Alevi Haber Ajansi

‘Ezidi Katliamı ile İslam dünyasının yüzleşmesi gerekir’- VİDEO

PİRHA-IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaptığı Ezidi Katliamı’nın 7. yıl dönümüne ilişkin konuşan Ézidi Eyüp Burç, Azad Barış ve Osman Ergin, farklı bir inanç yaşadıkları için ölüm fermanlarıyla karşılaştıklarını ancak tüm bunlara rağmen bu coğrafyayı terk etmediklerini vurguladılar. Her şeyden önce soykırımla İslam dünyasının yüzleşmesi gerektiğini de eklediler. 

IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidi halkına yönelik bir katliam gerçekleştirdi. IŞİD’li teröristler Sincar’da, Edizi halkına vahşice saldırmış çocuk, kadın, yaşlı ve genç ayrımı yapmaksızın binlerce Ezidi’yi katletmişti. On binlerce kutsal mekânlarını da yakıp yıkmıştı. Beş bin kadını ve genç kızı da Irak ve Suriye’de denetimlerinde tuttukları bölgelerde oluşturdukları köle pazarlarında kadın tüccarlarına satmıştı.

Yaşanan bu vahşi katliamın üzerinden 7 yıl geçti. Ézidi Gazeteci Eyüp Burç, Sosyolog Azad Barış ve Siyasetçi Osman Ergin katliama ilişkin PİRHA’ya konuştular.

“DAİŞ ÖZELLİKLE KÜLTÜREL MİRASLARA SALDIRDI”

Ézidi kelimesinin kökenini açıklayan Gazeteci Eyüp Burç şunları dile getirdi:

“Esasından Ezdayilik olarak tanımlarız. Mezopotamya’da ilk tek tanrılı dindir. Tarih içerisinde özellikle de İslam’ın Kürdistan’ın içerisinde yayılmasıyla pek çok katliamla karşılaştık. Katliamlar halifelerle birlikte başladı ve en büyüğü Selçuklu döneminde gerçekleşti. Öyle ki, Ézidilerin dini önderlerinin –Şex Xesen’in– de öldürüldüğü bu katliam devamını getirdi. Farklı bir inanç yaşadığımız için bu ölüm fermanlarıyla karşılaştık. Ancak tüm bunlara rağmen coğrafyamızı terk etmedik. Stratejik önemimizi koruduk. Tarihsel süreç içerisinde kendilerini dört dağ arasında var eden Ézidiler, son 600 yıldır buna mahkum oldular. Şengal Dağı’nın merkezi bir üst haline gelmesinde Şex Xesen’den kalma kutsal mezarların olması etkili olmuştur. IŞİD’in saldırısında da bu durum etkili oldu.

73. fermanın 7. yılında Hollanda ve Belçika’nın katliamı bir jenosit olarak tanımlamasını da çok değerli buluyorum. Bu kararlar sadece parlamento kararı olmamalı. Ermeni Katliamı birçok ülkenin parlamentosunda resmen tanınmıyor. Ézidilerin de Ermenilerle aynı akıbete uğramamasını umuyorum.”

“EZİDİLERİ KONUŞURKEN KATLİAMA UĞRAMIŞ TÜM KADİM HALKLARI KONUŞUYORUZ”

Ezidi Sosyolog Azad Barış ise Şengal’de yaşananların sanılan kadar birkaç bin insanın ölmesiyle bitmediğini ve çok büyük tahribatlar yarattığını vurgulayarak şunları ifade etti:

“Ézidileri konuşurken Ortadoğu ve Mezopotamya topraklarından bahsetmek gerekir. Bu topraklar sanıldığı kadar yaratımın, kardeşliğin, şiir ve sanatın değil ne yazık ki bütün hatlarıyla, bütün toprak ve nehirleriyle dağlarıyla bir cehennemi çağrıştırıyor. Dolayısıyla Ézidileri konuşurken Keldarileri konuşuyoruz, Yahudileri konuşuyoruz, Alevileri konuşuyoruz ve birçok adını saymadığımız, eceliyle ölmemiş toplu bir şekilde ölümlerin olduğu bir coğrafyadan söz ediyoruz.

Ézidi Katliamı’nın Hollanda ve Belçika tarafından jenosit (soykırım) olarak tanınmasını ben de çok değerli buluyorum. İnsanların mahkemelerde verdikleri ifadeler sonucunda bu karara vardılar. Bu tanım yeterli de değil tabi. Her şeyden önce bu jenositle İslam dünyasının yüzleşmesi gerekir. İslam’ın ilk mesajı barıştır. Müslümanlar dışında tüm dünyanın bu katliamı tanımasının bir anlamı yok.”

“PEŞMERGE KATLİAM ZAMANI ŞENGAL’DEN GERİ ÇEKİLMİŞTİ”

7 yıl öncesini anlatmanın duygusal anlamda güç olduğunu söyleyen Kürt Siyasetçi Osman Ergin de şunları aktardı:

“Bir katliamın, soykırımın çok boyutlu bir puanlamanın neticesinde açığa çıktığını gördük. Aslında jenosit sonrası Ezidiler için bir milat oldu. Artık tarih sahnesine de büyük bir adım attık. KDP’nin olumsuz şekilde etkileyici gücü hala devam ediyor. KDP Kürtlerin makus talihinin dönmesinde de bir handikaptır. Şengal’i de katliam sürecinde kadınlara tecavüz eden, çocukları öldüren DAİŞ faşistlerine teslim ettiler.”

PİRHA/ İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak