Alevi Haber Ajansi

DEDEF: Munzur Dersimlilerindir; satılık değil!

PİRHA – DEDEF, Dersim’de düzenlenen Rafting Şampiyonası’na ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Rafting benzeri faaliyetler için oluşturulacak olan yollar, hizmet noktaları ve doğaya taşınacak olan beton yapılmak istenen uygulamanın bir spor faaliyeti olmayacağı, aksine doğal yaşamı yok ederken bölgenin topografik yapısının da değiştirilmesinin amaçlandığı anlaşılabiliyor” denildi.

Dersim Dernekler Federasyonu, Dersim’de Munzur Çayı üzerinde doğal olmayan yapılaşmayla birlikte gerçekleştirilen Rafting Şampiyonası’na ilişkin açıklama yayınladı.

‘Doğamızın tahribine dair farkındalık’ başlığı ile yayımlanan açıklamada, “Dersim Anadolu’da görülen üç ayrı fitocoğrafik (bitki coğrafyası) bölgenin elemanı olan bitki çeşitliliğini en belirgin olarak bir arada barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre Türkiye’de 13 binin üzerinde bitki tür çeşitliliği mevcut ve 3 binden fazla endemiktir. Dersim florasından toplam bin 600 bitkinin 293 tanesi endemiktir” dendi.

“DERSİM BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİN MERKEZİ”

Dersim’in bitki genetik çeşitliliğinin önemli merkezlerinden biri olduğu belirtilen açıklamada “İsmini Dersim’den (Tunceli olarak) alan toplam 24 endemik tür bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Bitki çeşitliliğinin toplayıcılık adı altında tahrip edildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ekolojik zenginlik sosyo-kültürel zenginliğin en önemli parçasıdır. Doğanın talanı ve tahribi toplumların tahribini beraberinde getirir. Mevcut zengin bitkisel çeşitliliğimiz özellikle geofitler ve gıda olarak tüketilen doğal bitkiler, ticarete konu edilmek amacıyla popülasyonun varlığının devamını tehlikeye sokacak miktarlarda toplanarak tahrip edilmemelidir. Dersim’in çeşitliliğini korumak için bu tür toplayıcılık faaliyetlerine izin verilmemeli, duyarlı olunmalıdır.”

“VALİLİK DERSİM’İ YOK EDECEK ADIMLAR ATIYOR”   

Açıklamada, “Dersim’in Dersim olmasının önemli koşullarından biri de budur. Ancak bu durumu yok edecek olan adımlar valilikçe atılmakta olduğu görülmektedir” denilerek Vali Tuncay Sonel’in başlattığı ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın desteklediği belirtilen, “Tunceli Doğa Sporları Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi” eleştirildi.

“RAFTİNG BENZERİ FAALİYETLER DOĞAL YAŞAMI YOK EDECEK”

DEDEF, “Doğa sporlarının doğayla uyumu gerektirdiğini ve kitlesel boyutta yapılan herhangi bir spor faaliyetinin doğaya zarar verdiği” kaydedilerek “Doğa sporlarında doğal çevreye verilen en az etki bir felsefedir ve rafting benzeri faaliyetler için oluşturulacak olan yollar, hizmet noktaları ve doğaya taşınacak olan beton yapılmak istenen uygulamanın bir spor faaliyeti olmayacağını aksine doğal yaşamı yok ederken bölgenin topografik yapısının da değiştirilmesinin amaçlandığı anlaşılabiliyor” denildi.

“MUNZUR DERSİMLİLERİNDİR VE SATILIK DEĞİLDİR”

İki kurumun açıklamasında Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin sermaye birikim yolunu açacağı ifade edildi.

“Türkiye’de doğal yaşam alanları maden, enerji, turizm gibi nedenlerle adeta bitirildi” ifadelerinin yer aldığı açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi:

“Geriye kalan bir iki bölgeden biri olan Dersim coğrafyası bırakın kendi halinde yaşasın. Valiliğin bu coğrafyaya yönelik olarak hayal ettikleri gerçekleştiğinde Dersim artı Dersim olmayacak, olsa olsa Tunceli olacaktır. Munzur’u piyasaya satmaya kalkanlara da, bastırıp parayı satın alacağını sananlara da sözümüz odur ki; Munzur Dersimlilerindir ve satılık değildir.”

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak