PİRHA- İzmir Çiğli Güzeltepe Kültürevi’nde ‘Geçmişten günümüze Alevilik’ paneli gerçekleşti. Panelde Alevilik inancının etkilendiği dinler, inançlar, savaşlar hazırlanan slaytla katılımcılara anlatıldı.
İzmir Çiğli Güzeltepe Kültürevi’nde ‘Tarihten günümüze Alevilik’ konulu panel düzenlendi. Panelist PSAKD Eğitim Sekreteri Ali Haydar Arıkuşu, Alevilikte kavramları, etkilendiği inançları hazırladığı slaytla anlattı.
Arıkuşu, Alevilik tarihinin nasıl başladığını ya da nereye kadar sürdüğünü ve bugün için Alevilik inancının nasıl tarif edildiğinden bahsetti.
Geçmişten günümüze Aleviliğin felsefesinden hareket ederek anlatmaya çalıştığını söyleyen Arıkuşu, “Alevilik nasıl ki insanın ya da dünyanın varoluşuna bir süreç olarak bakıyor ben de Alevilik inancının bir süreç içerisinde diğer inançlarla etkileşimi bağlantısı ve birbirleriyle karşılaşma noktalarıyla anlatacağım” dedi.
Dünyada en popüler olarak on dinin gösterildiğini söyleyen Arıkuşu, İslamiyet Türkiye topraklarında ya da kendi merkezli düşünüldüğünde sanki dünya giderek İslami olduğu yönünde bir izlenimin yaratıldığı ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Alevliğin de tarih boyunca birçok dinden etkilendiğini vurgulayan Ali Haydar Arıkuşu, dünyada 37 bin inancın olduğunu ve bu dinleri kategorileştirdiğinde doğal dinler bir de semavi dinlerin olduğunu ifade etti.
“Alevilik bir doğa Tanrı’lığıdır” diyen Arıkuşu, Alevilerin en önemli özelliklerinden birinin de vahdeti vücut olduğunu belirtti.
Tarih boyunca çok sayıda inanç merkezinin olduğunu kaydeden Arıkuşu, Alevilik de ‘DAR’ları da anlattı.
Hazırladığı slayttan yararlanarak sunumunu yapan Arıkışu, Alevilik kavramının tarihsel bir süreçten sonra kullanılmaya başlandığını kaydetti. Arıkuşu, Alevilerin “Zındıklar, Abdallar, İsmailler, İşıkçı, ışık tabası” gibi isimlerle anıldığını söyledi.
“ALEVİLİKTE ÖZE DÖNÜŞ VE ASİMİLASYON KARŞI CİDDİ BİR ÇABA HARCANIYOR”
Arıkuşu, “Şunda Türk-İslam sentezi dediğimiz bir bakış açısı var. En çok da devletin Alevisi yapmaya çalıştığı Aleviler tarafından görünen İslam sentezi ne yazık ki Cem Vakfı bundan çok etkilenir. Türk İslam sentezcileri şöyle der; Alevilik Türklüktür esas İslam Aleviliktir. Alevilik bir halk İslamıdır. Temel olarak böyle bakarlar.” diye konuştu. Bu Türk İslam sentezine karşı Alevilikte öze dönüş ve asimilasyona karşı ciddi bir çabanın olduğunu vurguladı.
Panel soru cevap şeklinde devam etti.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.