PİRHA-8 Alevi örgütü, AKP tarafından torba yasa içerisinde Meclis’e getirilen cemevleri düzenlenmesine karşı eyleme polis tarafından sert müdahale edildi. Eylemden sonra söz konusu yasaya ilişkin görüşlerini dile getiren HDP Milletvekilleri, “Hükümet bugün bir çözüm gibi yasa tasarısı getirdi. Aleviliğe bir kültürel faaliyetmiş gibi bakılıyor ve Alevilerin eşit yurttaşlık talebi görmezden geliniyor. Meclis’in içinde ve dışında ne kadar güçlü durursak o kadar geri adım attırabiliriz” dedi.
AKP hükümeti tarafından vergi kanunlarındaki düzenlemeleri de içeren torba yasa içerisinde Meclis’e getirilen cemevleriyle ilgili düzenleme Aleviler tarafından tepkiyle karşılandı.
Söz konusu yasa tasarısının bugün Meclis Genel Kurulu’na getirilerek görüşülecek.
8 Alevi örgütü, AKP tarafından torba yasa içerisinde Meclis’e getirilen cemevleri düzenlenmesine karşı eylem yaptı. Eyleme polis tarafından sert müdahalede bulunurken, HBVAKV Genel Başkanı Ercan geçmez ile ADFE Başkanı Celal Fırat, ABF yöneticisi Elif Keleşo ve Bahçelievler Hacıbektaşi Veli Derneği Başkanı Ufuk Emre Bektaş polis müdahalesi ardından hastaneye kaldırıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Saruhan Oluç, Ali Kenanoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, eylemden sonra söz konusu yasaya ilişkin görüşlerini aktardı.
“MECLİS’İN İÇİNDE VE DIŞINDA NE KADAR GÜÇLÜ DURURSAK O KADAR GERİ ADIM ATTIRABİLİRİZ”
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Alevi toplumunun taleplerinin Meclis’in önünde dile getirilmesinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bütün partiler bunu görsün, duysun istendi. Demokrasi güçlerine karşı polisin müdahaleleri her zaman oluyor ama bu müdahalelere boyun eğmemek lazım. Bu müdahaleler eninde sonunda sona erecek. Çünkü demokratik protesto hakkı her yurttaşın, her toplum kesiminin hakkıdır. İçişleri Bakanlığı polis eliyle bu hakkı engelliyor. İçişleri Bakanı her zaman hukuksuz ve demokrasi dışı davranıyor. Toplumsal ve siyasal muhalefet başta İçişleri Bakanı olmak üzere hükümete demokrasinin, hukukun, adaletin, insan haklarının ne olduğunu öğretecek. Bunu da ortak mücadele ile gerçekleştireceğiz. AKP – MHP ittifakı Meclis’te çoğunlukta olduğu için bu yasayı çıkarmaya çalışacaktır. Bizler Meclis’in içinde ve dışında ne kadar güçlü, sağlam bir muhalefet yaparsak o kadar geri adım attırabiliriz diye düşünüyorum.”
“ALEVİ TOPLUMUNUN DIŞARIDAKİ GÜCÜ BİZİ DE MECLİS’TE GÜÇLÜ HALE GETİRECEKTİR”
HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ise, Alevilerin bugün yurdun dört bir tarafından Meclis’e gelmelerinin Meclis’te görüşülen yasaya dikkat çekmelerinin bu yasanın geri çekilmesi konusunda son derece önemli olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:
“Alevilerin bu yasa ile ilgili görüşlerini, fikirlerini beyan etmelerini ve yasanın geri çekilmesini talep etmelerini son derece önemli buluyorum. Parlamentoya gelen bir yasa sayısal çoğunluk nedeniyle ertelenebiliyor ama eninde sonunda geçiyor. Meclis’te kanunun geri çekilmesi ancak sokakta bir takım tepkilerin verilmesiyle olabiliyor. Bu anlamıyla Alevi toplumunun bugün burada göstermiş olduğu tepki bütün engellemelere rağmen çok önemli ve değerliydi. İnancına, kimliğine ve haklarına sahip çıkmada kararlı olmaları sonuçta etkili olacaktır. Bunun da Meclis’e bir yansıması olacaktır. Burada yaşananları bizler Meclis’te yansıtacağız, anlatacağız. Bu yasanın Aleviliği zapturap altına almak, Alevi kurumlarına bir kayyum atama yasası olduğunu biliyoruz. Yasa bir bütün olarak kurulacak başkanlıkla işletilebilecek. Bu başkanlığın kendisi Aleviliğe bir darbe anlamına geliyor. Bizler milletvekilleri olarak Meclis’te Alevi toplumunun taleplerini gündeme getireceğiz. Alevi toplumunun dışarıdaki gücü bizi de Meclis’te güçlü hale getirecektir.”
“BU ÜLKEDE TÜM İNANÇ KESİMLERİNİN ÖZGÜR OLMASI GEREKİYOR”
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, iktidarların on yıllardır Alevilerin haklarını gasp ettiklerini anımsatarak şunları kaydetti:
“Yapılması gereken eşitliği, adaleti sağlamak. Bunu yapmak çok zor bir şey değil. Hükümet bugün bir çözüm gibi yasa tasarısı getirdi. Aleviliğe bir kültürel faaliyetmiş gibi bakılıyor ve Alevilerin eşit yurttaşlık talebi görmezden geliniyor. Bugün Aleviler taleplerini dile getirmek için Meclis’in önüne geldiler. Polisin bir müdahalesi gerçekleşti. Bu durum iktidarın ne yapmaya çalıştığının bir göstergesidir. Orantısız bir müdahale söz konusu oldu. Biz bu yasa tasarısına HDP milletvekilleri olarak muhalefet edeceğiz. Onlar sayısal çokluklarıyla bunu kabul ettirmek isteyecekler ama bizler her koşulda bu yasaya tepkimizi göstereceğiz. Alevilerin taleplerini Meclis’te dile getirmeye devam edeceğiz. Bu ülkede tüm inanç kesimlerinin özgür olması gerekiyor, haklarını eşit bir şekilde elde etmesi gerekiyor ve ayrımcılığa uğradığını hissetmemesi gerekiyor. Türkiye 2. yüzyılı deniliyor. 2. yüzyıl tekçilik üzerine olmamalı, dayatmacılık üzerine olmamalı. 2. yüzyılın esası çoğulculuk üzerine, hakkaniyet, adalet ve özgürlük üzerine olmalı.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.