Kamu görevlilerindeki yedi temsilci sendikanın (CGT , FO , FSU , CFTC , Solidaires ,FA-FP ve CFE-CGC ) çağrısı üzerine, tüm Fransa’da Çarşamba akşamından itibaren başlayan grevde, demiryolu işçileri özellikle başkent Paris’te hayatı felç etti. Fransa Demiryolu İdaresi (SNCF) çalışanları grevlerini 3 ay boyunca, haftada 2 gün sürdürecek.
Ülkenin bir çok kentinde gösterilere katılan öğrenciler, hükümetin liseyi bitirme ve üniversiteye giriş konularında getirdiği değişiklikleri protesto için tüm öğrencilere sokaklara çıkma çağrısında bulundu. Öğrenci ve gençler destek için sokağa çıktı.
GÖSTERİCİLE İLE POLİS ARASINDA ÇATIŞMALAR YAŞANDI
Grev kararına destek vermek için ülke genelinde gösteriler de düzenlendi. Polis, gösterilere 200 bin insanın katıldığını açıkladı. Başkent Paris’te iki koldan başlayan yürüyüş Bastille Meydanı’na aktı. Nantes, Marsilya, Strasbourg, Lyon ve Bordeaux kentleri başta olmak üzere tüm kentlerde yürüyüş düzenlendi. Paris’te Nation Meydanı’ndan başlayan yürüyüş ile Nantes gösterilerinde daha yürüyüşün başında, genç göstericiler ve polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Gençlerin taş, şişe fırlatmasına karşı polis gözyaşartıcı bomba ile yanıt verdi. Nantes kentinde 7 gösterici gözaltına alındı.
ÜNİVERSİTELER DE KATILDI
Grev ve gösteriler nedeniyle Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nin başkentin farklı bölgelerindeki 4, Lyon Üniversitesi’nde de Berges du Rhone kampüsünün kapatıldı.
Montpellier Paul-Valery ve Toulouse Jean-Jaures üniversitelerinde eğitime pazartesi gününe kadar ara verildiği, Lille şehrinde ise girişlerin bariyerler ve çöp konteynerleri ile kapatılması sonucu Lille Siyasal Bilimler Üniversitesi’nin tamamen işgal edildiği belirtildi.
“DURUM TIPKI 68 BAHARI GİBİ”
Sendikalar, Fransa’da 1968 olaylarının 50’inci yıldönümünde başlayan grevleri, “İkinci 68 baharı” olarak tanımlayarak grevlerin genel bir huzursuzluğun ve öfkenin sokağa yansıması olduğunu ve bahar ayları boyunca devam etmesi için çalışacaklarını dile getirdi.
İnşaat ve yol tamir malzemelerinden oluşturulan barikatlarla okullara giriş ve çıkışların kapatıldığı belirtilen
Le Figaro’nun haberinde, bir öğrencinin, “Durum tıpkı 1968 gibi. Kimse gidişattan memnun değil. 68 olayları da öğrenciler tarafından başlatıldı” ifadesine yer verildi.
“REFORM PAKETİ İŞSİZLEŞTİRİYOR”
Hükümetin yeni kamu reformuyla demiryolu çalışanlarının statüsünü yeniden düzenleyen reform paketi, kamuda kemer sıkmayı, 2020 yılına kadar 120 bin memurun işten çıkarılmasını, kamu sisteminin yeniden yapılandırılmasını, emekli ücretlerinin azaltılmasını ve ödedikleri vergilerin artırılmasını öngörüyor.
Sendikalar, bu reformdan vazgeçilmesini talep ederken, hükümet ise geçirmekte kararlı olduğu yanıtını veriyor.
Yoruma kapalı.