PİRHA-İHD Ankara Şubesi’nin, derneklere kayyım atama yetkisi verilen düzenlemeye dair Meclis önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. Güvenpark’ta okunmak istenen basın açıklaması da polis aracı hoparlöründen yapılan duyurular gölgesinde kaldı. HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki, yaşananları “Bizi ses araçlarıyla susturamayacaksınız. Sonuna kadar konuşacağız” dedi.
Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Ancak dernek ve sivil toplum örgütleri, yasanın geri çekilmesi için itirazlarını sürdürüyor.
İHD Ankara Şubesi de, derneklere kayyım atama yetkisi veren düzenlemeye dair Meclis önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis yurttaşlara izin vermeyerek Güvenpark civarında basın açıklamasının okunabileceğini belirtti. İHD üyeleriyle birlikte HDP’li Milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Ömer Faruk Gergerlioğlu Güvenpark’a yürüdü.
Metro inşaatı önünde yapılmasına izin verilen basın açıklamasını İHD Ankara Şube Eş Başkanı Fatin Kanat okudu. Kanat, kaleme alınan açıklamanın 685 STK’nın ortak görüşleri olduğunu da dile getirdi.
Kanat, Meclisten geçen yasanın sivil toplumu hedef aldığını belirterek “Henüz kesinleşmeyen kanun Cumhurbaşkanınca veto edilsin, içinden Dernekler, Vakıflar ve yardım toplama ile İlgili maddeler çıkarılsın” dedi.
“DERNEK VE VAKIFLARININ TÜMÜ TEK İMZA İLE KAPATILABİLECEK”
Fatin Kanat, açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:
“Onay ve itiraz süreci devam etse de, bu teklifin aynen yasalaşması, başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk-gençlik hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak, bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte ‘hızlı kapatma’ prosedürü yaratılmış olacaktır. Bu sebeple yeni katılımlarla aşağıda imzası bulunan 685 sivil toplum örgütünün, daha önce 23 Aralık 2020 günü; Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekilleri ile Deva Partisi Milletvekiline ilettiği, ortak talebi, söz konusu yasanın veto edilmesi, itiraz ettiğimiz hususların dikkate alınarak yasanın yeniden görüşülerek düzenlenmesi biçimine dönüşmüştür. Meclis Genel Kurulunca onaylanmış yasanın veto edilerek yeniden görüşülmesini, dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerinin geri çekilmesini 685 sivil toplum örgütü olarak yineliyoruz! Yasa veto edilsin ve yeniden görüşülsün! STK’leri ve avukatları ilgilendiren maddeler çıkarılsın! Sivil toplum susturulamaz!”
“KALICI OHAL REJİMİNİ SAĞLAYACAKLAR”
Basın açıklaması ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, polis aracından yüksek sesle yapılan anonsu eleştirerek şunları söyledi:
“Demokratik kitle örgütlerinin açıklama yapmasına bile tahammül edemeyen bir hükümetin gelecekte derneklere neler yapabileceğini hep beraber düşünelim. Eğer hala Adalet ve Kalkınma Partisi içerisinde sivil topluma, demokratik kitle örgütlerine ve demokrasiye inanan küçücük bir akıl bile kaldıysa en kısa sürede bu yasayı geri almalarını bekliyoruz. Bu düzenleme ile kayyum zihniyeti, sadece ‘bir dernek yöneticisi hakkında soruşturma başlatıldı’ diye derneği faaliyet yürütemez hale getirebilecek. Ve o derneğin bütün yöneticilerini görevden uzaklaştırabilecek. Bu yasayla kalıcı OHAL rejimini sağlayıp, demokrasiyi susturmak istiyorlar. Bizi ses araçlarıyla susturacaklarını düşünenler asla susturamayacaklar. Sonuna kadar sözümüzü söyleyeceğiz konuşacağız ve direneceğiz.”
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da “Milletin sesini polis hoparlörüyle kesemezsiniz” diyerek yapılan müdahaleyi kınadı. Gergerlioğlu “Sivil topluma daha neler yapmak istedikleri burada anlaşılmıştır. Milletin sesini kesmeye çalışmayın. Polis hoparlörünün sesini yükselterek bizim sesimizi kesmeye çalışmayın. Demokrasinin vazgeçilmezi sivil toplumdur. Hukukun vazgeçilmezi savunma hakkıdır. Eğer bunları yok etmek isterseniz şu anda iktidarda olanlar, buradaki kamu görevlileri de yarın bunun mağduru olurlar. Bunu hiç unutmayın” diye konuştu.
78’liler Girişimi üyesi Hüseyin Esentürk ise “12 Eylül’ün üstünden 40 yıl geçti ama egemenler yeniden tahakküm etmeye çalışıyorlar” diyerek Meclis’ten geçen yasaya tepki gösterdi.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.