PİRHA- DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bugün bir basın toplantısı yaptı. Çerkezoğlu, “Asgari ücret tümüyle vergi dışında bırakılmalı. 2021 yılı asgari ücreti net 3 bin 800 lira olmalıdır” dedi.
DİSK 2021 yılı asgari ücreti ile ilgili TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi binasında açıklama yaptı.
DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) asgari ücret raporlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Kriz ve salgın emekçi sınıflarını yoksullaştırdı. Asgari Ücret tespit süreci bildiğiniz gibi Türkiye’nin en büyük ücret pazarlığıdır. Asgari ücret birçok Avrupa ülkesinde sembolik bir ücrettir ama Türkiye’de milyonların meselesidir. 10 milyon işçi asgari ücretin altında ve asgari ücrete yakın çalışmaktadır. Asgari ücret aileleriyle birlikte on milyonlarca yurttaşın meselesi olarak çalışma hayatının en temel konularından biridir” diye konuştu.
“7,5 MİLYON İNSAN, ASGARİ ÜCRET VE ALTINDA ÜCRETLE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR”
Türkiye’nin asgari ücretliler toplumu haline getirildiğini ifade eden Arzu Çerkezoğlu, şunları belirtti.
“3,3 milyon işçi asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1 milyona yakın, asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 7,5 milyon civarındadır” diye konuştu. Özel sektörde durumun daha vahim olduğunu belirten Çerkezoğlu, “İşçilerin yüzde 21,7’si asgari ücretin altında ücret alıyor. Özel sektörde asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 49 ve asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 62’dir. 9,5 milyona yakın özel sektör işçisi asgari ücretin yüzde 20’si ve altında ücretlerle çalışıyor.”
“KADINLARIN YARISI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALIYOR”
Asgari ücretten en fazla etkilenen kesimlerden birinin de kadınlar olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Asgari ücrete erişemeyenlerin oranı genelde yüzde 17 iken kadınlarda bu oran yüzde 25’i aşıyor. Asgari ücret düzeyinde ve daha düşük ücret alanların oranı genelde yüzde 38 iken, kadınlarda yüzde 49’a yükseliyor. Kadınların yarısı asgari ücret ve daha düşük ücretlerle çalışıyor” diye konuştu.
Hükümetin “En yüksek asgari ücret bizde” sözlerini eleştiren Çerkezoğlu, “Türkiye Avrupa ülkeleri içinde asgari ücreti en düşük ülkeler arasında. 2010’da Avrupa’da Türkiye’den düşük asgari ücrete sahip 12 ülke varken, 2020’de bu sayı 3’e düştü. Türkiye’den daha düşük asgari ücrete sahip ülkeler Sırbistan, Bulgaristan ve Arnavutluk’tur. Ancak 2020 Kasım ve Aralık ayındaki güncel döviz kuru dikkate alındığında Türkiye’deki asgari ücretin Arnavutluk hariç Avrupa’daki en düşük asgari ücret olduğu açıktır” diye konuştu.
“983 LİRA VERGİ VE KESİNTİLERE GİDİYOR”
Asgari ücretli bir işçinin yılın 122 günü kesilen vergiler için çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, “Brüt asgari ücretin dolaylı-dolaysız vergi ve kesintilerini dikkate aldığımızda yüzde 33,4’ü (983 TL) vergi ve kesintilere gidiyor” dedi.
Çerkezoğlu, DİSK olarak asgari ücret beklentilerini şöyle sıraladı:
“*Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir!
*2021 asgari ücreti Kovid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
*Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.
*Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.
*Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.
*Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.
*Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
*Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.
*2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır”
Asgari ücret belirleme sürecinin DİSK için açık bir mücadele süreci olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti:
“Asgari ücret pazarlığının bütün işçi konfederasyonlar tarafından ortak bir anlayış ve ortak bir mücadele ile yürütülmesini önemsiyoruz. Üç konfederasyon tarafından geçen yıl ve bu yıl kamuoyuna açıklanan ortak ilkeleri sahipleniyoruz ve bunlar etrafında ortak mücadeleyi çok önemsiyoruz. Şunu da eklemek isteriz ki asgari ücret pazarlığı sadece masa başı pazarlık değildir. DİSK asgari ücret pazarlığını çok önemli bir paylaşım mücadelesi olarak görmektedir. DİSK asgari ücret pazarlığı ve mücadelesinin doğrudan tarafıdır. İnsanca yaşanabilir bir ücret için işyerlerinde, meydanlarda ve bulunduğumuz her yerde mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.