PİRHA – Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 732. haftasında 1996 yılında gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun akıbetini sordu, faillerin yargılanmasını istedi. Türkoğlu ailesinden Münübe Türkoğlu, “Ömürler geçti, adalet kayıplarına gelmedi. Duyun sesimizi. Çözüm istiyoruz” diye konuştu.
Cumartesi Anneleri, zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 732. kez bir araya geldi. Buluşma mekanları olan Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki eylemi de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis ablukasında gerçekleştirildi. Cumartesi Anneleri, üzerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giydi, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını ve kırmızı karanfilleri taşıdı.
Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 732. haftasında 1996 yılında gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun akıbetini sordu, faillerin yargılanmasını istedi.
“TÜKOĞLU KAYBEDİLDİĞİNDEN BU YANA 14 HÜKÜMET DEĞİŞTİ”
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını Sebla Arcan okudu. Arcan, Ziyneti Türkoğlu’nun devamcıları olarak 23 yıldır akıbeti gizlenen ve sorumluları cezasız bırakılan Talat Türkoğlu için buluştuklarını söyledi. Arcan, “Sosyalist kimliğiyle bilinen 45 yaşındaki Talat Türkoğlu İstanbul Avcılar’da yaşıyordu. Daha önce 4 kez gözaltına alınan Talat; yoğun işkence gördü ve yıllarca cezaevinde kaldı.
Polis takibinde olan Talat Türkoğlu, 29 Mart 1996 tarihinde annesini ziyaret etmek için otobüsle İstanbul’dan Edirne’ye gitti. İstanbul’dan Edirne’deki evin kapısına kadar sivil polisler tarafından takip edildiğini eve vardığında kardeşlerine söyledi. Annesi ve kardeşleriyle birkaç gün geçirdikten sonra 1 Nisan 1996 tarihinde İstanbul’daki evine dönmek üzere yola çıktı ve kendisinden bir daha haber alınamadı” dedi.
“Talat Türkoğlu’nun gözaltında kaybedilmesinden bu yana 14 hükümet değişti” diyen Arcan, “Bu hükümetlerin hiçbiri ne Talat’a ne de diğer kayıplarımıza ulaşabileceğimiz hukuki ve siyasi bir irade göstermedi.
23 yıldır cezasız bırakılan Talat Türkoğlu dosyasında maddi gerçeği açığa
çıkartacak, sorumluların cezalandırılmasını sağlayacak etkinlikte bir yargılama yürütülebilmesi için Anayasa Mahkemesi’ni göreve çağırıyoruz.Kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
“HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”
Arcan’ın ardından Kars’ta gözaltına alındıktan sonra akıbeti açıklanmayan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır konuştu. Kırbayır, “Hakkımızı helal etmiyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Acılar, zulümler kompozisyonundan Ardahan’dan Edirne’ye kadar yaşatılan zulümlerin büyük fotoğrafı yan yanadır. Okullarda, ‘Ardahan:dan Edirne’ ye kadar benim güzel bir yurdum var’ sözleri okutuluyor. Peki bu güzel yurdu, bu toprakları bize bahşedenler Edirne’de onlar ölümlerini sahipelendi. Bizden sonra gelen evlatlarımız fikri vicdani hür yaşasınlar diye. Canı pahasına kazandığınız bu topraklarda yaşayan torunlarınızın yaşam hakları ellerinden alındığı gibi bu topraklarda bir mezar dahi verilmemiştir. Şikayetimdir. Biz hakkımızı helal etmiyoruz. Biz sesimizi, acımızı Galatasaray meydanında dünyaya duyurmaya çalışırken şimdi yetkililer, ülkeyi yönetenler bizi iki duvar arasına soktu. Biz memnun değiliz hakkımızı helal etmiyoruz.”
“ÖNCEKİ DOSYALARDA OLDUĞU GİBİ…”
Türkoğlu ailesinin avukatı Gülizar Tuncer, Türkoğlu’yla ilgili yaptıkları hukuk mücadelesini anlattı. Tuncer şunları söyledi: “Bu politikaların bir gereği olarak köy yakmaların, yargısız infazların yaygın ve sistematik bir biçimde uygulandığı bir dönemdi. Hasan Ocak, Fehmi Tosun gibi devrimciler aynı yöntemler uygulanarak işkence yapılarak katledildiler. Talat 70’li yıllardan bu yana örgütlü mücadelede yer alan işkenceler gören bir devrimciydi. Hiçbir şekilde deliller toplanmadı. Son olarak AYM’ye bir başvuru yapıldı. 2016 yılından bu yana yalnızca ‘dosyanız alınız işleme konulmuştur’ deniliyor. AYM sürecinin nasıl tamamlanacağını az çok tahmin ediyoruz. Daha önceki başvurular gibi ret kararı verilecek. Ama biz biliyoruz ki diğer ülkelerde nasıl yaşanmışsa, hesap sorulmuşsa muhakkak bu kaybetme politikasının sorumluları hesap verecek.”
“VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Son olarak Türkoğlu ailesinden Münübe Türkoğlu konuştu: “Annemin ömrü yetmedi, Talatını bulmaya” diyen Türkoğlu, “Ömürler geçti, adalet kayıplarına gelmedi. Talat sosyalist kimliğinden dolayı kaybedildi. 4 kez gözaltına alındı, hapsedildi, işkence gördü. Bizim sevdiklerimiz, kardeşlerimiz gözaltına alınarak kaybedildi. Kaybedenler yargılanmadı hukuk işletilmedi. Daha ne kadar bekleyeceğiz. Talat işçiydi, sosyalisti… Kayıplarımız bulunana kadar buradayız. Anamın ömrü yetmedi Talat’ı bulmaya. Yasımız bitmedi. Talat’ı toprak anayla buluşturmadıkça vazgeçmeyeceğiz. Yaşılar, gençler, kadınlar, çocuklar… Duyun sesimizi. Çözüm istriyoruz. Bu ülkeye adalet gelmeli” dedi. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.