PİRHA-Diyarbakır’da 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler devam ediyor. Basın Konseyi ve Tunceli Gazeteciler Derneği yaptığı yazılı açıklamada, “Görevini yapan gazeteciye ‘terörist’, habere de ‘terör’ muamelesi yapılmasından acilen vazgeçilmeli” dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise Meclis’te soru önergesi verdi.
Diyarbakır’da dün gerçekleştirilen operasyonla 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler devam ediyor. Basın Konseyi ve Tunceli Gazeteciler Derneği yaptığı yazılı açıklama, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise Meclis’te soru önergesi verdi.
“GAZETECİLERİN GÖREVİ HABERCİLİKTİR”
Basın Konseyi, Diyarbakır’da gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Görevini yapan gazeteciye ‘terörist’, habere de ‘terör’ muamelesi yapılmasından acilen vazgeçilmeli. Halkın ve sivil toplum kuruluşlarının en demokratik haklarını kullanma isteğine tanıklık eden gazetecilere hoyratça davranmak ve görevlerinin engellenmesi kabul edilemez. Gazetecilerin görevi haberciliktir; halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını savunmaktır. Bu görevini yapan gazeteciye ‘terörist’, habere de ‘terör’ muamelesi yapılmasından acilen vazgeçilmesini talep ediyor; gazetecilerin yasaların güvencesinde görev yapmalarının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.”
“GAZETECİLER NEDEN GÖZALTINDA?”
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Bozdağ’a “Gazeteciler neden gözaltında” diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, dün Diyarbakır’da aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile JİNNWES Müdürü Safiye Alagaş’ın da bulunduğu 21 gazetecinin gözaltına alınmasını Meclis’e taşıdı. Beştaş, Meclis Başkanlığı’na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Önergenin gerekçesinde, “Diyarbakır’da Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonlarda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan,Ramazan Geciken, Berivan Karatorak, Esmer Tunç ve Mehmet Şahin gözaltına alındı. Toplamda 21 gazeteci gözaltına olup dosyalarında da gizlilik kararı olduğu ifade edilmektedir. Türkiye’de gazeteciler yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplumumun da haber alma hakkı gasp edilmiş oluyor. Çok sayıda gazeteci haklarında açılan davalardan ötürü açıkça yargı baskısı altındadır” ifadelerine yer verildi.
“GAZETECİLERE YÖNELİK GÖZALTILARI KABUL ETMİYORUZ”
Tunceli Gazeteciler Derneği, Diyarbakır’da gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki göstererek yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Türkiye’de seçim söylemlerinin sıkça konuşulduğu bir dönemde Diyarbakır merkezli çalışan ve bütün bölgede haberler yapan gazetecilerin düzenlenen bir operasyon ile gözaltına alınmasını halkın haber alma hakkına yapılan yeni bir saldırı olarak görüyoruz. Diyarbakır’da 8 Haziran günü sabaha karşı evleri ve dernekleri basılan 21 gazeteci gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan gazetecilerin avukatlarıyla görüşmesine dahi izin verilmemiştir. Ülkemizde uzun bir zamandır tek tip gazeteci yaratmak ve gerçeklerin halktan gizlenmesi için büyük bir çaba geliştirilmek istenmektedir. Diyarbakır’da 21 gazetecinin gözaltına alınması da tek tip gazeteci yaratma çalışmalarının bir örneğidir. Gazeteciler üzerinde her gün daha da fazla artan baskıları ve gazetecilere yönelik gözaltıları asla kabul etmiyoruz. Gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede adaletten ve demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Tunceli Gazeteciler Derneği olarak halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkının asla engellenemeyeceğini belirtiyoruz ve gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.