Alevi Haber Ajansi

HDP’li Toğrul’dan Sivas Katliamı’nın aydınlatılması için araştırma önergesi

PİRHA – HDP Antep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Sivas Katliamı’nın faillerinin tespit edilmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Antep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak otelinin yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak hayatlarını kaybetmesi ile yapılan katliamın aydınlatılması için Meclis araştırma önergesi sundu.

Toğrul, Meclis’e sunduğu önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, pek çok sanatçı, ozan ve fikir insanı, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak kente gitmiştir. Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak otelinin yakılması, çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak hayatlarını kaybetmesiyle sonuçlanmıştır. Geçen bu 27 yıllık zaman zarfında, Madımak Katliamı aydınlatılmamış, adalet yerini bulmamıştır.

“15 KİŞİ HALA ARANIYOR”

Adalet Bakanlığı verilerine göre, Sivas katliamına ilişkin 111 sanık hakkında dava açıldı. Hakkında dava açılan 79 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezaları ile cezalandırıldı. İki sanık hakkında kamu davası zamanaşımı nedeniyle düştü. 26 sanığın beraatına karar verildi. Cezaları kesinleşen sanıkların da aralarında bulunduğu 15 kişi ise hâlâ aranıyor. Cezaları kesinleşen ancak yurtdışına kaçan sanıklardan 9’u Almanya’da yaşıyor. Son olarak cezaevindeki Sivas katillerinden birisi yüzlerce yaşlı ve ağır hasta mahpus cezaevlerinde ölüme terk edilirken, AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından yaşı ve sağlık sorunları gerekçesiyle affedildi.

“SİVAS KATLİAMI DAVASI ZAMAN AŞIMI GEREKÇESİYLE KAPATILDI”

Sivas Katliamı’nın ilk dava süresince çeşitli mahkemelerde başlatılan soruşturmalar o dönem kapatılmamış olan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) son buldu. Mahkeme ise görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay ise dosyaya bakması gereken yerin Ankara DGM olduğuna karar vererek dosyayı geri gönderdi. Mahkemeler arası dava dosyasına “al gülüm ver gülüm’’ mantığı ile bakılması, Madımak Katliamı’nı tam 27 yıldır aydınlatamamıştır. Süren davalar, temyizler, müdahil avukatların talepleri yıllarca devam etmesine rağmen Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmıştır. Böylece 5 firari sanık ceza almaktan kurtuldu. İlk açıklamada dönemin Başbakanı Erdoğan’dan gelmişti… Sivas davasında alınan zamanaşımı kararı için grup toplantısında yaptığı konuşmada “Milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun” açıklamasında bulunmuştu. Zamanaşımına iki gün kala HSYK Başkan Vekili İbrahim Okur “sona yaklaşıldı, bu saatten sonra Madımak için yapılabilecek bir şey yok” diyerek kararın adeta önceden alındığını söyler niteliğinde açıklamalarda bulunmuştu.

“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR ZAMAN AŞIMINA UĞRAYAMAZ”

İnsanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğrayamaz. Nitekim katliam ile ilgili hala birçok iddia hafızalarda canlılığını korumaktadır. Katliamdan önce halkı, Sivas kentine gelen aydın ve yazarlara karşı kışkırtan bildirilerin dağıtılması ve bu bildirilerin hangi kişi ve/veya örgütler tarafından dağıtıldığı hala bilinmemektedir. Sivas Katliamı’nda ölenlerin 17’sinin yangından önce kurşunlanarak öldürüldüğü ve bunun adli tıp raporuyla da kanıtlandığı, raporun sonradan yok edildiği iddiaları toplum vicdanın da hala sorgulanmaktadır. Katliamı gerçekleştiren birçok kilit ismin uzun yıllar saklanabilmiş olması kimisinin hiç yargılanmamış olması, örgütlü suç tezini açık ve net bir şekilde doğrulamaktadır. Nitekim katliamla ilgili aranan şahısların karakola 100 metre mesafede yaşadığı ortaya çıkmıştır.

“OLAYDA SORUMLULUĞU OLANLAR YARGILANSIN”

27 yıl önce televizyon aracılığı ile tümümüzün tanıklığında yaşanmış olan bu katliamı Sivas Emniyet Müdürlüğü’nün 3 Temmuz 1993 günlü olay tutanağına göre 15 bin saldırgan gerçekleştirdi. Katliamın eylemcilerini ve arkalarındaki örgütlerini ve bu örgütleri araştırmayan güvenlik güçleri Jandarma, Emniyet, Vali, diğer idari birimler ve savcılık makamı yetkilileri hakkında adli ve idari bir işlem yapılmaması Sivas Katliamı’nın hala aydınlatılmadığının en önemli göstergeleridir. Katliamın yapıldığı dönemde görevde bulunan, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Başbakan yardımcıları, Bakanlar ve olayda sorumluluğu olan en üsttekilerden en alttakilere kadar her bir sorumlunun, kurumun ve olayın açığa çıkarılması ve yargı mekanizmasının işletilerek meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak