce bir dünyada yaşamakken, Humeyni’nin gelmesiyle beraber daha çok baskıların, şiddetin ve zulmün arttığı, bütün insan hakları taleplerinin görmezden gelindiği ve en çokta kadınların bundan mağdur olduğu bir sürecin 43 yıldır yaşandığını aktaran Mammad Aidani, “İranlılar olarak hem yoksulluk hem de bu son süreçte yaşanan eylemlerin bize vermiş olduğu güçle mücadele büyüyor. Artık insanların kaybedecek hiçbir şeyleri yok. Korkmuyoruz ve İran hükümetinin değişmesi için de yapılması gereken ne varsa buna da hazırız” diye belirtti.

“FARKLILIKLARI BİR KENARA BIRAKARAK MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ

Mammad Aidani, sadece İran’da değil nerede hak ihlali yaşanıyorsa her anlamda insanların farklılıklarını bir şekilde kenara bırakarak mücadeleyi büyütmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Özellikle entelektüeller bu mücadeleyi asla ama asla bırakmamalı. Sonuçta hiçbir hükümet, hiçbir devlet toplumlara haklarını vermezler, haklar mücadele edilerek alınır. Kürtler, Aleviler, etkin azınlıklar ve LGBTİ+’lar gibi tüm toplumsal yapılar, her alanda toplumsal mücadeleyi genişletmek, yaşanan tarihsel süreci iyi okumak zorundalar. Bu sürecin tekrar yaşanmaması için de dayanışmaya ve mücadelenin bir şekilde parçası olmaya da devam etmek durumundalar.”

MAMMAD AİDANİ KİMDİR?

İnsan hakları savunucusu, şair, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni ve psikososyal araştırmacıdır. Araştırmalarında, Avustralya ve Batı’ya yerleşen İranlı ve Ortadoğulu göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacıların maruz kaldığı şiddet, işkence, travma ve acıları inceliyor. Mammad’ın yazıları İran’da yasaklanmıştır. Mammad aynı zamanda PEN International Melbourne’ün başkan yardımcısıdır.

PİRHA/AVUSTURALYA

Röportajın yapılmasını ve çevirisini toplum görevlisi, ev içi şiddet ve yaşlı istismarı eğitmeni Suzan Saka sağlamıştır.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak