Dersim’in unutulmaya yüz tutan geleneklerinden Hawtemal, İstanbul Bostancı’da Roza Dersim Mutfağı’nda bir araya gelen Dersimliler tarafından kutlandı.
Dersim’in unutulmaya yüz tutan geleneklerinden Hawtemal, İstanbul Bostancı’da Roza Dersim Mutfağı’nda bir araya gelen Dersimliler tarafından kutlandı.
Etkinliğe Metin-Kemal Kahraman, Maviş Güneşer, yönetmenler Kazım Gündoğan ile Nezahat Gündoğan, Çayan Demirel, Prof. Dr. Ali Tutay, Prof. Dr. Erol Sari, Prof. Dr. Özgül Özcani, Prof. Dr. Abdulkadir Polat’ın da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı.
“ÇOCUKLUĞUM DÖNDÜM”
Dersim yöresel yemeklerinin sunulduğu etkinlikte ilk sözü alan yönetmen Nezahat Gündoğan, “Bir halkın geleneklerini, inancını ve kültürünü yaşatmak, kIlamlarını, inanç ritüellerini, tarihini bugünlere taşırmakla mümkün. Yemekler de bu aktarımın bir parçası. Bugün burada şahit olduklarımla çocukluğuma ve geçmişe döndüm. Bu gibi etkinliklerin artması ve yaşatılması gerekiyor” diye konuştu.
Daha sonra Metin-Kemal Kahraman kardeşler ve Maviş Güneşer kilamlarını seslendirdi. Müzik dinletisinin ardından Dersim’den gelen Zeynel Dede ikrar verdi, ardından deyişler seslendirdi. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren etkinlikte son olarak söz alan Kemal Kahraman, Alevi inancına ve Hawtemal bayramına ilişkin ilişkin bilgi verdi.
‘Unutulmaya yüz tuttu’
Kahraman, şunları kaydetti: “Hawtemal’ın Dersim Alevi inancında önemli bir yeri var. Bugüne kadar Alevi tarihi Alevilere rağmen yazıldı. Alevilik aslında sözlü aktarımla var olan bir inanç. Yazı, manipülasyon aracı olarak kullanıldı. Bizde söz hakikati anlatır. Sözün hafızası durudur. Bugüne kadar gelen çoğu tarih yazımı, Aleviliğin temel değerlerinin inkarı üzerine kurulu. Hawtemal, Dersim geleneğinde unutulmaya yüz tutan geleneklerden biridir ve Dersim Alevi inancında yeni yılın başlangıcı anlamına gelir. Dört aşama yer alır: Qare Çarşembe, Hawtemal Qiz, Newe Marte, Hawtemalê Pir. Bu aşamaların her birinde farklı ritüeller uygulanır.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.