PİRHA- Dersim Kültür ve Sanat İnisiyatifi, doğası ve inancıyla sürekli baskı altında tutulan Dersim’in yeni bir asimilasyon saldırısıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, “Bilinsin ki bizim inancımızın yeni bir tarife ve bu sırra nail olmayanların ilgisine ihtiyacı yoktur. Dersim’in etnik ve kültürel değerlerine saygılı olmasını bekliyoruz” denildi.
Dersim Kültür ve Sanat İnisiyatifi, Dersim’de faaliyet yürüten cemaatlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, doğası ve inancıyla sürekli baskı altında tutulan Dersim’in yeni bir asimilasyon saldırısıyla karşı karşıya olduğu belirtilerek, “Dersimin etnik ve inanç kimliklerini kültürel bir zenginlik olarak görmeyen merkezi otorite, 1937-38 yıllarında, devletin tüm olanaklarını seferber ederek ‘tedip ve tenkil’ olarak adlandırdıkları yok etme programlarını acımasızca uyguladı. 1938 Tertele-Soykırımı sonrasında bölgede kurulan Yatılı Bölge Okulları, Dersimli Alevi çocuklar için asimilasyon laboratuvarı haline getirilmiş, bu okullara alınan çocukların önemli bir kısmı Türk ve Sünni ideolojiyle donatılarak Dersim’e geri gönderilmişti” denildi.
İLK GÜLEN CEMAATİ DERSİM’E GİRDİ”
İlk olarak Gülen cemaatinin devlet desteğiyle Dersim’e girdiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Kentimizdeki Munzur Koleji bu kurumlardan en bilineniydi. Bugün ise Gülen Cemaatinin devre dışı kaldığı yerden, tam da onların izleğinden yeni tarikatlar ve cemaatler örgütlenmesi ile karşı karşıyayız. Menzil ve Süleymancıların başını çektiği cemaat üyeleri, Munzur Üniversitesi ve devlet bürokrasisi içinde örgütlenmiş olup, Dersim’i çok yönlü bir asimilasyon kıskacına almış durumdalar. Örgütlenmenin başını, kamuoyunda tecavüz ve taciz vakalarıyla tanınan Ensar Vakfı ile Birlik Vakıfı’nın çektiği ‘dinci’ örgütlenmenin, Munzur Üniversitesi içinde ve çevresinde yapılanması, durumun vahametini de arttırmaktadır.”
Açıklamada, son olarak, “Bilinsin ki bizim inancımızın yeni bir tarife ve bu sırra nail olmayanların ilgisine ihtiyacı yoktur. Bu kuşatmaya kesin bir dille hayır derken, Dersim’in etnik ve kültürel değerlerine saygılı olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.