PİRHA- Cezaevlerindeki tecride karşı Milletvekili Leyla Güven ile başlayan ve binlerce insanın katılımı ile devam eden açlık grevlerine ilişkin açıklama yapan Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu devlete çağrıda bulunarak, “Ölüm değil çözüm, hukuk işlensin, kimse ölmesin” dedi.
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 8 Kasım 2018 tarihinde tecride karşı başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi onlarca cezaevinde binlerce kişinin katılımıyla kitlesel bir açlık grevine dönüştü. Açlık grevlerinde Leyla Güven 160. günü, ilk gruplar 123. günü geride bıraktı. Süresiz dönüşümsüz açlık grevi süresince 7 mahpus yaşamına son verdi.
Doğu-Güneydoğu Dernekler Platformu ve sivil toplum örgütleri de cezaevlerindeki tecridin kalkması talebiyle devam eden açlık grevlerine ilişkin Taksim’de bulunan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.
Basın açıklamasını Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu Başkanı Abdulhakim Daş okudu.
Daş, çözüm sürecinin bitirilmesinden sonra her alanda yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye’yi siyasal, sosyal ve ekonomik olarak krize sürüklediğini söyledi. Türkiye’de antidemokratik uygulamaların her alanda hızlandığını belirten Daş, tüm sorunların diyalog ve demokratik yollardan çözümü yerine çözümsüzlük dayatıldığını vurguladı.
Daş, tecrite karşı başlatılan açlık grevi bir hak talebi olduğunu söyleyerek, “Açlık grevi bir intihar eylemi değildir. Açlık grevlerinin ölümlerle sonuçlanması vicdan sahibi herkes için acı bir kaynağıdır” ifadelerini kullandı.
“AÇLIK GREVLERİNİ BAĞIMSIZ HEYETLER İZLEMELİ”
Bir mevsimi geride bırakan açlık grevleri büyüklüğü ve sonuçları açısından toplum olarak kimsenin altından kalkamayacağı bir insani kriz aşamasına geldiğine dikkat çeken Daş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye cezaevlerindeki geçmiş deneyimler açlık grevlerinde ölüm riskinin sadece gün sayısıyla ilişkili olmadığını göstermiştir. Açlık grevlerin mahpuslardan bazıları açlık grevlerinin birinci ayında, bazıları ise 3. ayında yaşamını kaybetmiştir.
Açlık grevlerinde en önemli risk faktörü, sınırlı ve kısıtlı koşullarda yani cezaevinde olmasıdır.
Bu nedenle her açlık grevcisi gün sayısından bağımsız, özgün riskler taşıyabilir ve her an ölümle sonuçlanma ihtimalini barındırmaktadır. Açlık grevi eylemini sürdüren mahpusların sağlığının geldiği kritik aşama, cezaevlerinin bir an önce kapılarını bağımsız sağlık heyetlerine açması gerektiğini göstermektedir.
Cezaevlerindeki mevcut sağlık hizmetleri yapısal ve sayısal olarak açlık grevindeki 5000 mahpusu takip etme kapasitesine sahip değildir. Açlık grevlerinde tıbbı, etik ve hukuki olarak şeffaf ve tarafsız yürütülmesi için bağımsız heyetlerin izlemesinin yaşamsal önemi vardır.”
“ÖLÜM DEĞİL ÇÖZÜM, KİMSE ÖLMESİN”
Daş, artık kimsenin ölmemesi için açlık grevlerine ilişkin devlete çağrıda bulundu:
“Hiçbir şeyin yaşamdan daha kutsal olmadığını düşünen bizler, açlık grevlerinin olası ölüm ve geriye dönüşsüz sakatlıklar yaşanmadan önce sona ermesi için gerekli insani duyarlılığın gösterilmesini ve demokratik yollarla çözüme ulaşmasını istiyoruz. Mevcut iktidarında uluslararası hukuk ve kanunlar çerçevesinde davranarak tecridi kaldırmasını ve açlık grevlerinin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Ülkemizde geçmişte yaşanan acı tecrübelerin tekrar yaşanmaması için devlete çağrıda bulunuyoruz. Ölüm değil çözüm, hukuk işlensin, kimse ölmesin.”
DESTEK VEREN KURUMLAR
Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu
Amed Dernekleri Federasyonu (AMEDFED)
Bitlis Dernekleri Federasyonu (BİDEF)
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF)
Elih Batman Dernekleri Federasyonu (ELİHFED)
Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KARDEF)
Mardin Dernekleri Federasyonu (MARDİNFED)
Muş Dernekleri Federasyonu (MUŞDERFED)
Şirvan Dernekleri Federasyonu (ŞİRVANFED)
Din Alimleri Derneği
Adıyamanlılar Derneği
KAYYDER Başkanı
Çatak Derneği
Van Gevaş Derneği, Kozluk Derneği,
Karayazı Derneği Başkanı,
Bitlis Demeği (BILDER)
Eruh Derneği
Bekiran Gençlik Derneği (VEKİTİDER)
Bağcılar Bitlisliler Derneği (BISTAD DER)
Beşiri Demeği
Erzurum Karayazı Karagivij Der
İstanbul Batman Petrolspor Taraftarlar Derneği
Gebze Siirtliler Derneği
İkitelli Batman Kozlular Derneği
İstanbul Batmanlılar Derneği
Silvanlılar Derneği
Silvan Taşpmar Köyü Derneği
Şirvan Zivzik Derneği
Muş Bulanık Melle Mustafa Köy Derneği
Bismilliler Derneği
Diyarbakırlılar Derneği
Küçükçekmece Muş Derneği
Güngören Silvanlılar Derneği
Gerger Derneği
Munzur Derneği
Varto Dernekler Federasyonu
Maltepe Bitlisliler Derneği
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.