PİRHA- Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu Mahallesi’nde Suriyeli tarım işçileriyle mahalleli arasında yaşanan ve 5 kişinin yaralandığı olaylar sonucunda, Valilik, “çözüm” olarak Suriyeli sığınmacı tarım işçilerini Islahiye’deki kampa gönderdi. Olaya ilişkin PİRHA’ya konuşan ve bölgede iki yıldır çalışmalar yürüten MAYA Derneği yöneticileri, çözümün öncelikle savaşın sonlanması ve sığınmacılarla ilgili devletin kalıcı politikalar üretmesi gerektiğini belirtti.
Uzun süredir devam eden savaş sonucu ve ülkenin bir çok şehrine dağılmış milyonlarca Suriyeli sığınmacı kötü yaşam koşullarında yaşama tutunmaya çalışıyor. İnsan hakları kuruluşların yayınladıkları raporlarda kadın ve çocukların cinsel istismara uğradığı, barınma ve yaşam koşullarının devletçe sağlanmadığı yönünde sonuçlar paylaşılırken, kamplar dışında kalanlar ile yerli halk arasında gerginlikler yaşanıyor.
Son olarak Mersin’in Adanalıoğlu mahallesinde tarım işçisi olarak gelen Suriyeli sığınmacılar ile mahalle sakinleri arasında kavgaya varan olay yaşandı. Kavga sonucu 5 yurttaş yaralanırken, emniyet güçleri ve mahallenin ileri gelenleri araya girerek olayların daha fazla büyümesini engelledi. Gerginliğin yaşandığı mahalledeki Suriyeli tarım işçileri polis nezaretinde başka bir bölgeye nakledilirken, mahalle sakinlerinin tedirginliği devam ediyor.
Konuya ilişkin PİRHA’ya konuşan ve olay sonrası hazırladıkları raporu paylaşan MAYA Derneği yöneticilerinden Volkan Gültekin, uzun zamandır benzer olayların yaşanabileceği kaygısı taşıdıklarını ifade ederek şunları belirtti:
“Sıradan bir vaka gibi gözükebilir ama olayın altında travmatik bir süreç var. Son olayda gördük ki Mersin’deki bütün bürokratik kanallar, yine sınıfta kaldı. Çünkü, yaşanan olaydan sonra kapsamlı bir çözüm geliştirmek yerine, Suriyeliler tasfiye edilerek Islahiye’ye gönderildi. Çözüm; kapsamlı bir mülteci politikasının geliştirilmesi.”
MAYA Derneği yöneticilerinden Canan Yüce ise yaşananların hükümetin mülteci politikasızlığından kaynaklandığını belirterek şunları ifade etti:
“Hükümet kamplar açmak dışında, savaştan kaçıp gelmiş Suriyeliler için ciddi bir politika üretmediler. Bu politikasızlık mülteciler ile yerli halkı zaman zaman karşı karşıya getiriyor. Sadece Mersin’de değil bir çok kentte benzer olayların yaşandığını biliyoruz. Sıradan bir olay değil. Ortadoğu’daki etnik ve mezhepçi politikaların yansımasını görmek mümkün. Çözüm olarak da eğitim, sağlık ve kültürel ihtiyaçların karşılanması ve halkların bir araya geleceği etkinliklerin yapılmasıyla mümkün.”
Diren Keser/MERSİN
Yoruma kapalı.